Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen boeken eenvoudige zege op IJsland

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
21 september, 22:30

Daniëlle van de Donk krijgt de felicitaties na de openingstreffer tegen IJsland. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben dinsdag geen fout gemaakt op bezoek in IJsland. De ploeg van bondscoach Mark Parsons won het tweede WK-kwalificatieduel met 0-2. Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen maakten de treffers.

De start van de OranjeLeeuwinnen in de WK-kwalificatie was vrijdag teleurstellend. Met Parsons voor het eerst aan het roer bleef de ploeg steken op 1-1 thuis tegen Tsjechië. Dinsdag kreeg de ploeg de kans op herstel tegen de op papier sterkste tegenstander in de poule.

Parsons voerde één wijziging door in de opstelling. Sherida Spitse keerde terug in de basis ten koste van Shanice van de Sanden. Dit betekende dat Van de Donk een meer aanvallende rol kreeg dan tegen Tsjechië.

De basiself van de OranjeLeeuwinnen voor het duel tegen IJsland.

De omstandigheden waren niet ideaal. Het was koud, winderig en nat in Reykjavik, een groot contrast met het prettige weer tijdens het trainingskamp in Zeist. IJsland leek daar het beste raad mee te weten. De ploeg profiteerde een aantal keer van de harde wind met hoge corners en de verre ingooien van specialist Sveindís Jónsdóttir.

Nederland zocht vooral voetballende oplossingen. Dat leverde via Vivianne Miedema bijna een snel doelpunt op. Keeper Sandra Sigurdardóttir voorkwam met haar vingertoppen een treffer nadat de spits na twee keer kappen kon uithalen.

Veel geduld

Na 23 minuten viel de 0-1 alsnog. De OranjeLeeuwinnen vielen aan met veel geduld via Miedema en Groenen. De laatste weerstond de verleiding om uit te halen en speelde in plaats daarvan Van de Donk aan. Uit de draai schoot zij knap raak.

Daniëlle van de Donk zet Nederland met een schot uit de draai op voorsprong.

De treffer gaf Nederland een boost. De ploeg kreeg meer grip op de wedstrijd en zette IJsland regelmatig onder druk. Dit leverde een aantal gevaarlijke momenten op. Zo probeerde Jill Roord het van afstand en kon Lieke Martens net niet haar voet tegen de bal zetten na een voorzet van Van de Donk.

Sari van Veenendaal hoefde aan de andere kant slechts één keer in te grijpen. Ze liet zich in de korte hoek echter niet verrassen door Jónsdóttir die vanaf de rechterflank koos voor een schot in plaats van een voorzet.

Meer veilige marge

Na rust ging Nederland op zoek naar een meer veilige marge. De poging van Martens ging over en Spitse schoot van dichtbij naast na een goede combinatie met Miedema. Ondertussen moest het achterin scherp blijven, omdat IJsland zich niet zomaar gewonnen gaf. Hallbera Gísladottír was zelfs dicht bij de gelijkmaker. Ze schoot, na weer zo’n verre ingooi, net naast via het been van Spitse.

Na een uur zorgde Groenen er dan toch voor dat Parsons wat rustiger op de bank kon gaan zitten. Op aangeven van de vlak daarvoor ingevallen Lineth Beerensteyn knalde de middenvelder met haar wreef de 0-2 tegen te touwen.

Jackie Groenen was belangrijk met een treffer en een assist.

Ondanks pogingen van Karólína Vilhjámsdottír (naast) en Agla Albertsdottír (over) was het IJslandse verzet gebroken. Nederland kreeg in de slotfase nog kansen via Miedema (twee keer) en een enorme pegel, direct genomen uit de lucht, van Spitse. In de laatste minuut probeerde Beerensteyn het nog na een flinke versnelling. Haar schot belandde in de handen van Sandra Siguardardottír.

Vervolg WK-kwalificatie

De OranjeLeeuwinnen hervatten de WK-kwalificatie volgende maand met twee uitwedstrijden. Op 22 oktober is Cyprus de tegenstander. Vier dagen later wacht een treffen met Wit-Rusland.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen