Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een tiental feiten over de OranjeLeeuwinnen - Australië

KNVB Media
KNVB Media
13 april, 10:00

Jackie Groenen in actie tijdens de uitzwaaiwedstrijd tegen Australië in 2019. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen spelen dinsdag de vriendschappelijke wedstrijd tegen Australië, ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman kan zich herstellen na de 1-0 nederlaag vrijdag tegen Spanje. De aftrap in Nijmegen is om 18.30 uur. De wedstrijd is live te zien op Veronica. Een tiental feiten over deze wedstrijd!

 • Australië staat op de zevende plaats op de wereldranglijst van de FIFA. De OranjeLeeuwinnen staan drie plaatsen hoger.
   
 • De balans tegen de ‘Matildas’ is negatief. Van de zeven ontmoetingen won Nederland er twee. Twee keer eindigden de duels in een gelijkspel. Australië won drie keer. Het doelpuntsaldo is wel in het voordeel van Nederland: 10-8.
   
 • De laatste ontmoeting tussen de OranjeLeeuwinnen en Australië eindigde in een knappe 3-0 overwinning. Shanice van de Sanden (twee keer) en Vivianne Miedema maakten in Eindhoven de treffers tijdens deze uitzwaaiwedstrijd voor het WK in 2019.

De OranjeLeeuwinnen kenden tegen Australië een goede 'generale' voor het WK 2019.

 • Bondscoach Sarina Wiegman kwam als speelster één keer in actie tegen Australië. Op 14 augustus 1997 was ze van de partij tijdens de oefeninterland die in 1-1 eindigde. Als bondscoach ontmoette ze de 'Matildas' twee keer, met wisselend resultaat. Tegen de overtuigende 3-0 overwinning in 2019, staat een 3-2 nederlaag tijdens de Algarve Cup in 2017.
   
 • Lieke Martens en Sherida Spitse speelden namens Nederland het vaakst tegen Australië. Ze stonden in vijf van de acht ontmoetingen op het veld.

Lieke Martens is dicht bij haar vijftigste treffer voor de OranjeLeeuwinnen.

 • Lieke Martens is nog twee treffers verwijderd van het magische aantal van vijftig interlanddoelpunten. Vivianne Miedema blijft voorlopig de ‘alltime’ topscorer van de OranjeLeeuwinnen. Zij maakte al 71 goals.
   
 • De Zwitserse Esther Staubli is de scheidsrechter van dienst bij Nederland-Australië. Zij floot de OranjeLeeuwinnen al vier keer eerder, waaronder de finale van WEURO 2017 tegen Denemarken. In 2012 en 2014 kwam ze bij het toernooi om de Cyprus Cup in actie tijdens respectievelijk Nederland-Italië (2-1) en Schotland-Nederland (4-3). Op 30 oktober 2014 floot ze de WK-kwalificatie play-offwedstrijd Nederland-Schotland, die eindigde in een 2-0 overwinning van de Oranjevrouwen.
   
 • De ‘Matildas’ speelden afgelopen zaterdag in Wiesbaden een oefeninterland tegen Duitsland. Het was de eerste wedstrijd van het Australische vrouwenteam in meer dan een jaar. Duitsland, de nummer twee op de FIFA-ranking, was duidelijk een maatje te groot. Het duel eindigde in een 5-2 overwinning voor die Frauenmannschaft. Lichtpuntjes waren er ook voor Australië. Maar liefst drie speelsters maakten hun debuut (Beattie Goad, Indiah-Paige Riley en Alexandra Huynh) en spits Emily Gielnik wist twee keer te scoren.
   

  Tijdens de laatste interland in Nijmegen lukte het Nederland niet om te scoren in het WK-kwalificatieduel tegen Ierland.

 • Op 13 april speelden de Oranjevrouwen slechts één keer. In 2005 eindigde de oefenwedstrijd in Montbeliard tegen Frankrijk in 0-0.
   
 • De OranjeLeeuwinnen speelden twee keer eerder in Nijmegen. Beide duels in 2014 en 2017 (tegen Brazilië en Ierland) eindigden doelpuntloos. Laten we hopen dat er deze keer wel doelpunten vallen!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen