Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Misverstanden over het sfeervak? Ik leg het graag uit'

KNVB Media
KNVB Media
14 februari 2019, 12:00

In het sfeervak van Oranje mag iedereen staan. - Foto: KNVB Media

Binnen OnsOranje bestaat de supportersvertegenwoordiging. Een orgaan waarin supporters zitting hebben die ons gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven over supporterszaken. Om de supportersvertegenwoordiging een gezicht te geven, stellen de leden zich voor. Deze keer: René Scholten.

In het leven van René (54) draait veel om voetbal. Misschien wel alles. 'Een way of life' noemt hij het zelf. Drie grote liefdes staan daarin centraal: Be Quick Zutphen, Go Ahead Eagles én Oranje. "Toen ik vijf jaar was, ben ik gaan voetballen bij Be Quick Zutphen. Daar ben ik nu jeugdleider/trainer, zit ik in de Jeugdcommissie en fungeer als vertrouwenspersoon."

Veertig jaar Oranje

René Scholten.

"Ik ga al veertig jaar naar interlands. Ik was dertien jaar oud toen ik Oranje voor het eerst in levende lijve aan het werk zag. Nederland - Sovjet-Unie, op 5 oktober 1977 in De Kuip. Sindsdien heb ik - denk ik - zo'n vijftien thuiswedstrijden gemist, dus ik vermoed dat ik met de toernooien erbij op een totaal van 200 interlands kom. Verder probeer ik één keer per jaar een uitwedstrijd mee te pakken."

René maakt deel uit van een vaste supportersgroep uit Zutphen. Ook heeft hij veel contact met Kick van IJzendoorn uit Limburg en Jan van der Vlies uit Giessendam die hij via Oranje leerde kennen. "Ik hoop dat ik niemand vergeten ben..." Maar de mooiste herinnering blijft in de familiesfeer. "Dat was toch de eerste keer dat ik samen met mijn zoontje naar Oranje ging. Samen hebben we ook een seizoenskaart van Go Ahead Eagles."

Staan in het sfeervak

Als lid van de supportersvertegenwoordiging maakt René deel uit van de werkgroep Tickets, maar Oranjefans kunnen hem overal over aanspreken. "Als ik het niet weet, dan zorg ik er wel voor dat de vraag terecht komt op de plek waar ze thuis hoort." Het sfeervak heeft zijn speciale aandacht. "Hier zitten namelijk vaak mensen die niet weten dat men in dit vak mag staan. Daar komen ergernissen van en dat leg ik graag aan de mensen uit."

Op het gebied van de beleving valt bij Oranje nog wel wat te verbeteren, vindt de Zutphenaar. "Het zou goed zijn als we een manier kunnen bedenken om te voorkomen dat - vooral incidentele - supporters denken dat ze in het theater zitten. Ga staan, schreeuw je keel schor en heb vooral veel plezier. Ook als het even minder gaat."

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen