Zaalvoetballers Onder 19 in thriller langs Slovenië

27 maart 2019, 20:45

Feest bij Onder 19 na de 5-4 overwinning. - Foto: KNVB Media

Het zaalvoetbalteam van Onder 19 is het EK-kwalificatietoernooi in Slovenië uitstekend begonnen. In Podčetrtek werd het gastland in een ware thriller verslagen: 5-4. Oranje toonde veel veerkracht, door in de tweede helft een 2-0 achterstand om te buigen. “Kan niet beter”, stelde coach Hjalmar Hoekema tevreden vast.

Lange tijd zag het er niet naar uit dat de Nederlandse talenten er met de winst vandoor zouden gaan. Halverwege leidde de thuisploeg en leek een stroeve start het lot voor Oranje. “Al hadden we toen ook al voor moeten staan. Wij kregen een aantal goede kansen en zij scoren uit een matige terugspeelbal en een vrije trap”, zag Hoekema.

Drie keer scoren

Maar na rust was alles anders. In vier minuten tijd wist de ploeg drie keer te scoren, via Colin Kamp en Saber Ben Khalou (2). De Slovenen kwamen snel weer langszij - opnieuw uit een vrije trap, maar een minuut later maakte Nederland via Tim Taylor de 3-4. “Toen speelden we echt goed en gaven bijna niets weg.” Door de 3-5 van Sabri Haruna was het tegendoelpunt in de slotseconde niet onoverkomelijk.

— Foto: Saber Ben Khalou: maker van twee doelpunten.

De spelers dansten van geluk op het veld. “Ze hebben het perfect gedaan”, vond Hoekema. “Op papier was dit de lastigste ploeg, gezien de beelden en uitslagen van de andere landen die we hebben gezien. Maar we hebben nog niets. Donderdag moeten we weer aan de bak. Het besef dat dit een unieke kans is om een EK te halen, leeft in de groep.”

EK-eindronde

In poule 2 zitten naast Slovenië en Nederland ook Azerbeidzjan en Cyprus. De poulewinnaar plaatst zich voor de eerste EK-eindronde voor ploegen onder 19 jaar, dat van 8 tot 14 september in Letland wordt gehouden.

Donderdag speelt de formatie van Hjalmar Hoekema tegen Azerbeidzjan en kan het de volgende stap zetten richting Riga.