Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen houden Japan in toom op debutantenbal

KNVB Media
KNVB Media
29 november 2021, 22:00

Na jaren als reservekeeper mocht Barbara Lorsheyd eindelijk haar opwachting maken in het Nederlands vrouwenelftal. - Foto: KNVB Media

Het Nederlandse vrouwenelftal heeft Japan maandagavond op 0-0 gehouden in het Cars Jeans Stadion in Den Haag. Een knappe prestatie van het team van Mark Parsons waarin zes speelsters voor het eerst het Oranjeshirt aantrokken.

Wie de opstelling van de OranjeLeeuwinnen vergeleek met de achtste finale tegen Japan op het WK 2019 zag een bekend gezicht: Shanice van de Sanden. En dat is nog maar ruim twee jaar geleden. Wie de opstelling van de OranjeLeeuwinnen vergeleek met het WK-kwalificatieduel tegen Tsjechië afgelopen zaterdag, zag elf nieuwe namen. Dat had er natuurlijk alles mee te maken dat het duel inTsjechië vanwege hevige sneeuwval een dag later werd gespeeld.

— De zes debutanten op een rij: Van Diemen. Olislagers, Levels, Doorn, Lorsheyd en Dijkstra.

Achterhoede van debutanten

Bondscoach Mark Parsons besloot Vivianne Miedema, Jill Roord en Domenique Janssen rust te gunnen. Eerder moest al een aantal vaste waarden afzeggen met blessures: Lieke Martens, Jackie Groenen, Aniek Nouwen en Cisca Folkertsma. Dat gaf de bondscoach wel de kans om de spelers die al langer bij de selectie zitten plus een aantal talenten die zich manifesteren bij Jong OranjeLeeuwinnen aan het werk te zien.

Parsons had in zijn basisopstelling voor een mix van routine en jeugdig elan gekozen. Naast Van de Sanden zijn de ervaren Renate Jansen, Kika van Es en Barbara Lorsheyd vaste gezichten bij de selectie, die normaal gesproken weinig aan spelen toe komen. Opvallend was dat Nederland begon met een achterhoede die uit vier debutanten bestond. Keeper Lorsheyd, rechtsachter Samantha van Diemen, linksachter Janoe Levels en centraal achterin Caitlin Dijkstra, die wel haar FC Twente-maatje Kika van Es aan haar zijde vond.

— Caitlin Dijkstra hield zich achterin knap stand in haar eerste interland. 

Compact en gedisciplineerd

Een gedurfde keuze van Parsons tegen Japan dat nog altijd een sterke ploeg heeft, al is het niet meer de grootmacht van 2011 (wereldkampioen) en 2015 (verliezend finalist). Logischerwijs was Japan dan ook de bovenliggende partij in de eerste helft. De ploeg combineerde makkelijker en zette Nederland snel onder druk. Maar het was knap om te zien hoe Nederland dat voor het eerst in deze samenstelling aantrad, de linies compact hield en gedisciplineerd speelde.

Zo was Japan wel beter maar hoefde Lorsheyd amper in actie te komen. Twee kansen kregen de Japanse vrouwen waarvan de grootste na een prachtige steekpass die de Nederlandse verdediging openritste. Caitlin Dijkstra voorkwam een zekere goal door zich voor de bal te werpen.

— Samantha van Diemen is de eerste speelster van Feyenoord die het Oranjeshirt heeft gedragen.

Geen kansen

Op het middenveld zal Parsons tevreden hebben gekeken naar het spel van Jill Baijings, die ook pas haar tweede interland speelde. Baijings ontlastte de verdediging regelmatig door rustig aan de bal te blijven en het spel te verdelen.

In de tweede helft bestond de verdediging zelfs even volledig uit debutanten na de wissel van Kika van Es voor Lisa Doorn. Ook Victoria Pelova kwam in het veld en daarmee kwam er meteen meer creativiteit op het middenveld. Nederland kon zich nu ook af en toe aan de Japanse druk ontworstelen. Maar de eindpass ontbeerde vaak nauwkeurigheid, met name bij Joelle Smits, die als excuus had dat ze in de eerste helft op een eiland stond en amper werd bereikt.

Met nog een half uur te spelen bracht Parsons nog een drie vaste waarden met Van Dongen, Beerensteyn en Spitse. Vanaf dat moment kwam Nederland ook vaker bij de zestien van Japan zonder echte kansen te creëren.

— Jill Baijings was een rustpunt op het middenveld tegen Japan.

Rustig en soeverein

Japan verscheen nog wel een paar keer dreigend voor de goal van Lorsheyd die na een aarzelend begin rustig en soeverein keepte. In de 74ste minuut kreeg ze de hulp van Merel van Dongen die net op tijd naar binnen was geknepen om de vrijgekomen Sugasawa van scoren af te houden.

Een kwartier voor tijd kwam de zesde en laatste debutant in het veld. Marisa Olislagers verving haar ploeggenoot bij FC Twente Renate Jansen. Vanaf dat moment golfde het spel meer op en neer zonder dat beide ploegen nog tot kansen kwamen.  Zo bleef het 0-0 en daar kon vooral Nederland tevreden mee zijn met veel spelers die voor het eerst aan het grote werk roken en lieten zien de intensiteit en strijd die het hoogste niveau vergt aan te kunnen.

— Debutant Janou Levels (PSV) vecht een verbeten duel met haar Japanse tegenstander. 

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Japan 0-0

Opstelling Nederland
Lorsheyd, van Diemen, Dijkstra, van Es (46. Doorn), Levels (61. van Dongen), Kaagman (61. Spitse), Snoeijs (46. Pelova), Baijings, van de Sanden (61. Beerensteyn), Smits, Renate Jansen, (76. Olislagers)

 

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen