Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Toernooidebutanten in Olympische selectie OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
16 juni, 13:45
2:40

De selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de Olympische Spelen is bekend. - Foto: KNVB Media

Bondscoach Sarina Wiegman heeft achttien spelers plus vier reserves opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de Olympische Spelen in Tokio. De spelersgroep telt in de personen van PSV-verdediger Aniek Nouwen en Lynn Wilms (FC Twente) twee debutanten op een groot eindtoernooi. Ajax-keeper Lize Kop, die de afgelopen interlands moest missen als gevolg van een hoofdblessure, keert terug in het keurkorps van de Oranjevrouwen.

De reglementen van IOC/FIFA schrijven op dit moment voor dat alle deelnemende landen maximaal achttien spelers plus vier reservespelers mogen meenemen naar Tokio. De vier reserves mogen in geval van blessures of bijzondere omstandigheden worden doorgeschoven. Op het verzoek aan de verantwoordelijke instanties van onder meer Zweden, VS, Canada en Nederland om de selectie uit te mogen breiden, is nog geen officiële reactie gekomen.

Boven de eerste 22 geselecteerden zullen PSV-spits Joëlle Smits en ADO Den Haag-keeper Barbara Lorsheyd nog tot en met de dag voor de eerste groepswedstrijd (21 juli) met de groep meetrainen. Zij blijven zo stand-by in het geval er iets met de eerste 22 gebeurt. Bondscoach Sarina Wiegman mag in geval van (ernstige) blessures tot vlak voor de eerste wedstrijd nog wijzigingen aanbrengen in de selectie.

Aniek Nouwen maakt haar debuut op een groot eindtoernooi.

Nederland treft in de groepsfase van het Olympisch voetbaltoernooi achtereenvolgens Zambia (21 juli), Brazilië (24 juli) en China (27 juli). Oranje is op dit moment nummer 3 op de wereldranglijst. Brazilië staat op nummer 7. China is nummer 14 van de wereld en Zambia staat op de 104e plek.

Primeur: vol stadion toegestaan bij uitzwaaiwedstrijd

De OranjeLeeuwinnen vervolgen hun Olympische voorbereiding op vrijdag 25 juni. Voor het vertrek naar Tokio - op dinsdag 6 juli - speelt de ploeg van Sarina Wiegman zaterdag 3 juli nog een laatste wedstrijd op eigen bodem tegen Zuid-Afrika, momenteel de nummer 55 van de wereld. Decor van de traditionele ‘uitzwaaiwedstrijd’ is het stadion van PEC Zwolle, waar - onder voorbehoud van het verlenen van de vergunning -  om 15.00 uur wordt afgetrapt. De interland van de Oranjevrouwen is de eerste voetbalwedstrijd die weer voor volle tribunes gespeeld kan worden.

Tickets kopen

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 12,50 euro en kunnen aangeschaft worden via de ticketshop van de KNVB. Oranje ClubCardhouders ontvangen 10% korting en krijgen de mogelijkheid om maximaal tien kaarten te kopen. Maandag 21 juni om 09.00 uur start de kaartverkoop voor Oranje ClubCardhouders in de categorie Oranje. Om 11.00 uur volgt de kaartverkoop voor Oranje ClubCardhouders in de categorie Zilver en om 14.00 uur de kaartverkoop voor Oranje ClubCardhouders in de categorie Blauw. Oranje ClubCardhouders krijgen hierover persoonlijk bericht. Als er daarna nog kaarten beschikbaar zijn, start woensdag 23 juni om 09.00 uur de vrije verkoop.

De selectie

De voltallige selectie - die voor deze speciale gelegenheid op de social-kanalen wordt gepresenteerd door 22 meiden van de amateurverenigingen waar de OranjeLeeuwinnen ooit begonnen met voetballen en die ook dromen om later voor Oranje te spelen - luidt als volgt:

NaamClub
Lineth BeerensteynBayern München
Anouk DekkerHSC Montpellier*
Merel van DongenAtlético Madrid
Daniëlle van de DonkArsenal
Kika van EsFC Twente
Sisca FolkertsmaFC Twente
Loes GeurtsBK Häcken*
Stefanie van der GragtAjax
Jackie GroenenManchester United
Renate JansenFC Twente*
Dominique JanssenVfL Wolfsburg
Inessa KaagmanBrighton & Hove Albion*
Lize KopAjax
Lieke MartensFC Barcelona
Vivianne MiedemaArsenal
Aniek NouwenPSV
Victoria PelovaAjax
Jill RoordArsenal
Shanice van de SandenVfL Wolfsburg
Sherida SpitseAjax
Sari van VeenendaalPSV
Lynn WilmsFC Twente
* reservespeler 

Toelichting

Bekijk hieronder een toelichting van Sarina Wiegman op de selectie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen