OranjeLeeuwinnen nemen revanche op Oostenrijk: 4-0

Willem Korenromp
21 februari 2023, 20:00

Lieke Martens wordt bejubeld na de tweede Nederlandse treffer. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben revanche genomen op Oostenrijk. De Nederlandse vrouwen waren dinsdagavond veel te sterk voor de speelsters uit het Alpenland: 4-0. Lineth Beerensteyn (2x), Lieke Martens en Esmee Brugts zorgden voor de doelpunten.

De OranjeLeeuwinnen waren erop gebrand iets recht te zetten. Ze wilden laten zien dat het verlies van vrijdag tegen Oostenrijk (2-1) een incident was. De ploeg van bondscoach Andries Jonker greep de tegenstander vanaf het eerste moment bij de keel, oogde scherp, zette volop druk en speelde vooral voor rust goed voetbal.

In het National Stadium in Ta’Quali op Malta voerde Jonker één wijziging door in zijn opstelling ten opzichte van de wedstrijd van vrijdag. Juventus-aanvaller Lineth Beerensteyn startte in de punt van de aanval, waar ze de plek innam van Fenna Kalma. De spits van FC Twente moest het deze keer doen met een plek op de tribune.

Lineth Beerensteyn opende de score.

Openingstreffer Beerensteyn

Gezien het overwicht was het niet meer dan logisch dat de OranjeLeeuwinnen op voorsprong kwamen. De fel jagende Jackie Groenen onderschepte na dertien minuten een iets te korte pass van de Oostenrijkse keeper Isabella Kresche en bracht de bal met een sliding bij Daniëlle van de Donk. Zij gaf breed op Beerensteyn, waarna het voor de aanvaller van Juventus een koud kunstje was om de 1-0 binnen te tikken.

De openingstreffer smaakte naar meer voor de OranjeLeeuwinnen, die op jacht gingen naar een tweede doelpunt. De Nederlandse vrouwen creëerden volop kansen. Beerensteyn zorgde voorin met haar loopvermogen voor veel dreiging en ook Victoria Pelova was dichtbij een treffer, maar haar inzet was te zacht om  Kresche in problemen te brengen.

Jackie Groenen stond aan de basis van de 1-0.

Heerlijke vrije trap Martens

Vijf minuten voor tijd viel de 2-0 alsnog. Oranje kreeg een vrije trap na een overtreding op Esmee Brugts. Lieke Martens ging achter de bal staan en schoot deze met een heerlijke knal in de korte hoek. Het was voor Martens haar 57ste doelpunt voor Nederland. Oostenrijk zette daar voor rust weinig tegenover. Keeper Daphne van Domselaar hoefde alleen handelend op te treden om een voorzet vanaf de rechterkant uit de lucht te plukken. Verder kwam Nederland geen moment in de problemen.

Voor de Oostenrijkse bondscoach Irene Fuhrmann was dat aanleiding om een aantal wijzigingen door te voeren. Na rust koos ze onder meer voor een andere keeper en ook Sarah Zadrazil, vrijdag nog trefzeker tegen Nederland, kwam binnen de lijnen. De wissels brachten nieuwe energie, terwijl Nederland slordig aan de tweede helft begon en moeite had de bal in de ploeg te houden. Via Sarah Puntigam kreeg Oostenrijk een kleine mogelijkheid, maar Van Domselaar reageerde alert.

Oranje loopt uit

Mocht Oostenrijk nog van een comeback dromen, dan werd die hoop na 72 minuten definitief de kop ingedrukt. Een hoekschop van de ingevallen Sherida Spitse werd door Stefanie van der Gragt op de paal geschoten. Beerensteyn was er daarna als de kippen bij om de 3-0 binnen te werken. Daarmee betaalde de keuze van Jonker voor de Juventus-aanvaller zich ruimschoots terug. Brugts maakte er twee minuten later, nu op aangeven van Beerensteyn, zelfs 4-0 van.

Ook Esmee Brugts was trefzeker voor de OranjeLeeuwinnen.

Zo liepen de OranjeLeeuwinnen, zonder na rust groots te spelen, eenvoudig uit. Tot tevredenheid van bondscoach Andries Jonker, die zijn team het gewenste antwoord zag geven na de eerdere nederlaag tegen Oostenrijk. “Er zaten vandaag geweldige voetbalmomenten tussen waarbij we voortreffelijk speelden”, sprak de bondscoach tegenover ESPN. “Vrijdag waren de eerste zestig minuten ook goed, nu hebben we het negentig minuten volgehouden. Dat we voor rust een voorsprong van twee doelpunten verschil hadden, maakte het een stuk makkelijker.”

Jonker is na het trainingskamp op Malta weer wat wijzer geworden in aanloop naar het WK. “We hebben laten zien dat we ook met deze speelwijze goed voetbal kunnen spelen en een wedstrijd kunnen winnen. Dat is belangrijk in aanloop naar het WK. We zijn bezig een elftal te boetseren, uit te zoeken welke speelwijze het beste past. Het duurt nog 153 dagen tot het WK, dus er kan nog van alles gebeuren. Maar ik denk wel dat we een ploeg hebben die zich kan ontwikkelen tot een team dat van iedereen kan winnen.”

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Oostenrijk - Nederland.