Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over OranjeLeeuwinnen - Portugal

KNVB Media
KNVB Media
13 juli 2022, 9:00

Vivianne Miedema was drie keer trefzeker tijdens het laatste treffen met Portugal. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen spelen woensdag hun tweede groepsduel op het EK in Portugal. De aftrap in Leigh is om 21.00 uur Nederlandse tijd. Onderstaand elftal feiten is de ideale warming-up.

  • De balans tegen Portugal is bijzonder positief. Nederland won zes van de zeven ontmoetingen. Slechts één keer waren de Portugezen de betere. Op 8 december 2001 won Portugal met 2-1 het WK-kwalificatieduel. Sandra Muller maakte de enige Nederlandse goal tijdens dit treffen.
     
  • Het is logisch dat ook het doelpuntsaldo in Nederlands' voordeel is: 20-7. Dit is mede te danken aan Vivianne Miedema. Zij scoorde tijdens de laatste twee (en haar enige) ontmoetingen maar liefst zes keer. Miedema zal daar vandaag geen doelpunten aan toevoegen, zij testte gisteren positief op COVID-19 en zit in quarantaine.
     
  • De laatste keer dat Nederland Portugal trof was op 13 september 2014. De OranjeLeeuwinnen wonnen de WK-kwalificatiewedstrijd met 3-2. Vivianne Miedema zorgde voor de hele Nederlandse doelpuntenproductie.

Highlights Oranjevrouwen-Portugal 3-2.

  • Van het team dat in 2014 in actie kwam, maken Stefanie van der Gragt, Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Lieke Martens deel uit van de huidige EK-selectie.
     
  • De grootste overwinning van de OranjeLeeuwinnen was tijdens dezelfde WK-kwalificatie. Op 26 oktober 2013 won Nederland in Portugal met 0-7. Ook tijdens deze wedstrijd scoorde Miedema drie keer. Renee Slegers maakte er twee. Ook Anouk Dekker en Lieke Martens waren trefzeker.
     
  • De eerste keer dat Nederland en Portugal elkaar ontmoetten was op de Algarve Cup op 14 maart 1997. Nederland won met 1-0. Liesbeth Migchelsen scoorde die dag.
     
  • De OranjeLeeuwinnen speelden de eerste wedstrijd op het EK met 1-1 gelijk tegen Zweden. Jill Roord maakte de enige Nederlandse goal.
     
  • Slecht nieuws voor de OranjeLeeuwinnen. Keeper en aanvoerder Sari van Veenendaal liep een schouderblessure op tegen Zweden en komt dit EK niet meer in actie. Jacintha Weimar van Feyenoord is haar vervanger.  

Sari van Veenendaal verlaat EK-selectie Sari van Veenendaal verlaat EK-selectie Lees het artikel.

  • Ook Portugal begon het toernooi met een remise. De wedstrijd tegen Zwitserland eindigde in 2-2. Diana Gomes en Jessica Silver scoorden voor de ploeg van bondscoach van Francisco Neto. Opvallend was dat Zwitserland al na vijf minuten op 2-0 voorsprong stond.
     
  • Portugal had zich in eerste instantie niet geplaatst voor het EK voetbal. De ploeg mocht echter toch naar Engeland, omdat Rusland (het land dat in de play-offs te sterk was) vanwege de oorlog in Oekraïne werd uitgesloten.
     
  • Het betekent voor Portugal het tweede Europees Kampioenschap. Ook vijf jaar geleden was de ploeg erbij in Nederland. Portugal eindigde als vierde in groep D achter Engeland, Spanje en Schotland. Tegen de laatste ploeg won Portugal wel. Het duel in Rotterdam eindigde in 2-1.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen