Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voorbeschouwing: Een elftal feiten over Italië - Nederland

KNVB Media
KNVB Media
10 juni, 9:00

Stefanie van der Gragt kopt de 2-0 binnen in de WK-kwartfinale tegen Italië in 2019. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen tellen langzaam af naar de Olympische Spelen. Om optimaal voorbereid aan het toernooi te beginnen, oefenen de vrouwen donderdag in het Stadio Paolo Mazza in Ferrara tegen Italië. De aftrap is om 17.30 uur.

 • Het wordt de negentiende keer dat de OranjeLeeuwinnen en Italië elkaar treffen. Tijdens de vorige achttien edities trok Nederland vier keer aan het langste eind. Italië won acht keer, terwijl het duel zes maal onbeslist eindigde. De Oranjevrouwen zijn in de laatste zes ontmoetingen met Italië ongeslagen.
 • De grootste overwinning van Nederland op Italië is 2-0. Zowel op 21 februari 2007 (doelpunten Jessica Torny en Manon Melis) als tijdens de kwartfinale van het WK op 29 juni 2019 (doelpunten Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt) stond die stand op het scorebord. De grootste overwinning van de Italiaanse vrouwen op Nederland viel een stuk ruimer uit: op 16 april 2003 werd het in Hoofddorp 5-0. 
 • De OranjeLeeuwinnen speelden een keer eerder een interland op 10 juni. In 2003 eindigde in Almere een oefeninterland tegen Nigeria in 0-0.

Lieke Martens in duel met Sara Gama, met 119 interlands de meest ervaren speelster bij de Italianen.

Italië

 • Italië is momenteel de nummer 15 op de FIFA Women’s World Ranking. Daarmee staan ze een stuk lager dan Nederland, dat na Verenigde Staten en Duitsland de nummer drie van de wereld is.
 • Het Italiaanse elftal staat sinds 2017 onder leiding van bondscoach Milena Bertolini. De ex-international (150 caps, 77 doelpunten) slaagde er in 2019 in Italië naar het WK te leiden, nadat de Azzurre maar liefst twintig jaar ontbraken op het mondiale eindtoernooi. Op haar palmares staan verder drie landskampioenschappen: één met Foroni Verona en twee met Brescia.
 • In de huidige selectie van Italië is aanvoerder Sara Gama de meest ervaren speelster. De verdediger van Juventus heeft 119 interlands achter haar naam staan. Haar ploeggenoot in Turijn Cristiana Girelli is met 44 doelpunten in 76 interlands de meest scorende speelster in de Italiaanse selectie.

Miedema scoort altijd

 • Vivianne Miedema bewaart goede herinneringen aan Italië. Drie keer speelde ze tegen de Zuid-Europeanen en in elke wedstrijd wist ze het net te vinden. In totaal scoorde ze vier keer tegen Italië.
 • Ook bondscoach Sarina Wiegman stond tijdens haar spelerscarrière drie keer tegenover Italië. In die duels maakte ze één doelpunt, op 29 december 1987. De wedstrijd eindigde destijds in 1-1.
 • De wedstrijd tegen Italië staat onder leiding van de Poolse scheidsrechter Monika Mularczyk. a. Het is de derde keer dat de 40-jarige Mularczyk - in het dagelijks leven gymlerares - een duel van de OranjeLeeuwinnen leidt. De eerdere duels tegen Noord-Ierland (7-0) en Mexico (2-0) werden beide gewonnen. In 2017 was ze de eerste vrouwelijke arbiter op het wereldkampioenschap voor spelers (jongens) onder 17 jaar.

Vivianne Miedema weet hoe het voelt om te scoren tegen Italië.

Debutanten en jubilarissen

 • De selectie van de OranjeLeeuwinnen telt vier keepers. Sari van Veenendaal en Loes Geurts hebben al de nodige interlands achter hun naam staan. Dat geldt niet voor Daphne van Domselaar en Barbara Lorsheyd. Zij kunnen beiden hun debuut maken tegen Italië.
 • Merel van Dongen kan tegen Italië haar vijftigste interland spelen. Ze maakte haar debuut op 7 februari 2015 tegen Thailand (7-0). Lieke Martens is nog één doelpunt verwijderd van 50 goals voor de OranjeLeeuwinnen. Haar allereerste doelpunt maakte ze op 28 februari 2012, uitgerekend tegen Italië. Japan lijkt de favoriete tegenstander van Martens. Tegen de Aziaten scoorde ze zes keer. Tegen geen enkel ander land was ze zo trefzeker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen