Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen in kwartfinale tegen USA: dit zijn de feiten

KNVB Media
KNVB Media
30 juli 2021, 8:00

Vivianne Miedema, hier tijdens de WK-finale in duel met Ali Krieger, kan in deze kwartfinale haar 100e interland spelen. - Foto: KNVB Media

"Nu krijgen we een supermooie wedstrijd, misschien wel de mooist denkbare." Jackie Groenen en alle overige OranjeLeeuwinnen zijn klaar voor de kwartfinale van de Olympische Spelen tegen de Verenigde Staten. Vanmiddag om 13.00 uur Nederlandse tijd in Yokohama. Tegen de wereldkampioen en de nummer één van de FIFA-ranking. "Laat ze maar komen."

  • We beginnen met een prachtig moment voor Vivianne Miedema. Oranjes superspits scoorde tijdens deze Spelen al acht keer en heeft daarmee een Olympisch record te pakken. Vandaag speelt ze haar 100e interland voor Oranje. Miedema maakte haar debuut op 26 september 2013 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië (0-4 winst), toen ze in de 84e minuut inviel voor Lieke Martens. Ze was toen 17 jaar. Tijdens die korte invalbeurt in Tirana scoorde Miedema nog niet, maar dat deed ze wel in de daaropvolgende interland in Portugal. Meteen drie keer! Inmiddels staat de teller al op 82 interlandtreffers.

Lineth Beerensteyn in duel met Chrystal Dunn.

  • Nederland en de Verenigde Staten staan vandaag voor de 11e keer tegenover elkaar. Oranje won de eerste twee oefenduels in 1991 en 1996, maar moest daarna acht keer op rij het hoofd buigen. Nooit noteerden we een gelijkspel.
  • De wedstrijd die we ons allemaal nog herinneren is de WK-finale van twee jaar geleden. Na een prachtig toernooi eindigde het sprookje voor Oranje in de eindstrijd in Lyon. Team USA was met 2-0 te sterk. Beide goals vielen na rust; een benutte penalty van Megan Rapinoe (61e minuut) en een treffer van Rose Lavelle (69e minuut).

Highlights van de WK-finale van 2019. Het is tijd voor revanche!

  • Van de 13 speelsters die namens Nederland in actie kwamen tijdens de WK-finale zijn alleen Desiree van Lunteren (gestopt) en Sherida Spitse (geblesseerd) momenteel niet in Tokio.
  • Team USA is het meest succesvolle team in de historie van het vrouwenvoetbal. De Amerikaanse vrouwen waren bij alle edities van het WK aanwezig en stonden elke keer op het erepodium: de erelijst telt vier gouden, een zilveren en drie bronzen medailles. Ook bij de Olympische Spelen was er al vier keer goud voor de VS. Opvallend was dat de Amerikaanse vrouwen bij de laatste editie in Rio de Janeiro in 2016, naast het podium eindigden (en zelfs de halve finales niet haalden).
  • Het treffen tussen Nederland en de VS wordt geleid door scheidsrechter Kate Jacewicz. De 36-jarige Australische floot eerder dit toernooi ook het groepsduel tussen Nederland en Brazilië (3-3). Ze was de eerste vrouwelijke scheidsrechter die een wedstrijd leidde in de A-League, de hoogste voetbalcompetitie voor de mannen. Jacewicz fluit sinds 2011 internationaal en was ook actief op het WK 2019 in Frankrijk. 

Dominique Janssen en Jackie Groenen kunnen vandaag hun 75e interland spelen.

  • Jackie Groenen en Dominique Janssen hebben momenteel 74 interlands gespeeld en kunnen dus op 75 caps komen. Groenen maakte haar debuut op 22 januari 2016 in een oefeninterland tegen Denemarken, toen ze in de 62e minuut in het veld kwam voor Sherida Spitse. Janssen debuteerde op 5 maart 2014 in het toernooi om de Cyprus Cup. Ze verving in de 65e minuut Stefanie van der Gragt in de met 2-2 gelijkgespeelde wedstrijd tegen Australië.
  • De allereerste interland tussen Nederland en de Verenigde Staten, in 1991, werd gespeeld bij amateurclub Brederodes in Vianen. Bert van Lingen was bondscoach, (latere bondscoach) Vera Pauw kwam als invaller in het veld. Nederland zegevierde met 4-3 dankzij goals van Margriet Limbeek, Marleen Molenaar, Nathalie Geeris en Marjoke de Bakker.
  • Shanice van de Sanden is de enige Leeuwin van de huidige selectie die ooit tegen de VS heeft gescoord. Zij deed dat vijf jaar geleden in een oefeninterland in Atlanta. De rappe buitenspeler opende al in de 2 minuut de score, maar zag de thuisploeg vervolgens via Carli Lloyd, een eigen goal van Mandy van den Berg en Allie Long alsnog voorbij vliegen: 3-1.

Shanice van de Sanden, hier in actie tijdens de oefeninterland tegen de VS in Breda vorig jaar, is de enige OranjeLeeuwin die ooit scoorde tegen de Noord-Amerikaanse ploeg.

  • Bondscoach Sarina Wiegman kwam in de periode 1996-1999 als speelster vier keer in het veld tegen de Verenigde Staten. Dat leverde een overwinning en drie nederlagen op.
  • De OranjeLeeuwinnen speelden nog niet eerder op 30 juli.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen