Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over België - OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
18 februari, 8:00

Tijdens het gouden WEURO 2017 ontmoetten België en Nederland elkaar voor het laatst. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen trappen hun Olympisch jaar vanavond af tegen België. Voor de 32e keer staan de buurlanden tegenover elkaar. Ditmaal in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel. Nog steeds zonder publiek, maar wel vanaf 19.55 uur live te zien op SBS9. Hieronder een elftal feiten om alvast op te warmen voor de klassieke burenstrijd.

 • De laatst gespeelde interland tussen beide landen staat nog in ieders geheugen gegrift. Dat was vier jaar geleden, in de groepsfase van het gouden EK in eigen land. In het kolkende Koning Willem II Stadion in Tilburg maakten beide ploegen er een heerlijke strijd van. Uitblinker Lieke Martens besliste de spannende strijd een kwartier voor tijd: 2-1. Oranje ging door naar de kwartfinale, België kon de koffers pakken en naar huis.
 • België en Nederland kennen elkaar natuurlijk door en door. Van de ruim vijftig landen waar de OranjeLeeuwinnen in de historie tegen voetbalden, was België het vaakst de tegenstander. Liefst 31 keer stonden beide buurlanden tegenover elkaar. Frankrijk is met 29 ontmoetingen een goede tweede, gevolgd door Denemarken en Noorwegen (beide 25 interlands).
 • Op basis van de statistieken is Oranje vanavond de grote favoriet. Liefst 21 keer stapten de Leeuwinnen als winnaar van het veld. Vijf keer bleef de strijd onbeslist, terwijl de Belgische vrouwen vijf keer de zege pakten. Het doelsaldo is ook ruim in het voordeel van de Leeuwinnen: 82-30.
 • Scoren lijkt dus geen probleem voor Oranje als België de tegenstander is. Sterker, van de 31 interlands lukte het de OranjeLeeuwinnen alleen in de oefeninterlands in 1993 en 2000 niet om te scoren. Annemiek van Waarden en Annemieke Kiesel-Griffoen zijn met vijf doelpunten de topschutters tegen de Belgen, ook bondscoach Sarina Wiegman scoorde twee keer tegen de zuiderburen. Van de huidige Oranjeselectie waren Lieke Martens (2 keer), Vivianne Miedema (2 keer), Anouk Dekker (1) en Sherida Spitse (1 keer) ooit trefzeker tegen de Belgische vrouwen.
 • Mocht Daniëlle van de Donk vanavond spelen en scoren, dan noteert ze haar 25e treffer in 109 interlands. Daarmee is ze nog vijf doelpunten verwijderd van de top-5 van alltime doelpuntenmakers. Plek vijf wordt ingenomen door Sylvia Smit, met 30 doelpunten in 106 interlands. Vivianne Miedema leidt het klassement met 70 goals in 91 interlands.

Daniëlle van de Donk wordt hard onderuit gehaald door Lore Vanschoenwinkel tijdens België - Nederland in 2013. Oranje zegevierde in deze oefeninterland met 2-3.

 • Bondscoach Sarina Wiegman kwam als speelster negen keer in het veld tegen België. Zeven duels leverden een overwinning op, twee duels een nederlaag (niet toevallig de twee duels waarin Nederland niet scoorde). Als bondscoach ontmoette Wiegman de zuiderburen slechts eenmaal. Dat was tijdens WEURO 2017.
 • Zoals veel sportploegen in België hebben ook de voetbalvrouwen een bijnaam: Red Flames. Die kregen ze 2013 toen de Belgische bond besloot meer te investeren in het vrouwenvoetbal en een marketingcampagne rond de nationale vrouwenploeg lanceerde. De Rode Duivels kenden we al veel langer, maar sinds 2013 zijn ook de Red Flames aardig ingeburgerd. 
 • Nederland speelt in deze interlandperiode tegen België (vandaag) en Duitsland (woensdag). Ook beide buurlanden spelen zondag nog tegen elkaar. Vanwege de huidige coronapandemie hebben de drie buurbonden er voor deze interlandperiode bewust voor gekozen de reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken en gezamenlijk iets te organiseren. Dat willen ze ook in 2027. Nederland, België en Duitsland hebben een bid ingediend om samen het WK voetbal in 2027 te organiseren.
 • Is de datum van 18 februari Nederland goed gezind? Mwah...niet bepaald. De OranjeLeeuwinnen speelden een keer eerder op 18 februari (in 2005) en verloren met 1-0 de oefenwedstrijd tegen Finland. Anna Mäkinen was destijds in de 38e minuut de maker van het enige doelpunt, Vera Pauw de bondscoach.

Nederland én België zijn volgend jaar van de partij op het EK in Engeland. Oranje verdedigt de titel, België is voor de tweede keer present.

 • Net als Nederland heeft ook België zich geplaatst voor WEURO 2021 in Engeland. De Europese eindronde zou eigenlijk deze zomer worden gespeeld, maar is vanwege de coronapandemie met een jaar uitgesteld naar juli 2022. België klopte begin december in Leuven concurrent Zwitserland met liefst 4-0 en plaatste zich daardoor als groepswinnaar voor het EK. Anderlecht-aanvallers Tine De Caigny en Tessa Wullaert waren de scorende uitblinkers van de succesvolle kwalificatiecampagne. De Red Flames debuteerden in 2017 op een eindronde, in Engeland zijn ze dus voor de tweede keer present. Bondscoach Yves Serneels is al sinds 2011 in het zadel.
 • België staat momenteel als 17e genoteerd op de FIFA-ranking. Daarmee hebben de zuiderburen hun hoogste positie ooit ingenomen. Nederland is de huidige nummer vier van de mondiale ranking. Dat is één plaats lager dan de topnotering die in 2019 werd bereikt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen