Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Energieke Leeuwinnen winnen ruim van België: 1-6

Francis Grondhuis
KNVB Media
18 februari, 21:45

Het was genieten in Brussel, met een doelpuntrijke tweede helft. - Foto: KNVB Media

Wat hebben we nodig om over een paar maanden bloedserieus mee te dingen naar de Olympische hoofdprijs? Dat is de voornaamste vraag die het Nederlands vrouwenelftal momenteel bezighoudt. De oefeninterlands deze week tegen België en Duitsland moeten Oranje verder vooruit helpen. In de eerste opdracht slaagde Oranje glansrijk. In Brussel werd België met 6-1 te kijk gezet dankzij zes verschillende doelpuntenmakers.

Aan het succesrijtje van EK-goud en WK-zilver willen de OranjeLeeuwinnen komende zomer dolgraag nieuw historisch edelmetaal voegen. Olympisch van aard, in dit geval. Maar de tijd gaat dringen. Vijf maanden voor de start van het voetbaltoernooi in Tokio heeft de nationale ploeg dringend behoefte aan tegenstanders van niveau, om zich te meten en te ontwikkelen.

De coronastyle teamfoto van Oranje voor het duel met België.

Tegenstand gewenst

Na de verloren WK-finale van 2019 zette Oranje een perfecte EK-kwalificatiereeks neer. Zonder puntenverlies werd het ticket voor de eindronde van 2022 in Engeland veiliggesteld. Het waren wedstrijden waarin Oranje als bovenliggende ploeg alles bepaalde en speelde vanuit een hoog percentage balbezit. Wedstrijden waar de nummer vier van de FIFA-ranking niet veel wijzer van werd.

Echte tegenstand was er in maart 2020 tijdens het vriendschappelijke Tournoi de France waar drie keer gelijk werd gespeeld tegen Brazilië (0-0), Canada (0-0) en Frankrijk (3-3). De coronapandemie schopte daarna het internationale programma danig in de war, maar eind november volgde nog een oefentreffen met de Verenigde Staten. In Breda kon Oranje niet onder de hoge druk uit voetballen en ging kansloos onderuit (0-2) tegen de nummer één van de wereld.

Wake-up call

Een flinke wake-up call, maar het zijn precies de wedstrijden die de vrouwen nu nodig hebben. "Ik ben niet geschrokken. Veel mensen zeggen dat vooral fysiek de verschillen groot zijn, maar volgens ons zijn die verschillen te verwaarlozen. We zoeken het vooral in het voetbal", vertelde bondscoach Sarina Wiegman deze week in het Algemeen Dagblad.

Met regerend Olympisch kampioen Duitsland wacht volgende week woensdag vanzelfsprekend een tegenstander die de druk er vol op zet. Maar ook de Belgische vrouwen schuiven steeds meer op richting de Europese top met resultaten die alsmaar beter worden. Zo zetten de Red Flames de voorbije twee jaar een indrukwekkende EK-kwalificatiereeks neer waarmee ze zich in de zomer van 2022 als groepswinnaar op de eindronde in Engeland melden. Onder meer dankzij een stevige slotwinst op naaste concurrent Zwitserland: 4-0. Kortom, de vlammetjes komen eraan.

Jackie Groenen in een pittig duel.

Stevige burenstrijd

Daar was donderdag in Brussel aanvankelijk best wat van te merken. De burenstrijd ontpopte zich zeker in de eerste helft tot een stevige confrontatie waarin de fysieke duels niet werden geschuwd en beide ploegen kansen kregen. Voetballend was Oranje toch duidelijk van hoger niveau. Zeker in de eerste 25 minuten zat er veel dynamiek in het aanvalspel. Met positiewisselingen, opkomende backs en directe passing naar voren. De beloning kwam in de 34e minuut, in de vorm van de openingstreffer. Een flipperkastdoelpunt, op naam van Miedema na een goede actie van Martens. Oranjes topschutter had zes minuten later de score moeten verdubbelen, maar schoot ter hoogte van de penaltystip op de lat. Eerder belandde ook al een kopbal van Miedema op diezelfde lat. Namens de thuisploeg kregen beide backs, Philtjens en Deloose, de beste kansen met schoten van afstand.

De Leeuwinnen verschenen in het Koning Boudewijnstadion niet alleen in het stijlvolle zwarte Nike-outfit, maar ook in de sterkst mogelijk opstelling. In de basis ontbrak alleen centrale verdediger Dominque Janssen; zij werd vervangen door Aniek Nouwen. Ook Shanice van de Sanden en Joëlle Smits waren absent. Wiegman zag in de rust geen reden tot wisselen, waarna Oranje in volle vaart op zoek ging naar meer treffers. Een prachtige combinatie tussen Miedema en Martens leidde in de 54e minuut de tweede goal in, waarbij de rebound door de attente Roord werd tegen het net werd gewerkt: 0-2. Kans op kans volgde, maar Roord en Van de Donk misten scherpte.

De uitblinkers in Brussel: Lieke Martens en Vivianne Miedema.

Kunststukje Van de Donk 

Dat België in de 62e minuut iets terug deed, viel de Hollandse backs te verwijten. Op links kon Van Dongen Cayman niet bijbenen, waarna Wilms zich na de voorzet bij de tweede paal liet aftroeven door Minnaert. De boze reactie van keeper Sari van Veenendaal viel te begrijpen, want deze tegengoal kwam geheel uit de lucht vallen en bracht België zowaar terug in de wedstrijd. Hoewel, dat duurde maar heel even. Oranje zette via Van der Gragt die ongehinderd een corner van dichtbij mocht inkoppen en een lage schuiver van Martens binnen vijf minuten orde op zaken: 1-4.

Voor de wedstrijd was het bijzonder jammer dat België zo ver wegzakte in de tweede helft. Aan de andere kant was het ook veelzeggend over de kracht en het uitstekende optreden van Oranje dat wel in staat was het goede niveau 90 minuten lang kon vasthouden. Daarmee toonde de formatie van Wiegman aan dat het verschil tussen de nummer 4 en 17 van de FIFA-ranking op papier misschien kleiner wordt, maar in de praktijk nog altijd bijzonder groot is. Waarbij de extra klasse van Oranje in de slotfase nog eens door op fabelachtige wijze door Van de Donk werd geëtaleerd, die een scherpe voorzet van Pelova met de hak achter haar standbeen tot treffer promoveerde. Het laatste woord in blessuretijd was voor invaller Renate Jansen: 1-6.

Invaller Renate Jansen tekende voor de zesde treffer.

Woensdag tegen Duitsland

Met de Duitse en Belgische bond heeft de KNVB een soort interlandtriangel gevormd. De drie bonden, die ook samen de organisatie van het WK 2027 op zich willen nemen, hebben vanwege de huidige coronapandemie voor deze interlandperiode er bewust voor gekozen de reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken en gezamenlijk iets te organiseren. Zondag treffen Duitsland en België elkaar in Aken, woensdag ontvangt Oranje de Duitse vrouwen in Venlo (aftrap 18.30 uur). De komende dagen kunnen de OranjeLeeuwinnen op de KNVB Campus verder schaven aan de Olympische vorm.
Statistieken Statistieken Hier vind je alle statistieken en de opstellingen van de oefeninterland België-Nederland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen