Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje op drempel kwartfinale na amusant gelijkspel tegen Brazilië

Francis Grondhuis
KNVB Media
24 juli, 14:45

Het basisteam van Oranje voor het duel met Brazilië, de tweede groepswedstrijd van de Olympische Spelen. - Foto: FIFA

De OranjeLeeuwinnen hebben de kwartfinale van de Olympische Spelen in Tokio in het vizier. In de tweede poulewedstrijd speelde de ploeg in een amusante wedstrijd met 3-3 gelijk tegen Brazilië. Oranje kwam dankzij Vivianne Miedema tweemaal op voorsprong, maar mocht van geluk spreken dat Dominique Janssen in de slotfase met een fantastische vrije trap alsnog een meer dan verdiend gelijkspel uit het vuur sleepte.

Nooit won het Nederlands vrouwenelftal van Brazilië. Ook in deze zesde ontmoeting slaagde Oranje er niet in om de Zuid-Amerikaanse vrouwen over de knie te leggen. Het had absoluut wel gekund. Hoewel beide ploegen er in Miyagi een gelijkopgaande strijd van maakten, zal met name de equipe van bondscoach Sarina Wiegman de beelden van de drie tegengoals met een zuur gezicht terugkijken: twee eigen defensieve fouten en een onterecht gegeven strafschop.

Droomstart

Doodzonde, want Oranje kende een droomstart in het Miyagi Stadion. Dankzij de indiviuele klasse van de in een bloedvorm verkerende Miedema was de eerste de beste aanval meteen raak. De 25-jarige spits kreeg de bal van de opgekomen Lynn Wilms aangespeeld, ontdeed zich met een Bergkampiaanse halve pirouette van centrale verdediger Erica en schoot met links strak in de hoek: 1-0.

Oranjes topscorer aller tijden tekende daarmee voor haar 78e interlandtreffer. En nog belangrijker, het gaf de ploeg meteen een sterke vertrouwensboost in het toptreffen met As Canarinhas die met hun gouden generatie - en ditmaal onder leiding van de Zweedse kampioenencoach Pia Sundhage - voor hun laatste kans op Olympisch goud gaan.

Het Miyagi Stadion in Rifu. Voor het derde groepsduel, dinsdag tegen China, verkast Oranje naar Yokohama.

VAR

Zowel Nederland als Brazilië hield een ruime zege aan het eerste optreden over. De Leeuwinnen luisterden hun Olympische debuut op met een monsterscore tegen Zambia (10-3), terwijl de Zuid-Amerikaanse vrouwen geen kind hadden aan China (5-0). Een nieuwe winstpartij zou al een zekere plek in de kwartfinale opleveren.

Maar Oranje kon in de gelijkopgaande eerste helft niet lang genieten van de voorsprong. Aanvankelijk werd de ploeg nog gered door de VAR. De Australische arbiter Kate Jacewicz wees naar de stip vanwege hands van Martens, maar uit de videobeelden bleek dat daar een buitenspelsituatie aan vooraf ging. In de 16e minuut moest Oranje alsnog de gelijkmaker incasseren na halfslachtig ingrijpen van de achterhoede. Debinha profiteerde en schoot de bal in tweede instantie tegen de touwen.

In het resterende half uur ontspon zich een aantrekkelijk voetbalgevecht tussen twee ploegen die niet voor elkaar onderdeden. Brazilië was meer aan de bal, Nederland kreeg de beste kans. Na een knappe uitbraak legde Miedema af op Martens, maar de Limburgse schoot net een halve meter naast de paal. Martens speelde overigens haar 125e interland sinds haar debuut tien jaar geleden. Daarmee staat ze zevende op de lijst van recordinternationals, een positie die ze deelt met keeper Loes Geurts.

Goed optreden Wilms

Eén van de minst ervaren speelsters in de selectie, Lynn Wilms, startte tegen Brazilië in de basis. Zij verving Merel van Dongen, waardoor Dominique Janssen naar de linksbackpositie verkaste. Wilms zorgde bij vlagen voor goede aanvallende impulsen en slaagde er tegelijkertijd in vedette Marta van zich af te houden. Ook Miedema speelde weer een opvallende rol. Na een uur spelen zette de koele spits Oranje voor de tweede keer op voorsprong. Een goal met het hoofd en wat hulp van keeper Barbara die traag reageerde.

Maar helaas, ook nu kon Oranje niet lang teren op een voorsprong. Vijf minuten na de 2-1 legde Stefanie van der Gragt invaller Ludmila over de knie. Net buiten het zestienmetergebied, maar opnieuw wees de arbiter naar de stip en ditmaal corrigeerde de videoarbiter die beslissing niet. Marta liet Sari van Veenendaal vanaf 11 meter geen kans: 2-2. Toen drie minuten later Aniek Nouwen gruwelijk in de fout ging - zij speelde terug op Van Veenendaal zonder de loerende Ludmila in de gaten te hebben - leek het lot van Oranje beslecht.

Een prachtige vrije trap van Dominique Janssen (rechts) leverde Oranje een gelijkspel op.

Poeier van 25 meter

Het zou geheel onnodig zijn geweest. Gelukkig had linksback Janssen nog iets moois in petto. Wat heet. Zonder aarzeling ging de 73-voudig international tien minuten voor tijd bij een directe vrije trap achter de bal staan. Met zo'n 25 meter voor zich. Voor Janssen geen probleem. Met een fantastische strakke trap joeg ze de bal hard in de kruising: 3-3.

Daar bleef het bij, qua score, in Miyagi. Opvallend was wel dat Miedema zich in de slotfase moest laten wisselen. Oranjes superspits, met haar zes goals samen met Barbra Banda (Zambia) gedeeld topscorer in dit Olympisch toernooi, trok even een grimas en voelde aan haar lies. Hopelijk vormt het euvel voor Miedema geen belemmering voor de rest van het toernooi.

Te beginnen aanstaande dinsdag als Oranje in Yokohama (13.30 uur Nederlandse tijd) de groepsfase afsluit tegen China en met een punt zeker is van de kwartfinale.

Statistieken Statistieken Hier vind je de statistieken en opstellingen van het Olympische groepsduel tussen Nederland en Brazilië.

Groep F Groep F Bekijk hier de uitslagen en stand van zaken in groep F.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen