EK 2018 ver weg voor zaalvoetballers na nederlaag

Michiel Baas
9 april 2017, 15:30
3:41

Oranje-keeper Peter Rozenbeek redt op een Italiaanse inzet, maar moest toch vier goals incasseren. - Foto: KNVB Media

Het Europees kampioenschap zaalvoetbal in Slovenië is ver weg voor het Nederlands zaalvoetbalteam. De ploeg van Max Tjaden verloor zondagmiddag in het kwalificatietoernooi in Tbilisi met 4-2 van Italië.

Een schande om van Italië (top-4 Europa) te verliezen is het zeker niet. Maar het verlies komt wel erg ongelegen na het 1-1 gelijkspel tegen Georgië, een dag eerder. Dinsdag wacht Wit-Rusland in de derde en laatste ronde van het kwalificatietoernooi.

Net als zaterdag schoot Oranje niet bepaald uit de startblokken. Iets wat Tjaden wel graag van zijn ploeg ziet. In de openingsfase hield doelman Peter Rozenbeek de Italianen met een goede reflex nog van het scoren af, maar de zevende minuut verliep desastreus. Twee momenten van onachtzaamheid, waaraan vooral Lahcen Bouyouzan liever niet terugdenkt, betekenden een 0-2 tussenstand.

— Said Bouzambou.

Prachtige gelijkmaker

Hierna kwam Oranje meer in meer in de wedstrijd en werd het duel steeds boeiender. Na de snelle aansluitingstreffer van aanvoerder Zaid el Morabiti maakte Said Bouzambou op prachtige wijze de gelijkmaker. De Zeeuw draaide weg bij zijn tegenstander en schoot goed in. De teleurstelling was groot toen de Italianen kort voor rust voor een nieuwe achterstand zorgden: 2-3.

Hét moment van de tweede helft was de vrije trap van Youssef Makraou, die snoeihard was. Daar waar de arbiters dachten dat de bal via paal of lat het doel verliet, was duidelijk dat de bal dat via de stang onder in het doel deed. Wel een doelpunt, niet geteld. Nederland probeerde de gelijkmaker te forceren, maar kreeg ook nog een vierde tegentreffer te verwerken.

Hierdoor staat Nederland na twee wedstrijden op één punt. Een overwinning op Wit-Rusland kan er in theorie nog voor zorgen dat de ploeg tweede wordt in de poule, hetgeen playoff-wedstrijden oplevert. Ook de beste nummer 3 van alle Europese poules speelt overigens playoffs.

Statistieken Nederland - Italië Statistieken Nederland - Italië Bekijk hier de opstellingen en statistieken.

De wedstrijd tegen Wit-Rusland wordt dinsdag om 13.30 uur gespeeld en is live te volgen.

Live zaalvoetbal Live zaalvoetbal Bekijk dinsdag de wedstrijd tussen Oranje en Wit-Rusland, vanaf 13.30 uur.