Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen boeken prima overwinning op Denemarken

Willem Korenromp
KNVB Media
15 november 2022, 20:45

De teruggekeerde Lieke Martens feliciteert Dominique Janssen na de openingstreffer. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen sluiten 2022 op een positieve manier af. De ploeg van bondscoach Andries Jonker won dinsdagavond met 2-0 van Denemarken. Dominique Janssen en Lineth Beerensteyn zorgden voor de Nederlandse doelpunten.

Nederland tegen Denemarken. Dan gaan de gedachten al snel terug naar die magische zondagmiddag in Enschede. 6 augustus 2017. De dag waarop de OranjeLeeuwinnen zich ten koste van de Deense vrouwen (4-2) kroonden tot Europees kampioen. Deze dinsdag stonden beide landen pak ‘em beet zestig kilometer verderop tegenover elkaar, in het stadion van PEC Zwolle. Voor de Nederlandse vrouwen was het de tweede oefenwedstrijd in een paar dagen tijd. Vrijdag won de ploeg van bondscoach Andries Jonker nog met 4-0 van Costa Rica.

Ten opzichte van dat duel wijzigde de keuzeheer zijn team op vijf plekken. Lize Kop, Aniek Nouwen, Romée Leuchter, Esmee Brugts en Fenna Kalma verdwenen uit het elftal. Hun plek werd ingenomen door Daphne van Domselaar, Sherida Spitse, Lineth Beerensteyn en Lynn Wilms, terwijl er ook een basisplaats was voor Lieke Martens. Voor de speelster van Paris Saint-Germain was het haar eerste optreden in Oranje sinds het EK-duel tegen Zwitserland. Jonker gaf voorafgaand aan de wedstrijd aan dat Martens maximaal 45 minuten zou kunnen spelen.

Lieke Martens speelde haar eerste interland sinds het EK.

Spitse in de verdediging

Bijzonder was ook de positie van Spitse in het elftal. Waar de recordinternational jarenlang een vaste waarde was op het middenveld, posteerde Jonker haar tegen Denemarken als rechter centrumverdediger in het 3-5-2-systeem. “Dat functioneerde goed op de training. Dit is een mooie mogelijkheid om het te testen. Haar grote kwaliteit is de pass over afstand, dat verwachten we ook vandaag te kunnen gebruiken”, aldus de bondscoach.

Nederland beschikt over een bijzondere statistiek tegen Denemarken. Beide landen stonden voor de 26ste keer tegenover elkaar, waarvan de OranjeLeeuwinnen de laatste negen keer wonnen. In het regenachtige Zwolle hoopten de Nederlandse vrouwen er tien op een rij van te maken. In de openingsfase gebeurde er echter weinig in het Mac3Park-stadion. De wedstrijd speelde zich op het middenveld af, zonder dat beide teams grote kansen creëerden.

Gelukkige openingstreffer

Het eerste gevaar van Nederland kwam na dertien minuten, toen Martens met een kopbal de Deense doelvrouw Lene Christensen tot een redding dwong na een voorzet vanaf de linkerflank van Victoria Pelova. Daniëlle van de Donk testte de Christensen even later met een schot van afstand, maar ook dit was een eenvoudige prooi voor de keeper. De Deense doelvrouw moest na 26 minuten het antwoord schuldig blijven, toen een vrije trap van Spitse ietwat gelukkig tegen de knieën van Dominique Janssen kwam en zo in de verre hoek rolde.

Dominique Janssen wordt bejubeld na de ietwat gelukkige openingstreffer.

Misschien dat de openingstreffer de wedstrijd iets open kon breken, want tot het doelpunt had het duel vooral het karakter van een schaakspel, waarin Nederland veelvuldig de bal had, maar in de laatste fase van de aanval vaak vast werden gezet door de Denen. Bij de OranjeLeeuwinnen leek de goal van Janssen het vuurtje in elk geval wat aan te wakkeren. Het enthousiasme nam toe en via Beerensteyn en Van de Donk ontstonden een paar kleine mogelijkheden.

Vrije trap op de lat

Denemarken zette daar vrij weinig tegenover. Een tweede Nederlandse treffer leek ook eerder in de maak dan de gelijkmaker. Spitse was er heel dichtbij, maar zag een vrije trap uiteen spatten op de lat, waarna de rebound van Beerensteyn in de handen van Christensen verdween. Pelova probeerde het een keer met een geplaatst schot, maar ook deze was voor de keeper.

Sherida Spitse zorgde voor gevaar met haar vrije trappen.

Zoals Jonker vooraf al aankondigde, keerde Martens in de tweede helft niet terug bij de OranjeLeeuwinnen. Zij werd vervangen door Jill Baijings, die afgelopen vrijdag nog een uitstekende indruk maakte tegen Costa Rica. Ook nu zorgde de speelster van Bayer Leverkusen direct voor dreiging, zij het onbedoeld. Een voorzet draaide zomaar richting de kruising. Christensen kon de inzet nog maar net tot hoekschop verwerken.

Emotioneel moment Beerensteyn

Zo was Oranje ook na rust de meest dreigende ploeg. Het leverde na 55 minuten de 2-0 op. Beerensteyn werd aangespeeld in het strafschopgebied, kapte, om de bal daarna in de verre hoek te schieten. Het was een emotioneel moment voor de aanvaller, die onlangs haar moeder verloor. Beerensteyn vierde haar doelpunt door met beide armen naar de hemel te wijzen, waarna ze werd geknuffeld door haar ploeggenoten.

Een emotioneel moment: Lineth Beerensteyn heft haar armen ten hemel na de 2-0.

Een kwartier voor tijd was er ook ineens gevaar van de Denen. Een vrije trap vanaf de linkerkant kon door Van Domselaar nog net met de voet worden gered. De bal belandde vervolgens voor de voeten van Rikke Sevecke, die net naast het doel schoot. Het was de meest hachelijke situatie voor het Nederlandse doel van het aanvallend onmachtige Denemarken.

Tien op een rij

Oranje speelde de wedstrijd rustig uit. Jonker bracht Kika van Es, Lisa Doorn en Romée Leuchter nog in de ploeg voor Spitse, Lynn Wilms en Van de Donk. Baijings had in de slotfase nog een dreigende voorzet, maar Leuchter kon hier net haar voet niet tegenaan krijgen. Zo won Nederland voor de tiende keer op rij van Denemarken. Een indrukwekkende reeks. Net als tegen Costa Rica kwam Oranje geen moment in de problemen, waarmee de Leeuwinnen met een goed gevoel terug kunnen kijken op de laatste interlands van 2022.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Nederland - Denemarken.

Reacties Reacties Lineth Beerensteyn, Victoria Pelova en Andries Jonker over Nederland - Denemarken.

Alles over Huis van Oranje

Topartiesten, ultieme kippenvelmomenten, de grootste schermen van het land en bovenal tienduizenden fans achter Oranje op het WK!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen