Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over IJsland - OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
21 september, 0:15

Viviane Miedema schreeuwt het uit na haar goal tegen Tsjechië. Ze scoorde in haar zesde interland op rij. - Foto: KNVB Media

OranjeLeeuwinnen begon de kwalificatiecampagne voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland teleurstellend met een gelijkspel thuis tegen Tsjechië. Nieuw puntverlies in de uitwedstrijd tegen IJsland moet het team van Mark Parsons dan ook voorkomen. Maar Nederland won nog nooit op het noordelijk gelegen eiland. Een elftal feiten over IJsland - Nederland.

 • Mark Parsons neemt voor zijn tweede interland 23 speelsters mee naar IJsland. Kerstin Casparij nam tijdelijk de plaats in van de niet fitte Renate Jansen maar speelde zondag mee met de Jong OranjeLeeuwinnen. Tien speelsters komen uit in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen met Ajax als hofleverancier.

Selectie OranjeLeeuwinnen Selectie OranjeLeeuwinnen Ga naar de selectie van de OranjeLeeuwinnen.

 • Vier speelsters kunnen tegen IJsland hun debuut te maken: Jill Baijings (SGS Essen), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Claire Dinkla (sc Heerenveen) en Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag) wachten nog op hun eerste minuten voor de OranjeLeeuwinnen.
 • Vivianne Miedema is aan een prachtige reeks bezig. De afgelopen zes interlands (vanaf 15 juni 2021) scoorde ze elke wedstrijd minimaal een keer, in totaal dertien doelpunten. Dat deed ze eerder tussen 29 juli 2017 en 24 november 2017, toen in totaal acht goals. Als Miedema scoort tegen IJsland heeft ze haar eigen record gebroken. 
 • En scoren tegen IJsland kan ze. In de voorbereiding op het historische EK 2017 maakte Miedema twee doelpunten in de 4-0 oefenzege op De Vijverberg.
   

  Aftermovie Nederland - IJsland - 11 april 2017.


   
 • Het is een van de slechts twee overwinningen op IJsland. Van de tien keer dat beide landen tegenover elkaar stonden, won IJsland zes keer, twee keer eindigde het duel in een gelijkspel. Op IJsland won Nederland nog nooit. 
 • De laatste keer dat Nederland tegen IJsland speelde, was op 5 maart 2018 tijdens de Algarve Cup. Het duel eindigde in 0-0. Doelpunten zijn meestal schaars, uitgezonderd de 4-0 in 2017. In tien duels werd maar 21 keer gescoord.
   

  Lieke Martens in actie tijdens het laatste duel tussen Nederland - IJsland in 2018. 

   
 • IJsland is in de WK-kwalificatiegroep C de hoogst geplaatste tegenstander op de FIFA-ranglijst: nummer 16. Nederland staat op de vierde plek. Toch plaatste IJsland zich nog nooit voor een WK-eindronde. 
 • IJsland kwam deze kwalificatiecampagne nog niet in actie. Wit-Rusland gaat na een duel aan de leiding in groep C door een 4-1 zege op Cyprus. De winnaar van de groep plaatst zich rechtstreeks voor het WK.
 • De runner-up maken nog kans via een uitgebreid en ingewikkeld play-off traject. De drie beste nummers twee zijn hiervoor geplaatst. De zes andere runners-up gaan eerst uitmaken wie tegen de geplaatste ploegen mogen aantreden (fase 1). In fase 2 (beste runners-up tegen winnaars fase 1) zijn de eerste tickets te verdienen. Van de drie winnaars gaan de twee landen met de beste resultaten in de groepsfase naar het WK. De 'slechtste' winnaar gaat naar fase 3, een landentoernooi met negen landen van andere continenten. Zij strijden om het laatste ticket.
   

  OranjeLeeuwinnen voor de WK-finale in 2019 tegen USA.

 • Op FIFA.com wordt Karolina Lea Vilhjalmsdottir uitgelicht als de speelster om in de gaten te houden in groep C. De 20-jarige Vilhjalmsdottir is het nieuwe idool van het IJslandse vrouwenvoetbal, het gezicht van een nieuwe talentvolle generatie. Ze is een dynamische middenvelder die makkelijk scoort, maar ook in de verdediging kan spelen. Lineth Beerensteyn zal Mark Parsons zeker vertellen over haar ploeggenoot bij Bayern München.
 • De wedstrijd staat onder leiding van de Engelse scheidsrechter Rebecca Welch. Ze wordt geassisteerd door Natalie Aspinall en Emily Carney. De vierde official is Emily Heaslip. 

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen