Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zevenklapper swingende OranjeLeeuwinnen tegen Noorwegen

Francis Grondhuis
KNVB Media
15 juni, 19:45

Feest met de OranjeLeeuwinnen. Met grote cijfers walste de ploeg in Enschede over Noorwegen heen: 7-0. - Foto: KNVB Media

Wie gaan er volgende maand mee naar Tokio? Dat was de grote vraag die boven de oefeninterland tussen Nederland en Noorwegen hing. Dat de OranjeLeeuwinnen met 7-0 de grootste zege ooit op Noorwegen boekte, zal bondscoach Sarina Wiegman zeker wijzer hebben gemaakt. Morgen (woensdag) maakt ze haar Olympische selectie bekend.

In grote lijnen had Wiegman de namen van de 18 speelsters (en 4 stand-by speelsters) al wel in haar hoofd. De wedstrijd tegen Noorwegen was voor haar daarom het moment om 'de laatste knopen door te hakken'. Een toptegenstander waar Oranje de voorbije jaren vaak de strijd mee aanging, soms als Angstgegner gold en weinig geheimen kende. Het was daarom pure bonus dat Oranje na een ijzersterk optreden in Enschede met een 7-0 zege van het veld stapte.

Vivianne Miedema scoorde tweemaal en komt nu op 73 doelpunten in 96 interlands.

Weer fans in het stadion   

De Oranjevrouwen keerden tijdens deze zomerse dinsdag terug in het stadion waar ze bijna vier jaar geleden hun grootste triomf vierden. Het kolkende FC Twente Stadion was de plek waar de Leeuwinnen in 2017 het land betoverden en zichzelf onsterfelijk maakten met het winnen van de Europese titel. In de coronarealiteit van 2021 waren er nu ruim 3.000 toeschouwers aanwezig; voor het eerst sinds november 2019 zagen de Oranjefans hun heldinnen weer live in actie.

Met Noorwegen kreeg Oranje vijf dagen na het teleurstellende oefentreffen in Italië (1-0 verlies) dus opnieuw een stevige sparringpartner voor de kiezen. Het verschil met de interland in Ferrara was dat bondscoach Sarina Wiegman ditmaal grotendeels haar beoogde basisteam naar de aftrap stuurde. Dat betekende dat Lieke Martens, Vivianne Miedema en Jill Roord weer in de voorhoede opdoken.

Het basisteam van Oranje.

Energie en bravoure

Het aanvalstrio deed dat met verve. Keer op keer lieten met name Martens en Miedema zien waarom zij tot 's werelds beste aanvallers behoren. Met veel beweging, balcontrole en slimme individuele acties zorgden zij continu voor dreiging richting het Noorse doel. Ook de middenvelders achter hen speelden met beduidend meer energie en bravoure dan tegen Italië.

Het resultaat was dat Oranje in de beginfase via Miedema al twee dotten van kansen kreeg. De derde - na 14 minuten - was raak. Met een bekeken gekruld schot vond de 24-jarige Drentse spits vanaf de rand van het strafschopgebied de ruimte achter keeper Fiskerstrand.

Uitblinker Lieke Martens stuurt met een technisch hoogstandje Ingrid Syrstad-Engen het bos in.

Toverbal Spitse

Zoveel ruimte had Sherida Spitse niet toen ze tien minuten voor de rust aanlegde voor een vrije trap. Vanaf ruim 25 meter afstand besloot Oranjes recordinternational toch direct op doel te schieten. Over de driemansmuur daalde de bal net op tijd om lichtjes de onderkant van de lat te schampen. Keeper Fiskerstrand kwam een halve nagel tekort om het ontij te keren. Een lucky one? Absoluut niet, op dit soort toverballen heeft specialist Spitse juist het patent.

De 2-0 voorsprong halverwege was meer dan verdiend. Oranje speelde fris en fruitig, had het prima naar d'r zin en creëerde volop kansen. Al moet ook gezegd worden dat captain Sari van Veenendaal de ploeg in de beginfase met een knappe redding voor een achterstand behoedde. Voor de rest had Oranje de Noorse vrouwen - die zonder sterkhouders Caroline Graham Hansen en Maren Mjelde aantraden - in de tang.

Sisca Folkertsma speelde opnieuw rechtsback.

Folkertsma weer rechtsback

Ook Sisca Folkertsma liet zich aan aantal keer goed gelden. De speelster van FC Twente kreeg voor de tweede interland op rij de kans zich te laten zien als rechtsback, de positie die leek te zijn veroverd door de jonge Lynn Wilms. Folkertsma dook een aantal keer goed in de ruimte voor zich om aanvallend haar steentje bij te dragen. Na rust met Shanice van de Sanden voor zich, die Martens kwam aflossen.

Die wissel had nauwelijks effect op het swingende spel van Oranje dat in Stefanie van der Gragt (75 caps) een bijzondere jubilaris in de gelederen had.  De Leeuwinnen gingen vrolijk verder met directe combinaties en maakten optimaal gebruik van de ruimtes die ontstonden. Binnen zes minuten lagen er nog drie extra goals in het Noorse netje. Jill Roord, Dominique Janssen en opnieuw Miedema waren de afzenders. In de 73e minuut deed Van de Sanden ook nog een duit in het zakje door op aangeven van Daniëlle van de Donk voor de zesde treffer van de avond te tekenen. Een goal die door de rappe aanvaller met zichtbaar veel emoties werd gevierd. Van Donk zorgde in de slotfase voor de voltooiing van de zevenklapper.

Emoties bij invaller Shanice van de Sanden na haar goal.

Ook al verschijnen de Noorse vrouwen volgende maand niet op de Olympische Spelen en zit het internationale seizoen er voor hen op, de manier waarop Nederland in Enschede korte metten maakte met de nummer 12 van de FIFA-ranking was indrukwekkend. De ploeg gaf daarmee de enige juiste reactie op de 1-0 nederlaag vorge week in en tegen Italië. Voor zichzelf en voor de buitenwacht, precies vijf weken voor de start van de Spelen in Tokio.      

Uitzwaaien tegen Zuid-Afrika

Er staan nog twee wedstrijden op het programma voordat het Olympisch debuut op 21 juli tegen Zambia wacht. De Nederlandse fans kunnen de ploeg zaterdag 3 juli uitzwaaien tijdens de oefeninterland tegen Zuid-Afrika. De locatie van dit duel wordt morgen bekendgemaakt. Later volgt op Japanse bodem nog een testwedstrijd achter gesloten deuren.

Reacties Oranje Reacties Oranje Shanice van de Sanden: 'Ik ga veel moois brengen op de Spelen'

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Noorwegen.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen