OranjeLeeuwinnen winnen met grote cijfers van Cyprus

Mathieu Hilgersom
22 oktober 2021, 22:30

Jill Roord was met drie treffers op schot tegen Cyprus. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben vrijdag met speels gemak gewonnen van Cyprus. In Larnaca werd het 0-8, mede dankzij drie treffers Jill Roord. Omdat Tsjechië verloor van IJsland nam de ploeg van Mark Parsons de koppositie over in de WK-kwalificatiegroep.

Vooraf ging het in de pers bijna alleen maar over Parsons. De bondscoach miste enkele dagen van de voorbereiding, omdat zijn vluchtschema werd aangepast en vervolgens zijn reisdocumenten zoekraakten.

Over Cyprus sprak bijna niemand. Het kleine voetballand zou geen enkele belemmering moeten vormen voor de OranjeLeeuwinnen op weg naar het WK in Asutralië en Nieuw-Zeeland. Het enige dat van belang zou kunnen zijn, was het aantal doelpunten. In de wetenschap dat concurrent Tsjechië met acht verschil van Cyprus had gewonnen, wachtte Nederland toch een mooie uitdaging.

Parsons koos voor dezelfde namen als vorige maand tegen IJsland (0-2 winst). De enige wijziging die hij doorvoerde, was dat Roord een linie naar voren schoof in plaats van Daniëlle van de Donk. De speelster, de laatste weken op schot bij VfL Wolfsburg, moest voor meer gevaar in het strafschopgebied zorgen. Dit bleek een goede zet.

De bondscoach koos voor dezelfde namen als vorige maand tegen IJsland.

Krachtsverschil

Al snel was duidelijk dat het krachtsverschil enorm was. De kansen volgden elkaar in rap tempo op en de doelpunten ook. De eerste mogelijkheid was direct raak. De pass van Dominique Janssen kwam voor de voeten van Van de Donk die Miedema een niet te missen kans bood: 0-1.

Van de Donk schoot even later met een bekeken poging zelf de tweede treffer op het scorebord. De derde kwam op naam van Roord die de voorzet van Lieke Martens binnen kon lopen. Er was toen nog geen twintig minuten gespeeld.

Daniëlle van de Donk zorgde met een geplaatste bal voor de 0-2.

De Nederlandse storm ging daarna iets liggen. De ploeg bleef kansen creëren, zo schoot Sherida Spitse op de lat en mikte Van de Donk net over, maar doelpunten bleven uit. Cyprus kon niets anders dan verdedigen en de bal zo ver mogelijk weg schieten op het moment dat ze deze in het bezit hadden. Het was een wonder dat de ploeg met slechts drie goals achterstand de rust haalde.

Snelle goals na rust

Na rust voerde Nederland de score weer snel op. Binnen vier minuten vond Miedema Roord die de bal vallend langs Eleni Ttakka wipte: 0-4. Direct daarna viel ook de vijfde goal. De voorzet van Martens belandde ongelukkig via de rug van Chara Charalambous achter de misgraaiende keeper. De 0-6 kwam op naam van opnieuw Roord na goed voorbereidend werk van Martens.

Nadat Miedema de paal had geraakt, kreeg Cyprus een spaarzame kans. De eenzame spits Antri Viloari zorgde ervoor dat Sari van Veenendaal toch één keer moest ingrijpen.

Debutanten

Net als in de eerste helft ging de doelpuntenproductie na drie snelle treffers wat liggen. Met Merel van Dongen, Shanice van de Sanden en debutant Jill Baijings bracht Parsons voor de laatste 25 minuten verse krachten in het veld om daar verandering in te brengen.

Debutant Jill Baijings komt in het veld Jackie Groenen.

Even later kwam ook Joëlle Smits in het veld. De aanvaller tekende tien minuten voor tijd voor haar eerste interlandgoal, nadat Van de Donk de bal op maat voor haar had klaargelegd. In de slotminuten maakte ook Kerstin Casparij haar debuut en schoot Van Dongen met een harde pegel van afstand de 0-8 op het scorebord.

Koppositie

Na afloop kwam er goed nieuws vanaf IJsland. De thuisploeg had met maar liefst 4-0 gewonnen van Tsjechië; de ploeg die Nederland vorige maand nog op een gelijkspel (1-1) had gehouden. Hierdoor nemen de OranjeLeeuwinnen de koppositie over in de poule.

Dinsdag speelt de ploeg de vierde WK-kwalificatiewedstrijd. In Minsk is Wit-Rusland de tegenstander. De aftrap is om 20.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.