Wonder van Bakoe blijft uit

12 april 2016, 20:00

Karim Mossaoui maakte één van de treffers tegen Azerbeidzjan. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands zaalvoetbalteam is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor het WK, dat later dit jaar in Colombia wordt gespeeld. Na de 5-1 nederlaag in eigen huis, werd dinsdagavond de return tegen Azerbeidzjan gelijkgespeeld. In Bakoe kwam Oranje vier keer terug van een achterstand: 4-4.

Eerherstel. Dat is wat Oranje wilde. Want feitelijk was de dubbele ontmoeting halverwege al gespeeld. Drie weken geleden ging Oranje in Almere hard onderuit en werd het uitzicht op plaatsing wel erg troebel. Een overwinning van minstens vier treffers had Nederland nodig, maar Het Wonder van Bakoe bleef uit.

De ploeg van bondscoach Marcel Loosveld toonde in de openingsfase goede wil en kreeg via Tevfik Ceyar en Mohamed Attaibi (paal) aardige mogelijkheden. Na de openingstreffer van het thuisland stond Nederland onder druk, maar kwam het na een kwartier toch langszij. Ceyar schoot ineens vanuit de draai prachtig raak: 1-1.

In dezelfde minuut maakte Amadue – één van de vijf oud-Brazilianen in het team – de 2-1, maar profiteerde Mats Velseboer even later van een rebound: 2-2. Oranje leek de rust met een gelijke stand te halen, maar Borges dacht daar anders over. Vijf seconden voor rust scoorde hij. De zoveelste domper in de confrontatie met Azerbeidzjan.

Mijlenver

Hoewel het WK nog altijd mijlenver weg was voor Oranje, bleef het in de tweede helft azen op een overwinning. Loeren op meer doelpunten en rehabilitatie na de piinlijke afstraffing in Almere. Door treffers van Karim Mossaoui (foto) en Attaibi werd vier keer gescoord, maar Costa was tussendoor ook trefzeker. Hij verschalkte Manuel Kuyk, die Ennes van Maasbommel halverwege verving.

Vier doelpunten in iets meer dan tien minuten en dat na vier keer een terugkeer in de wedstrijd. Zat het Wonder van Bakoe er dan toch nog in? Nee dus. Waar de mondiale nummer 10 zich niet langer bovenmatig wenste in te spannen, wist Nederland niet meer te scoren.

Prima resultaat

Een gelijkspel zal voelen als een prima resultaat. Dat is het ook. Alleen niet voldoende voor plaatsing. Azerbeidzjan mag zich opmaken voor het WK, Nederland niet.

Statistieken:

Azerbeidzjan-Nederland 4-4 (3-2).

Scoreverloop:
11. Farzelijev 1-0, 14. Ceyar 1-1, 14. Amadeu 2-1, 16. Velseboer 2-2, 19. Borges 3-2, 25. Mossaoui 3-3, 25. Costa 4-3, 28. Attaibi 4-4.