EK-kwalificatie loopt uit op deceptie voor zaalvoetballers

11 april 2017, 15:30
3:52

Lahcen Bouyouzan was met een listige effectbal verantwoordelijk voor de 0-2. - Foto: KNVB Media

Het Europees kampioenschap zaalvoetbal zal volgend jaar plaatsvinden zonder Nederlandse inbreng. De wedstrijd tegen Wit-Rusland, die gewonnen moest worden om uitzicht te houden op plaatsing voor de eindronde in Slovenië, leverde dinsdag niet meer op dan een 3-3 gelijkspel.

De uitgangspositie voor Nederland was na het gelijkspel tegen Georgië en de verliespartij tegen Italië duidelijk. Er moest gewonnen worden van Wit-Rusland, de opponent die net als Oranje één punt had overgehouden aan de eerste twee ontmoetingen.

Overtuigende start

De start van de equipe van Max Tjaden was overtuigend. De tegenstander werd vroeg onder druk gezet en na nog niet eens een kwart wedstrijd leidde Nederland ogenschijnlijk comfortabel met 2-0 door doelpunten van Mo Attaibi (puntertje) en Lahcen Bouyouzan (listige effectbal). Maar zo snel als de voorsprong ontstond, zo snel was hij ook weer verdwenen. In tijdsbestek van twee minuten stonden beide formaties weer naast elkaar.

Mo Attaibi zette Oranje vroeg in het duel op een 0-1 voorsprong.

Het slotstuk van de hectische en zeer spannende eerste helft kwam op naam van Yosha St. Juste. Hij tekende voor de 3-2. Ook na rust bleef de ontmoeting in de New Tbilisi Palace zinderend. Het spel golfde in hoog tempo op en neer, met kansen voor beide doelen. Het waren echter de Wit-Russen die wisten te scoren en zo voor een nóg spannendere slotfase zorgden.

Vol op de aanval

Aan een gelijkspel had Oranje immers niets, dus zocht het vol de aanval. In een alles-of-niets-poging, met Karim Mossaoui als extra veldspeler en bij velen het hart in de keel, was Nederland nog dicht bij de bevrijdende 3-4, maar verder dan een knal op de lat kwam het niet. Geen Europees kampioenschap. Een grote deceptie voor bondscoach Tjaden en zijn mannen.