Hetzelfde verschil, ander gevoel

6 december 2016, 22:15
3:17

Bondscoach Max Tjaden spreekt zijn team toe. - Foto: KNVB Media

Opnieuw een nederlaag. En opnieuw met drie doelpunten verschil. Maar het 2-5 verlies van het Nederlands zaalvoetbalteam tegen Kroatië voelt dinsdag compleet anders aan dan de 1-4 een dag eerder.

‘’Ippon! Hé scheids, bij judo is dit een ippon.’’ Max Tjaden laat de scheidsrechter op duidelijke, maar ludieke wijze weten het niet helemaal eens te zijn met de beslissing om niet te fluiten. De kersverse bondscoach leeft fanatiek mee tijdens de wedstrijd in het Topsportcentrum van Rotterdam. Hij probeert zijn ploeg positief te benaderen. Motiveert, pept ze op daar waar nodig. ‘’Dat is goed!’’

Eindstation

Tjaden is begonnen aan een reis die Slovenië als eindstation heeft. Daar wordt in 2018 het EK gehouden en dáár wil Tjaden met Oranje present zijn. Dat de trip er één met hobbels is, is voor hem geen nieuws. Er zullen nederlagen worden geleden, al is het maar omdat Tjaden ervoor kiest om tegen sterke landen te sparren. Beste voorbeeld: volgende maand is topland Rusland uitgenodigd voor twee interlands.

Dinsdag was deel twee van het tweeluik tegen de Kroaten. Een dag eerder werd het 1-4. Er was een bijzonder moment voorafgaand aan de wedstrijd. Bondsvoorzitter Michael van Praag benoemde Jamal El Ghannouti en aanvoerder Zaid El Morabiti tot bondsridder. Beide spelers kwamen tot meer dan 100 interlands voor Oranje en ontvingen onder meer een zilveren schaal.

Extra glans

De kersverse bondsridders konden de avond geen extra glans geven in de vorm van een overwinning. Net als een dag eerder wonnen de Kroaten de oefenwedstrijd. De nummer 17 van de wereld bleek andermaal koel voor het vijandelijk doel, daar waar Oranje nog wel eens wat kansen liet liggen.

En dat terwijl Nederland kon terugkijken op een prima wedstrijd. Daar zag het na zes minuten toch zeker niet naar uit, toen Kroatië binnen 30 seconden twee keer had gescoord. Maar na de 1-2 van ‘ridder’ El Morabiti kende Oranje een sterke fase. Het had via twee tienmeterschoten zelfs de kans op de gelijkmaker, maar keek halverwege wel tegen een 2-4 achterstand aan. Bij Kroatië was de eerste tienmetertrap wél raak. Oranje was dinsdag het slachtoffer van dodelijke effectiviteit.

Debutant

Na rust scoorde Kroatië nog een keer uit een vrije trap. Max Tjaden bekeek de wedstrijd rustig af vanaf de bank. In de laatste minuut veerde hij nog eenmaal op, toen debutant Ilias Bouzit opnieuw een dikke kans kreeg. Weer lag de Kroatische keeper in de weg.

Stapje voor stapje werkt Oranje toe naar april 2017. Als het EK-kwalificatietoernooi in Wit-Rusland de eerste serieuze tussenstop is.

Nederland-Kroatië 2-5 (2-4).

Scoreverloop:

6. Babic 0-1, 6. Jelovcic 0-2, 8. El Morabiti 1-2, 19. Postruzin 1-3, 19. Marinovic 1-4, 20. Mossaoui 2-4, 28. Kanjuh 2-5.