Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over OranjeLeeuwinnen - Zweden

KNVB Media
KNVB Media
9 juli 2022, 9:00

Blijdschap bij de OranjeLeeuwinnen na het bereiken van de WK-finale in 2019. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen beginnen zaterdag aan het EK. In Sheffield treft de titelverdediger Zweden. De aftrap is om 21.00 uur. Hieronder vind je een elftal feiten als ideale warming-up voor deze groepswedstrijd.

Winst op het EK én WK

Laten we fijn beginnen! We hebben tenslotte hele mooie herinneringen aan de laatste twee onmoetingen met Zweden. Tijdens het EK 2017 in eigen land won de ploeg van Sarina Wiegman met 2-0 in de kwartfinale. De doelpunten kwamen van Lieke Martens en Vivianne Miedema.

Twee jaar later versloeg Nederland Zweden (1-0) opnieuw toen het er echt om ging. Jackie Groenen schoot op het WK de OranjeLeeuwinnen in de verlenging naar de finale!
 

Samenvatting van de OranjeLeeuwinnen - Zweden tijdens het WK 2019.

Tien basisspelers in EK-selectie

Van de elf basisspelers die drie jaar geleden Zweden versloegen op het WK zijn maar liefst tien speelsters opgenomen in de EK-selectie van Mark Parsons. Alleen Desiree van Lunteren is er niet meer bij.

Definitieve selectie OranjeLeeuwinnen voor EK in Engeland Definitieve selectie OranjeLeeuwinnen voor EK in Engeland Bekijk hier de selectie.

Drie overwinningen op rij

De Zweedse vrouwen zullen met angst de wedstrijd ingaan. Ze verloren namelijk niet alleen de laatste twee wedstrijden op een eindronde, maar gingen de laatste drie keer tegen Nederland ten onder. In 2017 won Nederland ook het treffen op de Algarve Cup met 1-0. Mandy van den Berg zorgde voor de enige treffer van het duel.

Laatste overwinning daarvoor was in 1992

Nederland is bezig aan een goede reeks tegen Zweden. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Voor 2017 wonnen we maar liefst 25 jaar niet tegen Zweden. De laatste zege daarvoor dateert van 22 april 1992. Oranje won toen de oefenwedstrijd met 2-1. Nathalie Geeris maakte beide treffers.

Balans in het voordeel van Zweden

De algehele balans is nog altijd negatief. Het vrouwenvoetbal staat in Zweden al jaren hoog aangeschreven. Nederland had het mede daarom traditioneel moeilijk tegen de Zweedse vrouwen. Van de 22 duels won Oranje zeven keer, vijf duels eindigden gelijk en tien keer werd er verloren. Ook het doelsaldo is in het voordeel van Zweden: 18-33.

Vivianne Miedema in actie tegen Zweden tijdens het EK 2017 (2-0 winst).

Grootste nederlaag

Op 26 september 1981 leed Nederland de grootste nederlaag tegen Zweden. Het oefenduel eindigde in maar liefst 7-0! Ook op 10 maart 1997 ging Nederland hard onderuit in de Algarve Cup. Het werd 4-0. Andersom won Nederland nooit met meer dan twee verschil.

Zwaarste tegenstander

Zweden is op papier de zwaarste tegenstander in de poule op het EK. Nederland staat vierde op de FIFA-wereldranglijst. Achter de Verenigde Staten bezet Zweden de tweede plaats. Niet voor niets is Zweden één van de topfavorieten voor de eindwinst!

Andere tegenstanders

Zwitserland en Portugal zijn de andere tegenstander in groep C van het EK in Engeland. Deze twee landen treffen elkaar zaterdag eerder op de dag vanaf 18.00 uur in Wigan & Leigh. De Oranjevrouwen ontmoeten Portugal op woensdag 13 juli (21.00 uur) en Zwitserland op zondag 17 juli (18.00 uur).

Eerste Europees kampioen

Zweden heeft een indrukwekkende historie op het EK. Het land was in 1984 de eerste winnaar van het toernooi. Tegen Engeland brachten penalty's de beslissing na een 1-1 eindstand over twee duels. Tijdens dat toernooi eindigde Nederland als tweede in de groep achter Denemarken. Alleen de winnaar van de poule plaatste zich voor de halve finale.

Oranje verloor voor het laatst tegen Zweden op 30 mei 2015. Zweden won het vriendschappelijke toernooi met 2-1. Manon Melis maakte de enige treffer.

Bijna vlekkeloze EK-kwalificatie

Zweden was op dreef tijdens de kwalificatie voor dit EK. De ploeg won zeven van zijn acht duels. Het team had bovendien een indrukwekkend doelsaldo van 40-2. Alleen IJsland hield Zweden in eigen huis op een gelijkspel (1-1).

Sterspeelster

Stina Blackstenius is op papier de beste speelster van het Zweedse team. De 26-jarige speelster van Arsenal is een heuse goalgetter en zal dus een handenbinder zijn voor de Nederlandse defensie. In de gaten houden dus!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen