Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen in poule met Zweden, Zwitserland en Rusland op WEURO 2022

KNVB Media
KNVB Media
28 oktober, 18:45
2:03

Voormalig Duits-international Anja Mittag plaatste Nederland in groep C tijdens WEURO 2022 - Foto: UEFA.com

Titelverdediger Nederland is tijdens de loting voor WEURO 2022 in Manchester ingedeeld in groep C met Zweden, Zwitserland en Rusland. Nederland speelt de groepswedstrijden in Sheffield en Wigan & Leigh. WEURO 2022 is het dertiende EK en wordt gespeeld in Engeland van 6 tot 31 juli. De eerste wedstrijd voor Nederland is op zaterdag 9 juli tegen Zweden in Sheffield. Nederland heeft zich voor de vierde keer geplaatst voor de EK-eindronde.

Mark Parsons: 'Uitdagende tegenstanders op het EK'.

Bondscoach Mark Parsons volgde de loting vanuit Portland waar hij conform afspraak met de KNVB zijn club Portland Thorns in de laatste fase van de competitie naar het kampioenschap hoopt te leiden. Assistent-coach Jessica Torny vertegenwoordigde Nederland in Manchester. Vanaf de interlandperiode in november zal Parsons zijn vizier volledig richten op de OranjeLeeuwinnen. "De eerste wedstrijd tegen Zweden is direct een hoogtepunt van het toernooi", blikt hij vooruit op de aankomende zomer. Maar ook Zwitserland en Rusland hebben hun specifieke kwaliteiten en zijn uitdagende tegenstanders. Het is het sterkst bezette toernooi uit de historie."

Voorbereiding al begonnen 

Parsons zal niet ontevreden met de laatste twee landen, maar wil waken voor onderschatting. En hoewel de OranjeLeeuwinnen middenin de WK-kwalificatie zitten, is de voorbereiding op WEURO 2022 al begonnen. "Elk moment dat we samen hebben, zullen we benutten om ons voor te bereiden op de Euro's in Engeland. Hij kijkt uit naar de invasie van de Oranjesupporters. "Net als in Frankrijk bij het WK zal het een prachtig gezicht zijn als de fans Engeland overnemen. Dat is uniek in de wereld."   

Nederland staat nummer een op de UEFA Coëfficientenlijst van nationale vrouwenteams en was dus een van de vier groepshoofden bij de loting. Sarina Wiegman, nu bondscoach van Engeland, bracht de trofee binnen en vertelde dat ze de herinnering aan het EK 2017 in Nederland voor altijd met zich mee zou dragen. De loting voor WEURO 2022 waar Nederland de titel gaat verdedigen en dat alles in zich heeft om uit te groeien tot een prachtig toernooi, kon beginnen. 

— De trofee die Nederland tijdens het onvergetelijke EK van 2017 won.  Foto: UEFA.com

Zweden

Juan Mata haalde voor Nederland als eerste tegenstander Zweden uit de balletjes en dat was een tegenstander die de OranjeLeeuwinnen liever zouden vermijden. Zweden speelde afgelopen zomer nog de Olympische finale - 3-0 verlies tegen Canada - en staat vijfde op de UEFA Coëfficientenlijst. De laatste keer dat Nederland tegen Zweden speelde, was de halve finale op het WK 2019. Nederland won toen in Frankrijk door een goal van Jackie Groenen.

Zwitserland

Uit pot drie kwam vervolgens Zwitserland. Dat was niet ongunstig omdat ook Denemarken tot de mogelijkheden behoorde, tegenstander van Nederland in de EK-finale van 2017. Nederland speelde tot nu toe 26 keer tegen Zwitserland. Zestien duels daarvan werden gewonnen. Slechts twee keer won Zwitserland. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was in 2018. Het werd toen 1-1.

Rusland

Als vierde en laatste tegenstander werd Rusland in groep C geplaatst, de nummer zestien van de UEFA Coëfficientenlijst. Nederland speelde nog niet vaak tegen Rusland, acht keer slechts. Zes duels daarvan werden gewonne. De laatste interland was op 18 september 2020 tijdens de kwalificatie voor het EK in Engeland.  In Rusland werd het 0-1 dankzij een goal van Jill Roord. Thuis had Nederland in dezelfde campagne de Russinnen met 2-0 verslagen. 

Speelschema

DatumTijdWedstrijdPlaats
Za. 9 juli 202221.00 uurNederland - ZwedenSheffield
Wo. 13 juli 202221.00 uurNederland - RuslandWigan & Leigh
Zo. 17 juli 202218.00 uurZwitserland - NederlandSheffield

Kaartverkoop

De groep van Nederland zal de wedstrijden spelen in Sheffield en Wigan & Leigh. Zoals tijdens de loting al in een filmpje werd getoond, verwacht de organisatie dat vele Nederlandse supporters de oversteek naar Engeland zullen maken. Houd de OnsOranje-kanalen de komende dagen in de gaten voor meer info over de kaartverkoop. 

— De volledige loting voor WEURO 2022 met poule B als ' Poule des Doods'. Foto: UEFA.com

WEURO 2022

WEURO 2022 stond oorspronkelijk gepland voor 2021, maar is een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. De 31 wedstrijden worden in 9 steden gespeeld. De openingswedstrijd is op 6 juli op Old Trafford. De finale is uiteraard op Wembley, op 31 juli. De NOS zal WEURO 2022 in de zomer uitzenden. Het is het enige grote voetbaltoernooi dat komende zomer wordt gespeeld.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen