Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Na 21 jaar weer zege OranjeLeeuwinnen op Duitsland

Francis Grondhuis
KNVB Media
24 februari, 20:15

Jackie Groenen zorgde in Venlo voor de snelle openingstreffer. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands vrouwenelftal is winnaar geworden van het minitoernooi 'Three Nations. One Goal'. Na de simpele 6-1 zege vorige week op België, was de Europees kampioen dinsdag met 2-1 te sterk voor regerend Olympisch kampioen Duitsland. Jackie Groenen en Daniëlle van de Donk scoorden in Venlo.

Een mooie opsteker en vooral een nuttige avond in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio. Daar is momenteel immers alles op gericht bij de Oranje-equipe. In een open wedstrijd waren beide ploegen bijzonder aan elkaar gewaagd en doken veelvuldig gevaarlijk op voor beide doelen. Wat Oranje betreft: veel ging goed in de eerste helft, maar na rust ging er ook een hoop verkeerd. Genoeg huiswerk dus nog.

Lieke Martens was zeker voor rust sterk op dreef.

Tweede topwedstrijd

De 20e ontmoeting tussen beide buurlanden was op voorhand al bijzonder interessant. Jarenlang manifesteerde de Deutsche Frauenfußballnationalmannschaft zich als Koningin Veelvraat in Europa. Tussen 1995 en 2013 waren alle Europese titels - zes op rij - voor de ploeg die in dat tijdvak ook nog eens twee keer wereldkampioen en in 2016 voor het eerst Olympisch kampioen werd.

De Duitse vrouwen ontbreken op de Olympische Spelen en kunnen in Tokio dus niet hun titel verdedigen.

Daarna bleven op de grote toernooien de successen uit. Een vreemde gewaarwording. Zowel op het EK in Nederland als het WK in Frankrijk struikelde Duitsland al in de kwartfinale. Vooral het WK-echec was pijnlijk, aangezien de ploeg daardoor deze zomer in Japan niet de Olympische titel kan verdedigen. Wel plaatste Duitsland zich de voorbije maanden zonder puntenverlies voor het EK 2022.

Toevalligerwijs liep de Duitse dip parallel aan de fase waarin de OranjeLeeuwinnen definitief de stap naar de wereldtop zetten. Statistieken uit het verleden - Oranje won slechts twee van de voorgaande 19 duels - waren daardoor eigenlijk niet van belang. In Venlo stonden simpelweg de nummer vier (Nederland) en de nummer twee (Duitsland) van de FIFA-ranking tegenover elkaar.  "Een belangrijk meetmoment richting de Spelen, na de Verenigde Staten in december is dit nu onze tweede topwedstrijd", zei bondscoach Sarina Wiegman vlak voor de aftrap. Ze was zeer benieuwd naar de verhoudingen op het veld.

Kop op doel

Lize Kop: kans in de basis.

Qua veldspelers toverde Wiegman dezelfde namen uit de hoed als afgelopen donderdag in Brussel. Alleen keeper Lize Kop was nieuw in de basisopstelling. Zij kreeg de voorkeur boven Sari van Veenendaal en mocht zich in haar zesde interland bewijzen tegen een topland. Na twee minuten kreeg Kop daar al een idee van toen routinier Alexandra Popp van dichtbij hard uithaalde, maar overschoot. Oranje antwoordde aan de andere zijde direct via een poeier van Jill Roord. De 60-voudig international had net de pech dat de bal tegen de kruising spatte.   

Die spectaculaire opening beloofde een hoop. En de tv-kijkers - ook het Covebo Stadion-De Koel mocht vanwege de coronamaatregelen geen publiek ontvangen - werden inderdaad verwend met een snelle Oranjegoal. Dankzij de alerte Jackie Groenen die een teruggetrokken voorzet van Vivianne Miedema met een snel schot achter keeper Merle Frohms werkte: 1-0.

De jonge Lynn Wilms manifesteert zich uitstekend als rechtsback.

Oranje bepaalt voor rust

Groenens zesde interlandtreffer gaf Oranje zoveel vertrouwen dat het meteen de regie over het duel pakte en drie grote kansen creëerde. Martens en Miedema kregen beide een vrije doorgang richting het Duitse doel, maar waren net even te slordig in de aanname. Daarnaast had Daniëlle van de Donk meer moeten doen met de reboud na goede dribbel en dito schot van Martens. Het voetbal van Oranje was meer dan goed, maar de scherpte voor de goal had beter gekund.

Het was daarom extra wrang dat de Duitse vrouwen bij de eerste de beste mogelijkheid op slag van rust wél toesloegen. Een fraaie treffer van Laura Freigang, hoewel de Nederlandse verdediging zich wel moest afvragen hoe het zo in de rug kon worden verrast. Het zijn de momenten die een technische staf soms wel goed uitkomen in oefenwedstrijden. Leerzaam. En liever nu dan straks op de Spelen. Dat soort momenten zouden zich na rust nog meer voordoen.

Slordig na rust  

Met Kika van Es als vervanger van linksback Merel van Dongen startten de Oranjevrouwen aan het tweede deel. Daarin waren beide ploegen volledig aan elkaar gewaagd. Het spel werd over en weer slordiger, maar de kansen bleven komen. Van de Donk kopte van dichtbij over, Martens schoot net naast de paal en keeper Kop noteerde twee goede saves. Na een kwartier sloeg Oranje dan toch toe. Met dank aan de opnieuw sterk spelende Martens die Roord in de diepte stuurde. Haar schot ketste via keeper en lat terug het veld in en ditmaal was Van de Donk wel alert met het hoofd: 2-1. 

De voorsprong bracht ditmaal nauwelijks rust in het spel van Nederland. Integendeel, de oranjehemden kwamen steeds meer onder druk te staan en slaagden er niet meer in langdurig balbezit te houden. Hoe meer de slotfase naderde, hoe steviger de Duitse vrouwen aandrongen. Lize Kop werd een aantal keer flink op de proef gesteld en gelukkig voor Oranje hield ze de boel met handen en voeten tegen.

Daniëlle van de Donk: 26e treffer in Oranje.

Nog vijf maanden

Daarmee was Oranje na 21 jaar weer eens te sterk voor Duitsland; pas de derde zege op de oosterburen in de historie. Fraaie cijfers voor in de boeken. Voor de Leeuwinnen telt echter het heden en daarin ligt de volle focus op de Olympische Spelen die steeds dichterbij komen. Nog vijf maanden. Wat dat betreft een leerzame avond. Oranje miste te veel kansen en kreeg het moeilijk, maar trok de zege wél over de streep.

Of zoals Van de Donk het verwoordde: "Het is fijn dat ik uiteindelijk de winnende maak, want Duitsland creëerde nog heel wat kansen. Dat moeten we eruit halen met het oog op de Spelen. Daar zijn genoeg sterke landen en zullen we er niet altijd zo gelukkig mee wegkomen als vanavond."

Statistieken Statistieken Hier vind je alle statistieken en beide opstellingen van de oefeninterland Nederland - Duitsland.

België-Nederland 1-6 België-Nederland 1-6 Lees het verslag van de oefeninterland van donderdag 18 februari.

Schrijf je in voor de Oranje nieuwsbrief

Het laatste nieuws, informatie over kaartverkoop en de mooiste video's over het Nederlands elftal mannen en vrouwen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen