Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen evenaren record met 12-0 winst tegen Cyprus

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
8 april 2022, 22:45
3:46

Nederland viert één van de twaalf goals in Groningen. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben vrijdag zeer eenvoudig Cyprus verslagen. In Groningen was de ploeg van bondscoach Mark Parsons met maar liefst 12-0 te sterk; een evenaring van het record uit 1977. Vivianne Miedema (zes keer), Jill Roord (drie keer), Lineth Beerensteyn, Sherida Spitse en Esmee Brugts maakten de treffers in het WK-kwalificatieduel.

Tegen een land met in totaal ongeveer 450 voetballende vrouwen, dat pas voor de tweede keer deelneemt aan de kwalificatie voor een groot toernooi, hoefde Oranje weinig tegenstand te verwachten. In oktober van vorig jaar had de ploeg van Parsons al met 0-8 gewonnen in Larnaca. Het krachtsverschil was toen enorm.

Een zelfde scenario ontpopte zich al snel in de met ongeveer 10.000 toeschouwers gevulde Euroborg. De OranjeLeeuwinnen zetten volop druk en drongen het nog puntloze Cyprus naar achteren.

De basiself van Mark Parsons tegen Cyprus.

Eerste goal

Toch duurde het nog tot de 23ste minuut voor de eerste goal. Natuurlijk was het Miedema die de ban brak. Ze anticipeerde goed op de pass van Jackie Groenen en wurmde zich tussen twee verdedigers door tot voor de neus van Maria Matthaiou. De spits liet de keeper van Cyprus geen kans.

Op de 2-0 hoefde het publiek niet lang te wachten. Marisa Olislagers, die verrassend de voorkeur had gekregen als linksback, zette voor en Roord kopte overtuigend binnen.

Vivianne Miedema brak niet voor het eerst de ban. De spits maakte de 1-0.

Nog meer goals voor rust

Nog voor rust breidden de OranjeLeeuwinnen de score uit tot 5-0. Roord maakte haar tweede goal na goed terugleggen van Victoria Pelova, de vervanger van de afwezige Lieke Martens.

Ook Miedema was nog twee keer trefzeker. De eerste goal had ze te danken aan een magistrale aanname na een pass van Sherida Spitse. Bij het vijfde doelpunt kreeg ze de bal zomaar voor de voeten na een fout van Christina Pitsillou. Scoren was beide keren een koud kunstje.

Het publiek had ook door hoe groot het krachtsverschil was. Toen keeper Sari van Veenendaal de bal op een spaarzaam moment aan de voet kreeg, begroetten zij dit met een flink gejuich. Tussen de goals door vermaakten zij zich met de wave die een aantal keer een volledige ronde door de Euroborg maakte.

Jill Roord had voor rust al twee keer gescoord.

Score opvoeren

Met Cyprus volledig op zijn rug was het de vraag of de OranjeLeeuwinnen nog gemotiveerd waren om de score op te voeren. Het antwoord was ja.

De 6-0 liet nog heel even op zich wachten. Spitse schoot op fraaie wijze tegen de onderkant van de lat waarna Beerensteyn van dichtbij op Matthaiou stuitte.

De aanvaller maakte dit een paar minuten later al goed. Ook Beerensteyn kreeg de bal zomaar voor de voeten na verkeerd ingrijpen van een Cypriotische verdediger, waarna ze verwoestend uithaalde.  Direct daarna stak Miedema met succes haar been uit na een voorzet van Pelova. De spits was een minuut later de aangever bij de 8-0, gemaakt door Roord.

Nederland was bijzonder effectief tegen het arme Cyprus.

Dubbele cijfers

Met nog dik een half uur op de klok was het al vrijwel zeker dat de dubbele cijfers gehaald zouden worden. Spitse zorgde met een kanonskogel na een scheidsrechterbal voor de 9-0. De altijd bijzondere tiende kwam op naam van (alweer) Miedema.

Daarna werd het nog genanter voor Cyprus. De OranjeLeeuwinnen roken dat een recordoverwinning haalbaar was. De 12-0 tegen Israël stond al 45 jaar in de boeken. In 2009 evenaarde de ploeg dit met een 13-1 zege op Macedonië.

Damaris Egurrola ging met de de Oranjevrouwen mee op recordjacht. Na 65 minuten maakte de veelbesproken nieuwe aanwinst haar debuut. De speelster van Olympique Lyon kwam in het veld voor Spitse.

Damaris Egurrola maakte haar debuut tegen Cyprus.

Evenaring

Uiteindelijk kwamen de OranjeLeeuwinnen niet verder dan een evenaring van het record. Miedema prikte er nog eentje bij (haar zesde!) voordat ze een dikverdiende publiekswissel kreeg.

Invaller Brugts maakte de 12-0, na een mooie pass van achteruit van Aniek Nouwen. Het betekende de eerste interlandgoal van de pas achttienjarige aanvaller van PSV. De ploeg van Parsons ging vervolgens wel op jacht naar de dertiende, kreeg ook kansen, maar een nieuwe treffer bleef uit, tot opluchting van de murw gespeelde Cypriotische speelsters.

Poule

Door de grote overwinning is Nederland IJsland weer voorbij in de kwalificatiepoule. Het verschil is twee punten. De OranjeLeeuwinnen hebben wel een wedstrijd meer gespeeld.

Nederland vervolgt de interlandsreeks op dinsdag. De WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus gaat niet door vanwege de oorlog in de Oekraïne. Daarom staat er vanaf 18.45 uur een oefenwedstrijd op het programma tegen Zuid-Afrika in Den Haag.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen