Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dag zaalvoetballers kan niet stuk, ondanks nederlaag

KNVB Media
KNVB Media
24 september 2019, 22:15

Oranje viert de toewijzing van het EK 2022 in Nederland. - Foto: KNVB Media

Op een dag waarop het Nederlandse zaalvoetbal het best denkbare nieuws kreeg, onderging het Nederlands team opnieuw een lesje in effectiviteit tegen Servië. Maandag eindigde een oefenduel in 1-3, een dag later was de score nog groter: 1-5.

En toch kon de dag niet stuk voor zaalvoetballend Nederland. Verreweg het beste nieuws van de dag kwam vlak voor de aftrap in Volendam. Een kleine drie uur later dan gepland kwam dan eindelijk het verlossende woord uit Ljubljana, waar de UEFA-bestuurders bij elkaar waren: het EK zaalvoetbal wordt in 2022 in Nederland gehouden. Dat houdt onder meer in dat Oranje automatisch geplaatst is voor dit eindtoernooi, dat in Amsterdam (Ziggo Dome) en Groningen (Martini Plaza) zal worden gehouden. 

Max Tjaden.

Bondscoach Max Tjaden ontving na afloop veel felicitaties in Sporthal De Opperdam. En dat na een dikke nederlaag. “We waren nog in de kleedkamer toen manager Hans Schelling binnenkwam. 'We hebben hem!', zei hij. Toen ging het wel even los, ja.”

Iedereen heeft wel door dat de impact van het EK groot is.  "Ontwikkeling van de spelers, populariteit van de sport vergroten, het zaalvoetbal verder op de kaart zetten, de jeugd aan het zaalvoetballen krijgen. Dat zijn allemaal zaken waar dit EK aan bij kan dragen. Dat kan voor dit soort dingen een aanjager zijn." 

Natuurlijk was de opwinding groot, maar er werd ook 'gewoon' gevoetbald. Maar niet voordat Zaid El Morabiti werd uitgeluid als international. De bondsridder van de KNVB speelde onlangs zijn 119e en laatste interland en ontving nog één keer het applaus van het Oranje-publiek.  

Bal wil er niet in

Een dag na de 1-3 nederlaag stonden Nederland en Servië opnieuw tegenover elkaar. Servië pakte wederom een vroege voorsprong, door al vrij snel in het duel twee treffers te produceren. Oranje herpakte zich redelijk, alleen slaagde het er maar niet in om doelpunten te maken. Said Bouzambou, Lahcen Bouyouzan en Jordany Martinus probeerden het, maar de bal wilde er niet in.

Amir Molkarai in duel met de Servische doelman. 

Ook na rust werden de Serven zo nu en dan onder druk gezet, maar lukte het maar niet om het laatste zetje te geven. In een periode waarin Servië weer meer in het spel voorkwam, wisten zij wél te scoren: 0-3. Nog geen minuut later maakte dezelfde Petrov de achterstand nog groter. Niet lang daarna werd het zelfs 0-5.

Net als een dag eerder scoorde Oranje in de slotfase dan toch. Dennis van den Eijnden zorgde voor het verdiende doelpunt. Eindstand 1-5.

Niet goed

"Ik vond het niet goed", aldus een kritische Tjaden. "Ik moet even in mijn geheugen graven om een mindere wedstrijd op te noemen. Ik vond de Serven ook echt beter, sneller, fitter." Toch was er snel tijd voor relativering. "Dat EK hebben we maar mooi binnen, zei ik tegen de spelers. De wedstrijd was na het nieuws over het EK eerlijk gezegd toch een beetje bijzaak vandaag."  

Volgende maand staat de volgende fase van het kwalificatietoernooi voor WK 2020 in Litouwen op het programma. Dan speelt Oranje in en tegen Roemenië, terwijl ook Kazakstan en Albanië de tegenstanders zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen