Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over OranjeLeeuwinnen - Duitsland

KNVB Media
KNVB Media
24 februari, 9:00

De laatste ontmoeting tussen Nederland en Duitsland was in 2016. Ondanks een doelpunt van Sherida Spitse verloren de OranjeLeeuwinnen met 4-2. - Foto: KNVB Media

Na de klinkende zege op België (6-1), gaan de OranjeLeeuwinnen vanavond op jacht naar de tweede overwinning van dit jaar. In het Covebo Stadion – De Koel in Venlo neemt het team van bondscoach Sarina Wiegman het op tegen Duitsland. De buurlanden staan voor de twintigste keer tegenover elkaar. Deze keer zonder publiek, maar vanaf 18.30 uur wel live te zien op Veronica. Hieronder een elftal feiten om alvast op te warmen voor deze derby.

 • Dit is de derde wedstrijd in het onderlinge toernooi tussen Nederland, België en Duitsland. Na de 1-6 overwinning van Nederland op 18 februari op België, speelden België en Duitsland op zondag 21 februari tegen elkaar. In Aken werd het 2-0 voor Duitsland.
 • De laatste keer dat Nederland en Duitsland tegenover elkaar stonden, is bijna vijf jaar geleden. Op 25 oktober 2016 wonnen de oosterburen in Aalen met 4-2. Namens de OranjeLeeuwinnen – met Arjan van der Laan nog als bondscoach - scoorden Sherida Spitse en Vivianne Miedema die dag.   
 • Duitsland is zeker geen onbekende voor de OranjeLeeuwinnen. Negentien keer eerder stonden beide landen tegenover elkaar. Winnen van de oosterburen deed Nederland pas twee keer. De laatste overwinning was in 2000. Toen werd het 2-0 dankzij doelpunten van Miranda Noom en Liesbeth Migchelsen.
 • Ook tijdens de eerste overwinning van de OranjeLeeuwinnen op Duitsland, in 1997, was Miranda Noom trefzeker. De 77-voudig international tekende toen voor de enige treffer van het duel.
 • De overwinningen op Duitsland zijn dus op de vingers van één hand te tellen. Verliezen deden de OranjeLeeuwinnen veel vaker van de oosterburen: 12 keer. Soms zelfs met ruime cijfers. In zowel 2002 als in 2009 ging Nederland met 6-0 onderuit.

  Lieke Martens in actie tegen Duitsland op het EK in 2013. De ontmoeting eindigde destijds in 0-0.

 • Ook bondscoach Sarina Wiegman heeft een verleden tegen Duitsland. Als speelster stond ze drie keer tegenover de oosterburen. Waaronder tijdens de 2-0 overwinning in 2000. Wiegman weet dus hoe de Duitsers te verslaan zijn.
 • Wedstrijden tussen Nederland en Duitsland zijn bijna altijd een garantie voor doelpunten. Slechts twee keer bleef het 0-0. In de overige 17 duels werd altijd gescoord. Het doelsaldo is wel veruit in het voordeel van Duitsland: 13-47.
 • Van de huidige selectie van de OranjeLeeuwinnen speelt slechts één speelster in Duitsland: Lineth Beerensteyn. De 21-jarige aanvaller staat onder contract bij Bayern München. Voor die club speelden Stefanie van der Gragt, Jill Roord en Vivianne Miedema in het verleden ook. Daarnaast hebben ook Anouk Dekker (FFC Heike Rheine), Jackie Groenen (SG Essen-Schönebeck, FCR 2001 Duisburg en 1. FFC Frankfurt) en Lieke Martens (FCR 2001 Duisburg) een verleden in Duitsland.

  Lineth Beerensteyn is de enige speelster in de selectie van de OranjeLeeuwinnen die in Duitsland speelt.

 • Pas één keer eerder speelden de OranjeLeeuwinnen een wedstrijd op 24 februari, maar dat leverde wel direct een overwinning op. Tijdens de Cyprus Cup in 2010 won Nederland met 4-1 van Schotland. Van de huidige selectie kwamen Anouk Dekker en Sherida Spitse in de tweede helft in het veld.
 • Duitsland heeft, met twee wereldtitels, een Olympische titel en maar liefst acht Europese titels, een erelijst van formaat. De laatste jaren presteren de Duitse vrouwen echter beduidend minder. Zowel op het EK 2017 als bij het WK 2019 vloog die Frauenmannschaft er in de kwartfinale uit.
 • De Belgische Vicki de Cremer is vanavond in Venlo de scheidsrechter. Zij floot nog niet eerder een wedstrijd van een Nederlands (jeugd)vertegenwoordigend elftal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen