Gelijkspel voor zaalvoetballers Oranje

15 april 2019, 20:15

Mats Velseboer maakte tegen Moldavië de 0-2. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands zaalvoetbalteam heeft een oefenwedstrijd in en tegen Moldavië met 2-2 gelijkgespeeld. Oranje kwam wel met 0-2 voor, maar kon de positieve score niet behouden. Dinsdag staat de tweede onderlinge ontmoeting op het programma.

Oranje bereidt zich met deze interlands voor op de volgende ronde in de WK-kwalificatie. Twee maanden geleden boekte de ploeg in de voorronde drie zeges en verzekerde zich daarmee van een plek in de main round van de kwalificatie voor de 2020 FIFA Futsal World Cup in Litouwen.

Die vindt in oktober in Roemenië plaats. Tegenstanders zijn het gastland, Kazachstan en Albanië. De groepswinnaar en de nummer twee plaatsen zich voor de eliteronde, de laatste fase voor het WK. Bondscoach Max Tjaden kon niet over spelers van FC Eindhoven beschikken, omdat zij komende vrijdag de bekerfinale spelen.

Gaatje

Oranje trof de Moldaviërs in Ciorescu, een voorstadje voor hoofdstad Chisinau. In het eerste bedrijf bleef het redelijk lang 0-0. Het feit dat Nederland het een fase lastig had, was voor bondscoach Max Tjaden reden om Karim Mossaoui als extra veldspeler te benutten. Deze tactische vondst werkte goed. Het zoeken was naar een gaatje in de Moldavische defensie en het was Mo Attaibi die de ruimte vond: 0-1.

— Foto: Mo Attaibi maakte de eerste treffer.

Vlak daarna was er een goede combinatie tussen Mats Velseboer en Said Bouzambou. Velseboer rondde beheerst af door de bal langs de doelman te stiften en zette de oranjehemden op 0-2.

Capituleren

Hierna speelde Moldavië met een extra veldspeler, en dwong het Nederland te verdedigen. Een schot van de meevoetballende keeper en de rebound waren nog een prooi voor doelman Ennes van Maasbommel, maar in derde instantie moest hij toch capituleren. De ruststand werd zodoende bepaald op 1-2.

Ook in de tweede helft hanteerde de thuisploeg dezelfde speelstijl en dat leidde zo’n tien minuten voor het einde van de wedstrijd tot de gelijkmaker: 2-2. Twee minuten eerder stopte Van Maasbommel een zevenmeter-trap.

Slotfase

In de slotfase kreeg Moldavie nog een goede mogelijk door vanaf 10 meter aan te mogen leggen, maar tot de winnende treffer leidde het niet.

Tjaden was gematigd tevreden met de remise. "Het voelt een beetje als verlies, ondanks het feit dat wij een penalty en een tienmeter-trap tegen kregen. Moldavië heeft een ploeg met prima spelers. Wij probeerden aanvallend en verdedigend soms iets anders te spelen, daarin zit vandaag de winst."