Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Cruijff en de vissers van Oostwoud

KNVB Media
KNVB Media
25 maart 2016, 11:00

Oostwouder Henk Biemold op de foto met Johan Cruijff. - Foto: Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud

De persoonlijke anekdotes over Johan Cruijff komen steeds meer naar voren, sinds de beste voetballer die Nederland ooit kende deze week overleed. Iedere landgenoot heeft zo zijn eigen verhaal over 1974 en 1978. In 2010 verscheen het verhaal over de vissers van Oostwoud op OnsOranje.

In het Noord-Hollandse Oostwoud raakt de bevolking niet zo snel onder de indruk. Ook als het Nederlands elftal op 6 juni 1974 ter voorbereiding op het WK een dag in het dorp komt vissen, raken de bewoners niet van slag.

Het landelijke Oostwoud is in de jaren zestig een geliefde plek om te ontspannen aan de waterkant. "Spelers van Ajax kwamen wel vaker in ons dorp vissen", wist Wim Baas, toen 27 jaar oud. "Zodoende kwam ook het Nederlands elftal een dagje langs, want dat had veel spelers en oud-spelers van Ajax. Ik woonde toen niet meer thuis, maar herinner me nog dat er een bus aan de overkant van het huis van mijn moeder stopte. Daar zaten de spelers in."

Hysterie

Het is een tafereel dat deze dagen voor complete hysterie zou zorgen. Zesendertig jaar geleden ging het iets anders. "Er was weinig bekendheid aan de komst van Oranje gegeven, dus pers was er bijvoorbeeld amper. En daarbij komt dat wij hier vrij nuchter zijn. Ik ben die dag gewoon aan het werk gegaan, wat moest je anders? Voor zover ik weet heeft ook de jeugd weinig aandacht besteed aan de komst van de internationals."

Het is maar goed voor de geschiedenisboeken dat dorpeling Cees Kroon zijn fototoestel heeft gepakt om het bezoek van het gezelschap vast te leggen. Oostwouder Henk Biemold, monsternemer van beroep, staat zodoende met Johan Cruijff op de foto, toen al de ster van het elftal.

Positieve uitwerking

De vistrip naar West-Friesland heeft een positieve uitwerking op Oranje. Het verovert met een nieuw soort voetbal vele voetbalharten en bereikt in Duitsland de finale. Wim Baas daags voor de WK-finale in 2010: "Ik woonde toen al samen met mijn vrouw, maar een televisie hadden we nog niet. Wedstrijden keken we zodoende bij mijn moeder. Totdat ik hoorde dat de slager zijn oude kleurentelevisie inruilde voor een nieuwe. Heb ik voor duizend gulden die oude kleurentelevisie gekocht."

Het scheelde niet veel of de voetbalfanaat had de finale ondanks de nieuwe kijkbuis moeten missen. "Mijn vrouw was op 23 juni uitgerekend en liep toen de finale gespeeld werd, op 7 juli, al twee weken over." De baby bleef gelukkig voor Baas nog even zitten. "Mijn zwager kwam de finale bij ons kijken, want hij had ook nog geen televisie. Dat Nederland met 2-1 van Duitsland verloor was een grote teleurstelling. Zeker omdat Nederland zo overheersend was."

Hoofdprijs

Veel tijd om met een voetbalkater rond te lopen, had Baas niet. "Twee dagen na de finale werd onze oudste zoon Pieter geboren. Weliswaar geen wereldtitel, maar wél een hoofdprijs."

Baas was twee dagen ouder dan Cruijff en overleed op 4 februari 2016. Ook hij werd 68 jaar.  

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen