Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voorbeschouwing Spanje - OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
8 april, 16:30

Spanje is traditioneel een lastige tegenstander voor de OranjeLeeuwinnen. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen vervolgen hun weg naar Tokio met een oefeninterland vanavond in en tegen Spanje. Plaats van handeling is Estadio Municipal Antonio Lorenzo Cuevas in Marbella, waar om 19.00 uur wordt afgetrapt. Een achttal feiten over de wedstrijd tegen deze toch wel Angstgegner.

 • 1. Live bij Veronica
  De wedstrijd is natuurlijk live te volgen. Bij Veronica. De voorbeschouwing begint om 18.40 uur.
   
 • 2. Debutant
  Jill Baijings (20) is voor het eerst door bondscoach Sarina Wiegman opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen. De middenvelder van de Duitse Bundesligaclub SGS Essen maakte eerder speelminuten in de jeugdselecties voor Vrouwen onder 19 (17 caps), Onder 17 (13 caps), Onder 16 (6 caps) en Onder 15 (8 caps).
   

  Jill Baijings (links op de foto in een duel met Vrouwen onder 19) zit voor het eerst bij de selectie van de OranjeLeeuwinnen.

 • 3. Janssen en Van de Sanden terug
  VfL Wolfsburg duo Dominique Janssen en Shanice van de Sanden keert terug in de selectie: Janssen ontbrak in februari in de oefenduels met België en Duitsland vanwege rugklachten, terwijl Van de Sanden er vanwege het overlijden van haar vader niet bij kon zijn. Danique Kerkdijk (Brighton & Hove Albion) kreeg dit keer geen uitnodiging.
  Selectie OranjeLeeuwinnen Selectie OranjeLeeuwinnen Ga naar de volledige selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de oefenduels met Spanje en Australië.
 • 4. Portugese leiding in Marbella
  Het oefentreffen staat vrijdag onder leiding van de Portugese scheidsrechter Sandra Braz Bastos. De 43-jarige in Lobão geboren arbiter floot de OranjeLeeuwinnen drie keer eerder, in 2011 (Canada-Nederland 1-1, Cyprus Cup, in 2011 (Nederland-Kroatië 2-0, EK-kwalificatie) en in 2019 (China-Nederland 1-1, Algarve Cup). Zij was twee jaar geleden ook actief op het WK in Frankrijk, waar ze de touwtjes in handen had bij het groepsduel tussen Zuid-Afrika en Duitsland (0-4). Braz Bastos krijgt in Marbella assistentie van haar landgenoten Olga Martins de Almeida en Catia Alexandra Graca Tavares, terwijl Teresa Alice Pimenta Oliveira de vierde official is.
   

   Vivianne Miedema scoorde al 71 keer voor de OranjeLeeuwinnen maar nog nooit tegen Spanje.

 • 5. Spanje Angstgegner
  Spanje staat momenteel twaalfde op de FIFA-ranking, acht plaatsen lager dan Nederland maar is historisch gezien een lastig te bespelen tegenstander voor de OranjeLeeuwinnen. Van de negen duels wonnen de Oranjevrouwen er slechts twee; dat lukte beide keren in 2008. Toen stond er wel wat op het spel. Nederland kwalificeerde zich voor het eerst in de geschiedenis voor het EK.
   
 • 6. Laatste ontmoeting
  In de meest recente ontmoeting, tijdens de Algarve Cup van 2019, ging Nederland met 2-0 onderuit. Het was een bijzonder duel voor Sherida Spitse die haar 157e interland speelde en Annemieke Kiesel-Griffioen afloste als recordinternational van de Oranjevrouwen. Spitse staat inmiddels op 184 interlands.

  Spanje - Nederland 2019 Spanje - Nederland 2019 Ga naar de samenvatting van de laatste ontmoeting tussen beide landen.
 • 7. Annemieke Kiesel-Griffioen
  Annemieke Kiesel-Griffioen blijft wel de speelster met de meeste interlands tegen Spanje. De 156-voudige ex-international en bondsridder stond liefst zeven keer op het veld bij de negen eerdere duels tussen Nederland en Spanje.
   

  Annemieke Kiesel-Griffioen (rechts) na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje in 2008. 

 • 8. Mijlpalen M&M?
  Lieke Martens is nog twee treffers verwijderd van het magische getal van 50 interlanddoelpunten. Ook Vivianne Miedema is dicht bij een nieuwe mijlpaal. De all-time topscorer van de OranjeLeeuwinnen heeft momenteel 71 doelpunten op haar naam staan en is daarmee 4 treffers verwijderd van het aantal van 75 goals voor Nederland. Beiden scoorden nog nooit tegen Spanje.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen