Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Mark Parsons nieuwe bondscoach OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
20 mei, 14:00
7:10

De 34-jarige Mark Parsons neemt bij de OranjeLeeuwinnen na de Olympische Spelen het stokje over van Sarina Wiegman. - Foto: KNVB Media

Mark Parsons wordt de nieuwe bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. Hij leidt de Oranjevrouwen tijdens het EK van 2022 in Engeland en tijdens de kwalificatiecampagne voor het WK 2023. Parsons is momenteel trainer van de Amerikaanse topclub Portland Thorns, die uitkomt in de National Women’s Soccer League (NWSL).

De 34-jarige Parsons neemt na de Olympische Spelen het stokje over van Sarina Wiegman, die dan naar Engeland vertrekt. De eerste maanden combineert Parsons het bondscoachschap nog met zijn functie bij de Portland Thorns. Met die club won hij in 2016 de NWSL Shield, waarna hij werd gekozen tot coach van het jaar in Amerika. In 2017 leidde Parsons de Thorns naar het kampioenschap van de NWSL. Eerder deze maand legde Portland Thorns onder zijn leiding beslag op de NWSL Challenge Cup, de eerste prijs van het nog jonge seizoen. De competitie in de Verenigde Staten loopt tot medio november, daarna gaat Parsons fulltime in Zeist aan de slag.

Buitenlandse bondscoach

De in Engeland geboren Parsons, die een contract tekent tot en met de mondiale eindronde van 2023, wordt de 21e buitenlandse bondscoach in de historie van de KNVB. De laatste was Ernst Happel, die Oranje in het seizoen 1977/’78 twaalf duels onder zijn hoede had. Edgar Chadwick had van 1908 tot en met 1913 de primeur. Mark Parsons debuteert als bondscoach in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Tsjechië op vrijdag 17 september.

Voordat Parsons in 2015 bij zijn huidige club aan het roer kwam, was hij drie seizoenen hoofdcoach van Washington Spirit, dat eveneens uitkomt in de NWSL. Vóór zijn periode in de Verenigde Staten was hij van 2004 tot 2010 werkzaam bij de vrouwentak van Chelsea in Engeland, waar hij onder meer eindverantwoordelijk was voor de academie en de beloften.

— Nederland speelde in 2019 de WK-finale tegen de Verenigde Staten, het land waar Parsons sinds 2010 succesvol is als coach.

Grote eer

Mark Parsons, die dit najaar de (USFF) Pro License-opleiding afrondt, is vereerd met zijn nieuwe functie: “Ik ben echt superblij met deze prachtige klus. Dit team heeft de afgelopen jaren geschiedenis geschreven en voetbalfans over de hele wereld geïnspireerd met hun spel en ook met de manier waarop ze zich buiten het veld presenteren. Ik vind het niet alleen een grote uitdaging, maar vooral ook een grote eer dat ik dit team, samen met de staf mag gaan leiden om ook de komende jaren hopelijk weer nieuwe grenzen te verleggen. 

Ik kan niet wachten om in september spelers, staf, partners en natuurlijk ook de fans te ontmoeten en samen aan de slag te gaan. Maar voordat ik definitief naar Nederland kom, heb ik nog een mooie en belangrijke klus te klaren bij de Portland Thorns. Voor mij zijn de club en de supporters de afgelopen jaren een soort familie geworden en ik wil er dan ook alles aan doen om een bijzondere periode in stijl af te sluiten. En last but not least, wil ik hierbij Sarina en het team heel veel succes wensen in Tokio. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze ook deze zomer weer vele voetbalharten zullen veroveren.”

— Mark Parsons (links) met KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma (rechts) en algemeen directeur Jan Dirk van der Zee.

Voordeel voor de hele KNVB

KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma - samen met algemeen directeur Jan Dirk van der Zee verantwoordelijk voor de invulling van de technische staf van het hoogste nationale vrouwenteam: “Wij zijn ervan overtuigd dat Mark voor de Leeuwinnen de juiste persoon op de juiste plek is. Ondanks zijn jonge leeftijd bulkt hij van de ervaring in de top van het vrouwenvoetbal en heeft hij bovendien laten zien dat hij zowel talenten als topspelers beter kan maken. 

Met zijn komst halen we ook nog eens ‘inside info’ binnen vanuit het land dat bij de vrouwen al jaren de nummer een is van de wereld. Dat is niet alleen een mooie bonus voor de speelsters en de staf, ik denk dat de hele KNVB daar zijn voordeel mee kan doen. We kijken dan ook reikhalzend en vol ambitie uit naar de samenwerking met Mark.” 

Jessica Torny

Mark Parsons krijgt bij de OranjeLeeuwinnen assistentie van Jessica Torny, die in die rol Arjan Veurink opvolgt. Veurink volgt op zijn beurt Wiegman naar de Engelse voetbalbond. Torny, die tijdens haar actieve carrière 62 interlands speelde en daarin veertien keer trefzeker was, is bij de KNVB momenteel verantwoordelijk voor de nationale vrouwenselecties Onder 19 en Onder 20 jaar. De 40-jarige slaagde onlangs voor de UEFA Pro opleiding. Zij is - na Vera Pauw, Hesterine de Reus en Sarina Wiegman - de vierde (Nederlandse) vrouw die de hoogste trainersopleiding succesvol heeft afgerond. 

Jessica Torny: 'Grandioos dat ik deze volgende stap in mijn carrière kan maken'

Jessica Torny over haar nieuwe rol: “Ik heb al vaker gezegd dat ik toe was aan een stap omhoog en dit is voor mij een prachtige kans de komende jaren ervaring op te doen op het hoogste niveau van de wereld. Er is op alle fronten nogal wat veranderd bij de nationale ploeg sinds ik in 2009 zelf stopte als international. Met Mark, die al jaren op topniveau en met topspelers werkt, had ik direct een goede klik, op voetbalgebied en ook als mens. Ik kan niet wachten om samen met hem en de speelsters dit avontuur aan te gaan.” 

Talentvolle coach

Hoogma: “Het is mooi dat Jessica nu deze gewenste vervolgstap kan maken in haar ontwikkeling. Na de afgelopen jaren hoofdcoach te zijn geweest van Onder 19, kan zij de komende jaren in de assistent-rol ervaring opdoen op het allerhoogste niveau. Zij is behalve een zeer talentvolle coach, bovendien een echte exponent van het vrouwenvoetbal in Nederland en heeft dus die noodzakelijke feeling met het vrouwenvoetbal in haar bagage.

— 'Jessica Torny heeft als geen ander zicht op het talent dat in Nederland rondloopt.'

"Plus", vervolgt Hoogma. "Door haar rol als coach van de jeugdselecties, heeft zij als geen ander zicht op het talent dat in Nederland rondloopt en daarmee de aankomende generatie Leeuwinnen. In dat opzicht vult ze dus ook Mark weer heel goed aan. Het is best wel luxe als je zo iemand in eigen gelederen hebt, dus die keus was snel gemaakt.”

De komende periode wordt de invulling van de rest van de (technische) staf van de Leeuwinnen na de Olympische Spelen in Tokio verder vormgegeven.

Overzicht buitenlandse bondscoaches bij de KNVB

BondscoachNationaliteitPeriodeWedstrijden
1. Edgar ChadwickEngeland1908-191324
2. Jimmy HoganEngeland19101
3. Fred WarburtonEngeland1912, 1919-192321
4. Tom BradshawEngeland19131
5. Billy HunterSchotland19144
6. Jack ReynoldsEngeland 19191
7. Harry 'Jim' WaitesEngeland19211
8. Bob GlendenningEngeland1923-194087
9. Bill TownleyEngeland19241
10. John Edward BollingtonEngeland19241
11. Jesse CarverEngeland1947-194810
12. Tom SneddonSchotland19481
13. Friedrich DonenfeldOostenrijk1955-19563
14. Max MerkelOostenrijk1955-195610
15. Heinrich 'Wudi' MüllerOostenrijk19561
16. George Hardwick Engeland19575
17. Elek Schwartz Roemenië/Frankrijk1957-196449
18. Dennis NevilleEngeland1964-19658
19. Georg KesslerDuitsland1965-197028
20. Ernst HappelOostenrijk1977-197812
21. Mark ParsonsEngeland2021- -

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen