Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen komen laat op stoom in Wit-Rusland: 0-2

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
26 oktober, 21:45

Daniëlle van de Donk juicht nadat ze de tweede Nederlandse treffer heeft gemaakt. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben dinsdag moeizaam gewonnen van Wit-Rusland. In een angstig leeg Olympisch Stadion in Minsk nam de ploeg van Mark Parsons pas diep in de tweede helft afstand. Het werd uiteindelijk 0-2 door treffers van Lieke Martens en Daniëlle van de Donk.

Vivianne Miedema ontbrak in de selectie. Parsons gaf zijn spits rust vanwege haar drukke speelschema. De bondscoach koos ervoor om geen pure centrumaanvaller op te stellen. Jill Roord stond na haar drie goals vrijdag tegen Cyprus (0-8 winst) in de spits met Daniëlle van de Donk vlak achter haar. Dit betekende opnieuw veel vrijheid op rechts voor rechtsback Sisca Folkertsma, die op papier zelfs als rechtsbuiten was opgesteld.

Victoria Pelova stond voor het eerst in de basis, als aanvallende middenvelder. Achterin kreeg Merel van Dongen, na haar goede invalbeurt tegen Cyprus, op links de voorkeur boven Dominque Janssen.

Hoewel Wit-Rusland met zijn 53ste positie op de FIFA-ranglijst geen grootheid is, heeft de ploeg meer kwaliteit dan Cyprus. Bovendien kon Nederland op iets meer ruimte rekenen om te voetballen. Waar Cyprus ultradefensief speelde, had Wit-Rusland ook spaarzame aanvallende intenties.

Weinig gevaar voor rust

De OranjeLeeuwinnen merkten direct dat het een stuk moeilijker was dan vrijdag om kansen te creëren. De ploeg kwam er vaak door over de flanken, maar te vaak was de voorzet niet goed. Voor rust stichtte de ploeg slechts enkele keren gevaar. Anna Kozyupa haalde een inzet van Lieke Martens van de lijn, waarna Sherida Spitse recht op keeper Nataliya Voskobovich schoot. Iets later kopte Jill Roord over na goed voorbereidend werk van Martens.

Victoria Pelova had verrassend een basisplaats tegen Wit-Rusland.

Jackie Groenen schoot nog wel raak, maar scheidsrechter Araksya Saribekyan had op dat moment al gefloten, omdat Martens ongeoorloofd het duel was aangegaan met keeper Voskobovich. Vlak voor rust schoot Martens van dichtbij over, na een mooi tactisch hoogstandje van Groenen. Ook Martens kopte nog naast.

Slordig

In de tweede helft koos Parsons er wel voor om met een echte spits te spelen. Joëlle Smits kwam direct na rust in het veld voor Pelova. Het spelbeeld veranderde in eerste instantie nauwelijks. Nederland had veel de bal, maar was vaak slordig waardoor echte kansen uitbleven.

Door de stand begon Wit-Rusland steeds meer te geloven in een goede afloop en kreeg zelfs brutaal een kans via Anna Pilipenko. De middenvelder kopte echter recht in de handen van Sari van Veenendaal.

Martens breekt de ban

Na ruim een uur kreeg Nederland eindelijk weer wat kansen. Martens en Van de Donk schoten naast en Voskobovich redde op de poging van Roord. Uiteindelijk brak Martens de ban. Op aangeven van Van Dongen zocht ze de ruimte 'in de zestien' en schoot de bal in de verre hoek.

De treffer zorgde voor meer ruimte op het veld en bovendien voor nieuwe energie voor de OranjeLeeuwinnen. Drie minuten later kopte Van de Donk binnen na een goede voorzet vanaf rechts vanaf Smits; een aanval over de flanken precies zoals Parsons het graag ziet.

Daniëlle van de Donk kopt de 0-2 op het scorebord.

In de slotfase probeerde Wit-Rusland iets meer vooruit te voetballen en daarmee de aansluitingstreffer te forceren. Dit leverde geen succes op. Aan de andere kant zag Van de Donk haar inzet via een Wit-Russisch been naast het doel verdwijnen. In de slotminuut kopte Smits van dichtbij naast.

Zes punten

Daarmee sloten de OranjeLeeuwinnen de interlandperiode af met zes punten uit twee duels. Omdat concurrent Tsjechië vrijdag al verloor van IJsland gaat de ploeg nu alleen aan de leiding in de groep. De voorsprong bedraagt drie punten. Volgende maand, op vrijdag 26 november, staat de belangrijke uitwedstrijd tegen Tsjechië op het programma.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen