Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sarina Wiegman toegevoegd aan beeldentuin KNVB Campus

KNVB Media
KNVB Media
1 juni, 16:45
1:06

Bondscoach Sarina Wiegman ziet haar in brons gegoten evenbeeld in de beeldentuin op de KNVB Campus. - Foto: KNVB Media

Sarina Wiegman heeft vandaag op de KNVB Campus haar eigen beeld onthuld. De bondscoach van de OranjeLeeuwinnen én 104-voudig international staat in brons gegoten, tussen andere iconen van het Nederlands voetbal. Zij is de eerste vrouw die is toegevoegd aan de beeldentuin van de KNVB.

Wiegman werd in januari 2017 aangesteld als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. Een half jaar later leidde zij de OranjeLeeuwinnen in eigen land naar de Europese titel, de eerste hoofdprijs in de historie voor de Oranjevrouwen. In 2019 volgde opnieuw succes op het WK in Frankrijk waar Nederland het tot de finale schopte en zich en passant voor de Olympische Spelen van Tokio plaatste. Dat toernooi wordt voor Wiegman de laatste uitdaging met Oranje. Na de zomer vertrekt zij naar de FA, om als bondscoach van de Engelse vrouwen aan de slag te gaan.

Na het zilveren WK besloot de KNVB-directie dat er een beeld van Wiegman zou worden toegevoegd aan de beeldentuin in Zeist. Niet alleen vanwege haar prestaties als bondscoach, maar ook vanwege haar verdiensten eerder als speelster van het Nederlands vrouwenteam.

Sarina Wiegman na het onthullen van haar evenbeeld in brons.

Langs de lijn

In het bijzijn van familie en genodigden werd Wiegman dinsdagmiddag uitgebreid in het zonnetje gezet. Op het Oranjeplein werd ze eerst toegesproken bondsvoorzitter Just Spee en directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. Ook spraken talloze prominenten via video hun felicitaties uit. Daarna was het de beurt aan Wiegman om zelf haar beeltenis, een creatie van kunstenares Lia Krol, in de tuin te onthullen.

Het beeld toont Wiegman in haar hoedanigheid als coach. Langs de lijn, applaudiserend na een goed moment van haar team. Met een serieuze, en tegelijkertijd tevreden en trotse blik. Een herkenbare pose van hoe we Wiegman kennen als coach van de Leeuwinnen.     

Het beeld is een creatie van kunstenares Lia Krol.

Oranje van de Eeuw 

Het initiatief om tot een beeldentuin te komen, ontstond ruim twintig jaar geleden. Het was 1999, iedereen bereidde een terugblik op de twintigste eeuw voor. Zo ook het Nederlandse voetbal. Het idee ontstond om een ‘elftal van de eeuw’ uit te roepen, Johan Cruijff mocht samen met het oranjepubliek de selectie bepalen. Het leidde tot de eerste beeldengroep. Inmiddels is ook Dennis Bergkamp toegevoegd, hij kwam erin op voorspraak van het publiek én de nog levende spelers van het Elftal van de Eeuw.

"Dat Sarina erbij komt, is te danken aan haar prestaties met de OranjeLeeuwinnen", aldus KNVB-voorzitter Just Spee. "De beslissing om haar hier een plaats te geven, is genomen binnen het bondsbestuur van de KNVB, een besluit dat zéker is ingegeven door de geestdrift van de miljoenen fans van de Leeuwinnen, met name tijdens het EK van 2017 in eigen land en het WK van 2019 in Frankrijk."

Pioniers

Jan Dirk van der Zee: "Bij de KNVB kennen we verschillende pioniers. Zonder iemand te kort te doen, denk ik dan aan mensen als Rinus Michels, Johan Cruijff, Louis van Gaal en Vera Pauw die een decennium geleden aan de basis stond van de eerste successen van de Leeuwinnen. Stuk voor stuk mensen die hun stempel op de KNVB-geschiedenis hebben gedrukt. Sarina Wiegman hoort vanzelfsprekend in dat rijtje thuis. Eerst en vooral dankzij de prijzen die de Leeuwinnen met haar als ‘voorloper’ wonnen. Prijzen en resultaten zijn in het topvoetbal een doel op zich, daar maak je het verschil. Maar in dit geval zijn de successen onder haar leiding tegelijkertijd een middel geweest om dingen te veranderen en de sport in de breedste zin des woords verder te brengen."

Het standbeeld van Sarin: een kort videoverslag van de onthulling in de beeldentuin.

Beeldentuin

In de beeldentuin op de KNVB Campus staan op dit moment beelden van Sarina Wiegman, Dennis Bergkamp en het Oranje-elftal van de Eeuw: Edwin van der Sar, Ruud Krol, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Wim van Hanegem, Abe Lenstra, Faas Wilkes, Johan Neeskens, Piet Keizer, Johan Cruijff en Marco van Basten. Als bondscoach van de Eeuw koos Cruijff voor Rinus Michels.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen