Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen halen bij Olympisch debuut uit tegen Zambia: 10-3

Francis Grondhuis
KNVB Media
21 juli, 14:45

Het basisteam van Oranje voor het eerste groepsduel met Zambia. Als hart onder de riem heeft captain Sari van Veenendaal het shirt met nummer 8 van de geblesseerd afgehaakte Sherida Spitse in de hand. - Foto: FIFA

Een Olympisch debuut dat nog lang zal worden herinnerd. Het Nederlands vrouwenelftal boekte woensdag na een knotsgekke wedstrijd een monsterzege op Zambia. Het eerste groepsduel van de Olympische Spelen van Tokio eindigde in een 10-3 overwinning voor de OranjeLeeuwinnen.

Vivianne Miedema: vier goals.

Nooit eerder scoorde een land tijdens het Olympisch voetbaltoernooi zoveel goals. Meteen een record dus voor de Leeuwinnen. De Oranjegoals kwamen van Vivianne Miedema (4), Lieke Martens (2), Shanice van de Sanden, Jill Roord, Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova. De laatste maakte haar eerste interlandtreffer. Voor Zambia nam Barbra Banda alle drie doelpunten voor haar rekening.

Olympische droom werkelijkheid

Met een jaar vertraging werd op deze woensdag 21 juli 2021 in de prefectuur Miyagi dan eindelijk de Olympische droom werkelijkheid. Wat voor veel OranjeLeeuwinnen in hun jonge jaren onbereikbaar leek, werd door de gigantische ontwikkeling die het nationale vrouwenteam de laatste 15 jaar doormaakte uiteindelijk toch realiteit: voetballen op de Olympische Spelen. De laatste barrière die op topniveau moest worden geslecht na de primeurs van de eerste deelname aan het EK (2009) en het WK (2015) en natuurlijk het winnen van de Europese titel (2017) en het WK-zilver (2019).

Maar die Spelen...die waren iets magisch. Veel meer dan in het mannenvoetbal staat de medaillestrijd om het goud, zilver en brons in het vrouwenvoetbal bijzonder hoog in aanzien. Minimaal op gelijke hoogte met een WK en misschien wel net even meer. Dat deze generatie Oranjeinternationals erin is geslaagd de spreekwoordelijke berg Olympus te beklimmen is een prestatie voor de eeuwigheid.

Tegelijkertijd, los van alle franje en symboliek van de vijf ringen, is het Oympisch voetbaltoernooi ook simpelweg een voetbaltoernooi. Met dezelfde regels, 22 vrouwen, een scheidsrechter en een bal. Er was Oranje dan ook alles aan gelegen om in de openingswedstrijd van groep F meteen een stevig resultaat neer te zetten. Een goed begin kan een ploeg immers direct in de juiste flow brengen, zoals tijdens het voorbije EK en WK al lukte.

Het Miyagi Stadion, het toneel van een historische avond van de OranjeLeeuwinnen.

Prijsschieten

Zambia was daarvoor op voorhand de ideale tegenstander. Met de 104e positie op de wereldranglijst op papier het zwakste team van het deelnemersveld van 12 landen. In de praktijk bleken de Copper Queens uit het zuidelijke deel van Afrika een flagrant voorbeeld van de Olympische gedachte dat 'meedoen belangrijker is dan winnen'. Ze ontbeerden simpelweg de kwaliteit om het de nummer vier van de wereld moeilijk te maken.

De Olympische ouverture draaide daardoor uit op een potje prijsschieten voor de OranjeLeeuwinnen. Na een furieus kwartier hadden ze al een 3-0 voorsprong te pakken. En halverwege (6-1 ruststand) was een historisch resultaat in het vizier. De hoogste uitslag ooit in het vrouwentoernooi was de 8-0 zege van Duitsland op China tijdens de Spelen van Athene in 2004.

Genadig

Het Olympische debuut van Oranje werd een knotsgek duel.

Nederland profiteerde optimaal van het pijnlijke gepruts en de tactische naïviteit van de Afrikaanse tegenstander. Treffend was de manier waarop de eerste treffers in de openingsfase tot stand kwamen, waarbij vooral opviel wat een enorme ruimte Zambia achter de eigen laatste linie liet vallen. Het internationaal gevreesde spitsentrio Martens, Miedema en Van de Sanden waanden zich in een walhalla. Niet geheel toevallig waren zij ook verantwoordelijk voor de zes treffers in de eerste helft. Zes doelpunten en daarmee was Oranje nog genadig.

Hoewel ook gezegd moet worden dat de ploeg achterin soms wat steken liet vallen. Bij een 3-0 voorsprong schatte keeper Sari van Veenendaal, die haar 75e interland speelde, de bal geheel verkeerd in waardoor Barbra Banda kon scoren. Niet veel later schampte een schot van grote afstand van Grace Chandra de bovenkant van de lat.

Groenen op positie Spitse

Het waren smetjes op een verder probleemloze eerste helft in het Miyagi Stadion. Bondscoach Sarina Wiegman loste het last minute wegvallen van recordinternational Sherida Spitse (knieblessure) op door Jackie Groenen als controleur 'op 6' te posteren. Daardoor zakte ook Jill Roord een linie terug, waardoor er voor Van de Sanden weer een plek vrijkwam als rechtsbuiten. Een logische keuze, hoewel de voorhoede de afgelopen tijd juist heel dynamisch voor de dag kwam, mede dankzij de beweeglijkheid en veelzijdigheid van Roord.

Tegen Zambia kwamen de gevolgen van die omzettingen nauwelijks aan het licht. In de volgende groepsduel met Brazilië, dat eerder op de dag met 5-0 van China won, zal het gestel van Oranje wél op de proef worden gesteld. Nu nam de ploeg in de tweede helft duidelijk gas terug. Miedema schoot na een uur spelen nog even haar vierde treffer binnen - nooit eerder scoorde ze viermaal in een A-interland en alleen de Duitse Birgit Prinz scoorde ooit zo vaak in een Olympische wedstrijd - voordat ze door Wiegman naar de kant werd gehaald. Krachten sparen in het warme en broeierige Japan. Ook Stefanie van der Gragt, Daniëlle van de Donk en Van de Sanden werden vroegtijdig gewisseld.

Nederland prikte er via Roord, Beerensteyn en Pelova nog wat goals bij en trok de score naar 10-1. Daarna moest de ploeg na eigen slordigheden nog twee tegentreffers van Banda incasseren. Die deden op deze eerste Olympische avond niet direct pijn, maar zullen wel wat wenkbrauwen hebben doen fronsen met het oog op de komende twee pouletegenstanders Brazilië (zaterdag) en China (dinsdag).

Los daarvan, met een 10-3 zege was het debuut van de Olympische Leeuwinnen er eentje om van te dromen!  

Statistieken Statistieken Hier vind je alle statistieken en beide opstellingen van het Olympische groepsduel Zambia - Nederland.

Stand van zaken Stand van zaken Bekijk de uitslagen en stand in groep F.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen