Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen lijden oefennederlaag in Spanje

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 april, 20:45

Keeper Sari van Veenendaal hield Oranje lang op de been in Marbella - Foto: KNVB Media

Opnieuw heeft het Nederlands vrouwenelftal zijn meerdere moeten erkennen in Spanje. De OranjeLeeuwinnen hadden vrijdag tijdens een teleurstellende oefeninterland in Marbella niets in te brengen. Alleen de score viel mee: 1-0.

Bondscoach Sarina Wiegman mikte vooraf op een partij waarbij haar Leeuwinnen vaker balbezit zouden hebben en zo Spanje in problemen konden brengen. Oranje was echter niet bij machte dat speelplan in Marbella uit te voeren. Al vanaf de aftrap werd duidelijk dat het een moeilijke avond zou worden. Oranje werd meteen onder druk gezet, kwam niet tot een fatsoenlijke opbouw en leek overal op het veld een 'mannetje' tekort te komen. Pas twee minuten voor tijd creëerde Oranje via invaller Shanice van de Sanden de enige kans van de wedstrijd. 

Shanice van de Sanden baalt van haar gemiste kans.

Voorbereiding Olympische Spelen

De Leeuwinnen vertrokken maandag al richting de Costa del Sol waar ze de afgelopen dagen onder aangename omstandigheden konden trainen. Nu de Olympische koorts langzaam maar zeker stijgende is, wil Oranje vanzelfsprekend alle beschikbare voorbereidingstijd optimaal benutten. De eerdere oefeninterlands tegen de Verenigde Staten (0-2), België (6-1) en Duitsland (2-1) boden al genoeg nuttige informatie en met in de ontmoetingen met Spanje en mede-Olympiër Australië (dinsdag in Nijmegen) deze interlandweek wordt het plaatje richting Tokio steeds helderder. 

Woensdag 21 april weet Oranje helemaal waar het aan toe is. Dan vindt op de burelen van FIFA in Zürich de loting voor de Olympische voetbaltoernooien plaats. Tien vrouwenteams zijn al zeker van deelname: Nederland, Groot-Brittannië, Zweden, Verenigde Staten, Canada, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Zambia. Om de laatste twee plekken wordt deze maand nog gestreden via play-offs: Kameroen - Chili en Zuid-Korea - China.

Ook binnen de selectie zelf wordt het stilaan dringen met het oog op Tokio 2021. Waar de groep voor kwalificatieduels, EK's en WK's tegenwoordig standaard uit 23 speelsters mag bestaan, geldt voor het Olympische avontuur een beperktere capaciteit. Wiegman mag straks 18 namen selecteren en er 4 op de stand-by lijst zetten. Het raamwerk van de ploeg staat al een tijdje vast. Ook in Marbella koos Wiegman weer voor de vertrouwde namen in de basisopstelling, waarin Dominique Janssen op rechtsback de plek van de geblesseerde Lynn Wilms innam.

Spits Esther Gonzalez Rodriguez was een plaag voor de Nederlandse defensie.

Spanje oppermachtig

Tijd voor gewaagde experimenten is er simpelweg niet. Wiegman concentreert zich in het laatste half jaar voor Tokio op het optimaliseren van de speelstijl. Dynamiek, positiewisselingen en directe passing zijn daarbij de sleutelwoorden. Twee maanden geleden waren die elementen al duidelijk zichtbaar in de oefeninterlands tegen Duitsland en België. Tegen Spanje moest daar een vervolg aan worden gegeven, maar daar kwam in de praktijk weinig van terecht.

De bal was in bezit van Spanje en Nederland liep er bij vlagen radeloos achteraan. Oranje kreeg geen grip op het uitgekiende positiespel van de thuisploeg dat op typisch Spaanse wijze met technisch vaardige speelsters en korte, snelle combinaties ogenschijnlijk eenvoudig door de linies sneed. Met acht speelsters van koploper FC Barcelona in de basis zaten de vaste patronen er duidelijk ingesleten. Lieke Martens, in het dagelijkse leven onderdeel van die Spaanse sterrenformatie, stond erbij en keek erna. Ook zij kon Oranje ditmaal niet bij de hand nemen.

Ook Lieke Martens kon Oranje ditmaal niet bij de hand nemen.

Buitenspelgoal

Nadat Sari van Veenendaal met een paar puike reddingen - en de hulp van het zijnet - Oranje lang op de been had gehouden, kwam de thuisploeg in de 31e minuut alsnog op voorsprong. Oranje werd daarbij enigszins verrast door een breed gelegde corner. De voorzet die volgde belandde bij de tweede paal op het hoofd van Patricia Guijarro die - al dan niet in buitenspelpositie - tegendraads raak kopte: 1-0. Oranje kon daar geen enkele kans tegenover zetten. Het enige gevaarlijke moment voor rust kwam nota bene via het bovenbeen van doelpuntenmaker Guijarro die een voorzet van Janssen onbedoeld richting haar eigen keeper lanceerde.

Ging het in de tweede helft dan beter? Niet veel. De druk bleef continu hoog en de Leeuwinnen vonden de oplossing niet om daar onderuit te voetballen. Ze probeerden de wedstrijd te kantelen door meer de beuk erin te gooien, maar het balbezit was van kortstondige duur. Ook doorgaans balvaste speelsters als Van de Donk, Roord en Martens kregen de zaak niet onder controle.

Jill Roord en Sherida Spitse likken de wonden terwijl de Spaanse vrouwen de 1-0 vieren.

Uitblinker Sari 

Dat de score te behappen bleef, was aan de lat én keeper Van Veenendaal te danken. De Nieuwegeinse stond stevig op haar post en hield haar doel schoon. Daardoor bleef Nederland tot het einde hopen op een resultaat. Dat kwam er ook bijna. In de slotfase kwam Oranje voor het eerst heel dicht in de buurt van een goal, maar die gigantische kans was niet aan Shanice van de Sanden besteed. De invaller kopte een voorzet van Miedema in vrije positie naast. Een gelijkspel zou de verhoudingen op het veld echter geen recht hebben gedaan.

"Het mag duidelijk zijn dat Spanje vanavond de bovenliggende partij was", reageerde aanvoerster Van Veenendaal bij Veronica. "We hebben geen moment echt in de wedstrijd gezeten. We konden nergens echt druk op de bal krijgen. Daar moeten we goed naar kijken richting de Olympische Spelen waar we ook goede tegenstanders krijgen. Al met al was dit een teleurstellende avond." 

Dinsdag tegen Australië           

Dinsdag komen de Oranjevrouwen opnieuw in actie. Dan ontvangen zij in Nijmegen Australië dat zich eveneens voorbereidt op de Olympische Spelen. De aftrap is om 18.30 uur.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Spanje - Nederland.

 

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen