Oranje start in Tbilisi met remise tegen gastland Georgië

8 april 2017, 18:00
3:34

Doelman Peter Rozenbeek keepte een prima wedstrijd. - Foto: KNVB Media

Natuurlijk, het Nederlands zaalvoetbalteam was in Tbilisi liever begonnen met een klinkende overwinning op thuisland in Georgië. Maar de 1-1 van zaterdagmiddag biedt nog voldoende perspectief om het toernooi een mooi vervolg te geven.

Oranje opende het toernooi tegen gastland Georgië. Een wedstrijd die direct als cruciaal werd bestempeld. Italië geldt op voorhand als favoriet voor de winst in de poule en gezien de ranking zouden Nederland en Georgië dan strijden om de tweede plaats, goed voor playoff-wedstrijden.

Winnaars

De winnaars van deze playoffs plaatsen zich, naast de poulewinnaars en gastland Slovenië voor het EK in 2018.

Bondscoach Max Tjaden koos met Peter Rozenbeek voor een ervaren goalie onder de lat. De doelman van FC Marlène won de onderlinge strijd van Manuel Kuyk. Onder aanvoering van het fanatieke thuispubliek opende Georgië sterk. Nederland had moeite met de ploeg en kwam na zes minuten op achterstand door een treffer van Archil Sebiskveradze.

In het vervolg ontstond een boeiend zaalvoetbalgevecht, met de meeste kansen voor Georgië. Het was aan de uitstekend keepende Rozenbeek te danken dat Oranje in de wedstrijd bleef. Kon Nederland dan helemaal niet gevaarlijk worden? Zeker wel. Want na een inzet van aanvoerder Zaid el Morabiti bokste doelman Kupatadze de bal bijna in eigen doel.

Fris

Na de hervatting probeerde Tjaden het met een fris viertal, waaronder kwachtpatser Jordany Martinus. De Nederlanders stichtten vooral gevaar via afstandsschoten, totdat Jamal el Ghannouti van dichtbij wél raak schoot: 1-1. Hierna vertolkte opnieuw Rozenbeek een hoofdrol, met een aantal heerlijke reddingen.

Een minuut of negen voor het einde van de wedstrijd werd het donker voor Oranje. Letterlijk. De stroom was uitgevallen en het duurde zo’n tien minuten voordat het duel in Tbilisi kon worden hervat.

Onderbreking

Nederland kwam goed uit die onderbreking en kreeg via Mo Attaibi, Yoshua St. Juste en Said Bouzambou goede kansen om de winst te pakken. Hoewel Oranje in de slotfase de bovenliggende partij was, moest het toch genoegen nemen met een remise: 1-1.

In het andere duel in de groep won Italië – dat zondag de tegenstander van Oranje is – met 2-1 van Wit-Rusland. Nederland-Italië begint zondag om 13.30 uur en is live te volgen via www.onsoranje.nl/live.

Statistieken Georgië-Nederland Statistieken Georgië-Nederland Bekijk hier de opstellingen en statistieken van de wedstrijd.