Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het ‘less is more-principe’ van Max Tjaden

KNVB Media
KNVB Media
31 januari 2019, 9:00

Max Tjaden zag zijn ploeg woensdagavond met 4-1 winnen van Estland. - Foto: KNVB Media

Nee, echt zenuwachtig was Max Tjaden geen moment geweest. Daarvoor was het niveauverschil met Estland te groot tijdens de eerste van drie WK-kwalificatieduels in het Bulgaarse Varna. Uiteindelijk werd het woensdagavond 4-1 voor de Nederlandse zaalvoetballers. Met dank aan het ‘Less is more-principe’ van de bondscoach.

Na enkele dagen van voorbereiding – trainen, eten, ontspannen, slapen - hadden de spelers er zin in, had Tjaden gezien. De gretigheid spatte er vanaf, in de beginfase tegen Estland. Misschien wilden de internationals wel iets té graag. "We waren te druk, speelden te druistig. ‘Less is more’, zei ik tijdens een time-out. Soms is het beter om even iets minder te doen. We moesten op dat moment niet naar de stand kijken, maar gaan doen waar we goed in zijn: voetballen."

Geen paniek

Het had uiteindelijk wel 7-1 of 8-1 moeten zijn

Halverwege gaf het imposante scorebord in de Palace of Culture and Sports hal van Varna een 1-1 tussenstand aan. "Van paniek was geen enkele sprake. We hebben 81 procent balbezit gehad, het spel ging maar één kant op. ‘Het verschil wordt gemaakt in het laatste kwart’, voorspelde ik. Dat bleek ook wel." Met drie treffers werd de eerste overwinning een feit. "Het had uiteindelijk wel 7-1 of 8-1 moeten zijn."

Over het hotel en het eten in Bulgarije is Tjaden niet meer dan tevreden, net als de hal. "Die is prachtig. Alleen is de vloer echt dramatisch. Ze hebben een vloer over een houten vloer gelegd, maar er zitten allemaal hobbels in en de naden van die vloer laten los. Spelers kunnen erover struikelen, dat is gevaarlijk. Als het goed is, kijkt de UEFA er donderdag naar."

Het is de vraag of de vloer om 18 uur hersteld is. Dan is Montenegro de tweede tegenstander van Nederland in Groep G.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen