Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB beloont OranjeLeeuwinnen vanaf juli gelijk aan de mannen

KNVB Media
KNVB Media
20 juni 2022, 10:00

De KNVB beloont de OranjeLeeuwinnen vanaf 1 juli gelijk aan de mannen. - Foto: KNVB Media

De KNVB betaalt de speelsters van de OranjeLeeuwinnen vanaf 1 juli dezelfde oranjepremies als de mannen. Denk daarbij aan het gebruik van naam- en portretrechten en de inzet voor het maken van nieuw foto- en videomateriaal van speelsters van het Nederlandse vrouwenelftal.

De nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst treedt in werking met terugwerkende kracht en gaat komend seizoen 2022/'23 in. De KNVB heeft hier sinds 2019 samen met de speelsters naartoe gewerkt.

Met de ondertekening van een nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst wordt deze daadwerkelijk geïmplementeerd. Daarmee wordt de bestaande lijn van professionalisering verder doorgetrokken en een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd. Dat bleek eerder onder andere al uit de uitbreiding van faciliteiten en de staf, de op de Leeuwinnen toegesneden kleding en campagnes. Nu komt daar een verhoging voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden bij.

De KNVB ziet dit besluit als een eerste stap en hoopt in de toekomst ook de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct 'uit de markt' moeten komen (via o.a. FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd.

De KNVB ziet dit besluit als een eerste stap en hoopt in de toekomst ook de externe vergoedingen op te kunnen hogen.

Historische stap

De OranjeLeeuwinnen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap

Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB en verantwoordelijk voor vrouwenvoetbal: "Wij zijn blij met deze nieuwe overeenkomst, die onder zorgvuldige begeleiding van sportmarketingbureau House of Sports tot stand is gekomen. We hebben hier met elkaar hard naar toegewerkt en nu is het een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De winst van WEURO 2017, een finaleplaats op het WK 2019 en deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. De OranjeLeeuwinnen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap. We willen dat met deze belangrijke stap ook benadrukken."

Ook Vivianne Miedema is blij dat het moment nu daar is: "Ik ben de KNVB heel dankbaar dat we dit voor elkaar gekregen hebben en op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje. Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, het is een belangrijk maatschappelijk signaal en we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters."

Uitvoering

De KNVB en de spelersraad zullen tussentijds in gesprek blijven over de uitvoering van deze collectieve samenwerkingsovereenkomst om de gelijke behandeling te monitoren en richting de toekomst te blijven waarborgen. Over de hoogte van de bedragen doet de KNVB, zoals te doen gebruikelijk geen mededelingen.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen