Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Programmaboekje is nationaal erfgoed, dat mag niet verloren gaan'

Ruud Scheper
KNVB Media
7 oktober 2018, 10:15

Voor Nederland - Peru werden meer dan 500 exemplaren van het programmaboekje verkocht. - Foto: KNVB Media

Nu zo’n jaar of twee geleden verdween het programmaboekje bij interlands van Oranje. Zonde, zo vonden Edwin Prins en Geurt Rozendaal. Ze besloten op eigen initiatief een boekje uit te brengen. "Een programmaboekje is nationaal erfgoed, dat mag niet verloren gaan."

Het idee om zelf een boekje uit te geven ontstond niet veel na de laatste interland waarop het laatste exemplaar op de stoelen in het stadion lag. "Nederland - Frankrijk, dacht ik”, herinnert Rozendaal zich. "Het programmaboekje verdween omdat de app werd ingevoerd", weet Prins. Een mooie en functionele app, oké. Maar hoe blij ze ook waren met die app, het verdwijnen van het boekje deed hen pijn. 

Voor vrienden en kennissen

Mensen zijn zuiniger op hun boekje als ze ervoor betaald hebben. Er worden geen papieren vliegtuigjes van gevouwen, maar ze gaan mee naar huis

Voor zijn eigen plezier maakte Prins bij de volgende interland een alternatief boekje, dat hij in beperkte oplage uitdeelde aan vrienden en kennissen. De reacties waren zo positief dat hij het initiatief bij de volgende interlandperiode een vervolg gaf, nu gesteund door journalist Ronald Kres en verzamelaar Geurt Rozendaal, die net als Prins vertegenwoordigd is in de supportersvereniging en met zijn enorme archief zorgt voor de historische bijdrages in het boekje.

Met nieuwe energie stortte het drietal zich op de uitgave van het boekje. En met succes! Meer dan vijfhonderd exemplaren werden verkocht tijdens Nederland - Peru en zelfs elfhonderd exemplaren gingen er van de hand bij de interland tegen Engeland. "Maar dat kwam voor een groot gedeelte ook door de afname van Engelse fans", weet Rozendaal. "Daar zit het meer in de voetbaltraditie."

Duizend exemplaren

Bij de komende interland tegen Duitsland hopen ze er weer zo’n duizend aan de man te brengen. "Het is lastig om in te schatten", vertelt Prins. "Je moet niet vergeten dat het geld voor die boekjes moet worden voorgeschoten hè. Ik loop er dus zelf een risico mee. Als ik er maar vijfhonderd van de duizend verkoop, dan komt het niet goed. We hoeven er niet aan te verdienen, maar om er nou geld bij in te schieten is ook niet de bedoeling." 

Beeld uit vervlogen tijden: een gratis programmaboekje op de stoeltjes.

Om die reden worden de boekjes niet meer zoals vroeg gratis aangeboden, maar moeten geïnteresseerden twee euro betalen. "Dat is even wennen", weet Prins. "Vroeger moest je er ook voor betalen, maar een hele generatie is opgegroeid met het idee dat het gratis op je stoeltje lag." Grote problemen levert het evenwel niet op. "Mensen begrijpen het wel als je het uitlegt. En het mooie is dat ze er ook zuiniger mee zijn omdat ze ervoor betaald hebben. Er worden geen papieren vliegtuigjes van gevouwen, maar ze gaan mee naar huis."

Onderdeel van voetbalcultuur

Langzaam maar zeker groeit de oplage. Prins ziet het tevreden aan. "Het is volgens ons onderdeel van een voetbalwedstrijd van het nationale team. Net zoals iets als een wedstrijdsjaal. Het hoort er van oudsher bij. Wij gaan regelmatig naar de wedstrijden van Oranje in het buitenland. Vrijwel alle landen hebben nog een programmaboekje."

Ik heb als verzamelaar boekjes uit begin 1900 op de kop getikt. Ik vind dat mooi, het hoort bij de beleving

Rozendaal beaamt dat volledig. De waarde van een boekje is niet in opbrengsten en geld uit te drukken. "Ik weet nog zelf dat ik voor het eerst naar wedstrijden ging in de jaren zestig, toen waren de programmaboekjes er al. Sterker nog, ik heb als verzamelaar boekjes uit begin 1900 op de kop getikt. Ik vind dat mooi, het hoort bij de beleving. En ik sta daar niet alleen in. Misschien zit niet iedereen van de vijftigduizend supporters in het stadion op zo’n boekje te wachten, maar toch zeker wel een paar duizend. En dan schat ik het nog voorzichtig in."

Toekomst

Hun droom voor de toekomst? "Dat het boekje blijft bestaan, dat vind ik het belangrijkste", stelt Rozendaal. Prins knikt. "Ik vind het hartstikke leuk om te doen hoor, daar niet van. Maar ik hoop dat een andere (commerciële) partij het van ons over wil nemen. Liever vandaag dan morgen." Even is hij stil. "Of nou ja, liever na de interland met Duitsland dan. Want we hebben inmiddels alweer heel wat tijd in dat programmaboekje gestoken."

Nederland-Duitsland Nederland-Duitsland Het programmaboekje wordt bij Nederland-Duitsland verkocht bij de merchandisestand op de Oranje Fanzone. Ook lopen er verkopers rond op de omloop van het stadion. Wil je het boekje (na)bestellen? Mail Edwin dan op programmaboekjeoranje@gmail.com.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen