Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Sfeer bepaalt alles en zorgt voor net even iets extra's bij de spelers'

KNVB Media
KNVB Media
15 oktober 2018, 16:00

Marcel Venix: 'Ik hoop dat de supporters steeds meer mee zullen zingen en klappen tijdens wedstrijden.' - Foto: KNVB Media

Binnen OnsOranje bestaat de supportersvertegenwoordiging. Een orgaan waarin supporters zitting hebben die ons gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven over supporterszaken. Om de supportersvertegenwoordiging een gezicht te geven, stellen de leden zich voor. Vandaag: Marcel Venix (34).

Marcel Venix is een groot voetballiefhebber. Hij woont in Enschede en heeft als jonge ondernemer sponsorstoelen bij zowel FC Twente als Heracles. Tactisch natuurlijk, want zo stoot hij geen klanten voor hun hoofd. Zelf is hij neutraal in het Twentse land, want zijn voetbalhart klopt voor een andere 'traditionsverein' uit het oosten: Go Ahead Eagles. "Daar zit ik elke twee weken op de tribune. Maar ik ben ook altijd in voor andere wedstrijden. Vrienden hoeven mij maar te bellen of ik ga mee. Zowel in Nederland als in het buitenland." 

EK 2008

En niet alleen voor wedstrijden van zijn 'Eagles', Venix is ook een fanatieke volger van het Nederlands elftal. Dat begon klassiek aan het handje van zijn vader. "Maar ik ben inmiddels de vijftig interlands gepasseerd." Hoogtepunt blijft voor hem de wedstrijd tegen Italië op het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. "Die dag hing er een fantastische sfeer in Bern, dat helemaal Oranje kleurde. Met als afsluiting een even onverwachte als indrukwekkende zege op Italië, de regerend wereldkampioen."

— Marcel Venix met het Oranjelegioen op weg naar weer een stadion.

Sfeer is heel belangrijk volgens Venix en daar wil hij zich graag voor inzetten bij de supportersvertegenwoordiging. "Ik zit er sinds kort bij en heb laatst voor het eerst een vergadering meegemaakt. Het is geweldig om over onze rol bij het Nederlands elftal na te denken. Ik zou graag zien dat de cultuur en beleving die wij als Oranjesupporters buiten het stadion hebben ook meenemen in het stadion."

Trots

Dat kan in zijn ogen beter en zorgt ook voor een wisselwerking met de spelers, die wat Venix betreft nog wel iets meer hun trots mogen tonen dat ze het Oranjeshirt dragen. "Net als bij de Ieren of de IJslanders, daar spat het er gewoon van af. Ik hoop dat Ronald Koeman de spelers daar bewust van kan maken.

Als voorbeeld noemt hij de uitwedstrijd tegen Luxemburg in de vorige WK-kwalificatie. "We zaten met 5000 supporters in de regen en kou. Het was een slechte wedstrijd. Nederland won wel, maar na afloop liepen spelers direct naar de kleedkamer. Het is een kleine moeite om even naar het uitvak te lopen."

Zingen en klappen

Andersom kunnen de supporters zich in het stadion meer laten gelden. "Ik hoop dat de supporters steeds meer mee zullen zingen en klappen tijdens wedstrijden en dat je niet raar aangekeken wordt als je zingt in een stadion. Sfeer bepaalt alles en zorgt voor net even iets extra's bij de spelers."

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen