Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen verspelen punten tegen Tsjechië: 1-1

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
17 september, 22:30

De OranjeLeeuwinnen hadden tegen Tsjechië een moeilijke avond. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zijn de WK-kwalificatie vrijdag begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië. De ploeg van Mark Parsons kwam in Groningen pas diep in de tweede helft op gelijke hoogte dankzij een treffer van Vivianne Miedema. Het was niet de start waar de nieuwe bondscoach op had gehoopt.

Met Parsons aan het roer is een nieuwe periode aangebroken voor de OranjeLeeuwinnen. De Engelsman staat voor de zware klus om Sarina Wiegman op te volgen; de meest succesvolle Nederlandse bondscoach ooit. Zijn eerste doel is een goede start in de WK-kwalificatie en het kneden van een eenheid op weg naar het EK volgend jaar zomer.

De nieuwe bondscoach gaf opvallend de voorkeur aan Shanice van de Sanden in de basis boven Lineth Beerensteyn. Ook de keuze voor Sisca Folkertsma op de rechtsbackpositie viel op, net als het ontbreken bij de eerste elf van Sherida Spitse.

De basiself van Nederland tegen Tsjechië.

Moeizaam op gang

Tegen de nummer 27 van de FIFA-lijst, die nog nooit een WK-eindronde haalde, kwamen de OranjeLeeuwinnen maar moeizaam op gang. Tsjechië verdedigde gedisciplineerd, ging fysiek de strijd aan en had voorin enkele snelle aanvallers die gemakkelijk aanspeelbaar waren. Na tien minuten liet Andrea Stašková Nederland zelfs even schrikken door vanuit het niets Sari van Veenendaal te verschalken. Omdat de Tsjechische vlak daarvoor een lichte duw had uitgedeeld aan Dominique Janssen ging dit doelpunt echter niet door.

Hoewel het niet zoals verwacht een stormloop werd op de Tsjechische goal kreeg Nederland in de eerste helft wel kansen. De grootste was voor Jackie Groenen die van dichtbij kon inschieten, maar tot haar verbazing zag dat Klára Cahynova met een laatste krachtsinspanning de bal nog uit het doel kopte.

Shanice van de Sanden mocht in de basis beginnen van de nieuwe bondscoach Mark Parsons.

Ook Van de Sanden en Miedema stichtten gevaar, maar zij waren net niet scherp genoeg om de score te openen. Stefanie van de Gragt probeerde het vlak voor rust met een volley, na goed doorkoppen van Aniek Nouwen. Keeper Barbora Votikova voorkwam echter op fabuleuze wijze een Nederlandse voorsprong.

Treffer na rust

Na rust kreeg Nederland direct een tik te verwerken. Opnieuw schoot Stašková raak en dit keer was er geen enkele reden voor de Kroatische scheidsrechter Ivana Martincic om de treffer af te keuren: 0-1. Dit speelde de Tsjechen in de kaart. Zij konden nu nog meer achterover leunen en vertrouwen op de snelle speelsters voorin.

Vlak na rust kwam Tsjechië verrassend op voorsprong.

Na een klein uur begon het voetballend beter te lopen bij Nederland. De Leeuwinnen kregen meer grip op het duel en begonnen steeds gevaarlijker te worden. Dit had ook het Groningse publiek in de gaten. Zij gingen, in de fase dat de ploeg het echt even nodig had, vol achter Nederland staan.

Lieke Martens deed als eerste een poging voor de gelijkmaker. Na een goede combinatie tussen Miedema en Daniëlle van de Donk schoot ze hard tegen de onderkant van de lat. Even later schoot Folkertsma via een Tsjechisch been naast en kon Miedema na een corner net niet genoeg richting geven aan haar kopbal.

Valse start voorkomen

Naar mate de tijd verstreek, leek de Tsjechische muur steeds hoger te worden en was opportunistischer spel nodig om een valse start te voorkomen. De ingevallen Beerensteyn kon net niet genoeg kracht zetten toen ze de pass van de eveneens in het veld gekomen Spitse verlengde. Jill Roord schoot in het zijnet nadat Miedema de bal perfect voor haar klaarlegde.

Tien minuten voor tijd viel de verdiende gelijkmaker alsnog. Nouwen veroverde de bal en stuurde Miedema de diepte in. Met zoveel ruimte wist de spits wel raak. Ze schoof de bal zonder moeite langs Votikova. Bijna maakte Nederland ook nog de winnende treffer. Het schot van de net ingebrachte Victoria Pelova belandde op de paal.

Nederland juicht nadat Miedema de 1-1 op het scorebord heeft gezet.

Tweede wedstrijd

Het gelijkspel is een teleurstellend begin van de nieuwe kwalificatiecampagne. Dinsdag krijgt de ploeg de kans om zich te herstellen. Om 20.45 uur is IJsland in Reykjavik de tweede tegenstander.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen