Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Let the games begin: elftal feiten Zambia - OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
21 juli, 8:00

Om 13.00 uur Nederlandse tijd gaat het gebeuren: het Olympisch debuut van onze Leeuwinnen. - Foto: KNVB Media

'Let the Games begin!' Vanmiddag om 13.00 uur gaan de Olympische Spelen van start voor onze OranjeLeeuwinnen. Net als tegenstander Zambia maken zij hun debuut op het Olympische toneel. We starten de warming-up alvast met 11 feiten over het eerste groepsduel Zambia - Nederland.

 • De Leeuwinnen trappen vanmiddag om 13.00 Nederlandse tijd af tegen Zambia. Het duel wordt gespeeld in het Miyagi Stadion in Rifu. Normaal gesproken biedt dit stadion plaats aan 48.000 toeschouwers. Vanwege de coronamaatregelen is publiek bij de Spelen van Tokyo niet toegestaan. De uitzondering is echter het Miyagi Stadion, aangezien de stad Rifu buiten de regio ‘Groot-Tokyo’ ligt. Maximaal 10.000 Japanners mogen daarom naar binnen.  
 • De wedstrijd is morgen live te zien bij de NOS op NPO1. De voorbeschouwing begint om 12.45 uur. Ook Eurosport zendt het duel rechtstreeks uit, net als alle overige sporten.
 • Nederland en Zambia treffen elkaar in dit eerste groepsduel voor het eerste keer in de geschiedenis. Zambia is de nummer 104 van de FIFA-ranking, Nederland de nummer 4. Oranje speelde sowieso niet vaak tegen Afrikaanse landen. De laatste keer was twee jaar geleden, tijdens de groepsfase van het WK in Frankrijk. Oranje had het toen flink te stellen met het fysiek spelende Kameroen, maar won dankzij goals van Vivianne Miedema (2) en Dominique Janssen met 3-1. 

Oranje versus Kameroen op het WK 2019: een stevig duel.

 • De sterspeelster van Zambia is Barbra Banda. De pas 21-jarige aanvoerder leidde de Copper Queens in maart 2020 naar Tokio door in de finaleronde van kwalificatie het favoriete Kameroen te verslaan. Zambia verloor de uitwedstrijd met 3-2, maar won in eigen huis (2-1), waardoor het op basis van de uit gescoorde goals het Olympisch ticket bemachtigde. Banda is de eerste Zambiaanse voetbalster die met haar sport haar brood verdient. Ze komt uit in de Chinese competitie voor Shanghai Shengli. Daarvoor speelde ze in Spanje voor EDF Logroño.
 • Aan de vooravond van het Olympisch debuut moesten de OranjeLeeuwinnen een grote domper incasseren. Voor Sherida Spitse zijn de Spelen al voorbij voordat ze überhaupt zijn begonnen. De recordinternational liep op een van de laatste trainingen een knieblessure op. Joëlle Smits is last minute aan de selectie toegevoegd.
 • Oranje beschikt over een behoorlijk ervaren selectie. Verdedigers Aniek Nouwen en Lynn Wilms zijn de enige twee die hun eerste 'grote' eindronde spelen.

Domper Domper Geen Olympische Spelen voor Sherida Spitse.

Lieke Martens: tegen Zambia haar 50e interlandtreffer?

 • Sherida Spitse was met 188 interlands de meest ervaren international van de Olympische selectie. Dat is nu keeper Loes Geurts (125 caps), maar zij is één van de vier reservespelers. Van de groep van 18 speelsters is Lieke Martens de degene met de meeste optredens in Oranje achter haar naam, namelijk 123 interlands. Captain Sari van Veenendaal noteert interland 75 als zij vandaag onder de lat komt te staan.
 • Lieke Martens is nog één goal verwijderd van haar 50e doelpunt voor de Leeuwinnen. Precies tien jaar geleden debuteerde de 28-jarige Limburgse in het nationale team.
 • Ook Vivianne Miedema nadert een zeer bijzondere mijlpaal, namelijk die van 75 treffers in Oranje. Voor de spits, die vorige week haar 25e verjaardag vierde, staat de teller nu op 73 goals. Zij had daarvoor 96 interlands nodig, wat een bijzonder hoog moyenne van 0,76 oplevert.
 • Voor zowel Nederland als Zambia zijn de Spelen van Tokyo een unicum. Beide landen vaardigen voor het eerst een vrouwenvoetbalteam af naar het mondiale festijn van de vijf ringen. Van de 12 deelnemers aan het vrouwentoernooi maakt ook Chili haar Olympisch debuut. 

Eerste eindtoernooi voor Aniek Nouwen. Ook Lynn Wilms speelde nooit eerder een toernooi met Oranje.

 • Dankzij de OranjeLeeuwinnen is Nederland voor de negende keer als voetballand vertegenwoordigd op de Spelen. Acht keer eerder kwam het Olympisch elftal in actie op het mannentoernooi. In 1908, 1912 en 1920 veroverde Nederland de bronzen medaille. Het laatste optreden was in 2008 toen het Olympisch team onder leiding van coach Foppe de Haan in de kwartfinale na verlenging met 2-1 verloor van Argentinië. Otman Bakkal en Lionel Messi scoorden in de reguliere speeltijd, Angel di Maria velde Oranje in de verlenging.  
 • De XXXIIe Olympische Spelen worden pas vrijdag om 13.00 uur Nederlandse tijd officieel geopend met de traditionele ceremonie. De beide voetbaltoernooien beginnen altijd eerder, aangezien anders het programma in de knel komt. De vrouwen van Groot-Brittannië en Chili trappen in Sapporo om 09.30 uur het Olympisch voetbaltoernooi af. De softballers van Australië en Japan hebben de echte primeur en zijn morgenochtend om 09.00 uur als eerste sporters bij deze Zomerspelen aan slag.

Stand van zaken Stand van zaken Alles over de Olympische Spelen van Tokio.

Spelers en staf Oranjevrouwen

Alle informatie over de speelsters en de technische staf van de OranjeLeeuwinnen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen