Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje in 2020: Een jaar vol primeurs voor de OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
30 december, 10:00

Met zeven doelpunten, waaronder twee hattricks, is Katja Snoeijs de topscorer over 2020 - Foto: KNVB Media

Primeurs genoeg voor de OranjeLeeuwinnen in 2020. Zo wisten de Oranjevrouwen voor het eerst in de historie alle wedstrijden in een kwalificatiereeks voor een EK winnend af te sluiten.

Daarnaast namen de Leeuwinnen het voor de eerste keer op tegen Kosovo, met twee 6-0 zeges als resultaat. Een minder vrolijke primeur was op 10 maart tijdens het Tournoi de France de - vanwege de coronapandemie - eerste wedstrijd zonder publiek tegen Frankrijk. Een voorbode van wat het jaar 2020 zou gaan brengen. 

Voor het eerst - en helaas niet voor het laatst - lege tribunes bij een wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen.

Wisselend succes

De OranjeLeeuwinnen speelden in 2020 acht interlands: vier kwalificatieduels, drie wedstrijden in het kader van het vriendschappelijke maar prestigieuze Tournoi de France en een oefeninterland tegen de Verenigde Staten, een herhaling van de WK-finale van 2019. De - op papier - belangrijkste duels, die voor kwalificatie voor het EK in 2021, leverden vier overwinningen en een riant doelsaldo van 20-0 op. Daarmee werd de EK-kwalificatiereeks met een honderd procent score afgerond, de eerste keer in de historie van de Oranjevrouwen. Tijdens het Tournoi de France bleef het team van bondscoach Sarina Wiegman tegen drie toplanden ongeslagen, maar won het ook niet. De enige oefeninterland van het jaar tenslotte, tegen de USA, ging - net als de finale in juli 2019 - met 2-0 verloren. 

Alle uitslagen van de OranjeLeeuwinnen Alle uitslagen van de OranjeLeeuwinnen Bekijk hier alle uitslagen en statistieken van de OranjeLeeuwinnen.

Speelminuten

Bondscoach Sarina Wiegman maakte in de acht wedstrijden van 2020 gebruik van 26 speelsters. Daarvan kwamen alleen Lieke Martens en Lineth Beerensteyn alle duels in actie, terwijl vier speelsters slechts een keer het veld betraden: Sisca Folkertsma, Victoria Pelova, Anouk Dekker en Ashleigh Weerden. De enige debutant in 2020 was PSV-spits Joëlle Smits, die op 4 maart in de wedstrijd tegen Brazilië in de 84e minuut Vivianne Miedema verving. 

Meeste speelminuten OranjeLeeuwinnen 2020

SpeelsterMinutenWedstrijden
Lieke Martens6128
Sherida Spitse6047
Jackie Groenen5787
Dominique Janssen5407
Lineth Beerensteyn5138

Opmerkelijk was het aantal verschillende keepers dat dit jaar deel uitmaakte van de selectie van de OranjeLeeuwinnen. Bij het Tournoi de France begin maart waren dat nog zoals gebruikelijk Sari van Veenendaal, Loes Geurts en Lize Kop. Mede vanwege blessures van Geurts en Van Veenendaal maakten later dit jaar ook Daphne van Domselaar, Barbara Lorsheyd en Moon Pondes hun opwachting bij het nationale vrouwenteam, overigens (nog) zonder een minuut in actie te komen.

Lieke Martens kwam in alle acht duels van de OranjeLeeuwinnen in 2020 in actie.

Doelpunten

Lynn Wilms nam op 10 maart, met de 1-0 tegen Frankrijk, de eerste treffer van 2020 voor haar rekening. Katja Snoeijs maakte de laatste goal van 2020, de 6-0 tegen Kosovo op 1 december. In de tussentijd noteerden de OranjeLeeuwinnen nog 21 doelpunten. 

Waar in voorgaande jaren Vivianne Miedema standaard het topscorersklassement aanvoerde, is dat nu Katja Snoeijs. De spits van FC Girondins de Bordeaux maakte in 2020, mede dankzij twee hattricks tegen Kosovo, zeven doelpunten voor de OranjeLeeuwinnen, bijna een derde van de totale productie van 23 treffers.

Tegen Brazilië, Canada en de Verenigde Staten kwam Nederland niet tot scoren, de meeste doelpunten (zeven) werden gemaakt tegen Estland. Dat was geen verrassing, aangezien de twee voorgaande ontmoetingen met de Esten ook al in 7-0 waren geëindigd. 

 

Doelpunten OranjeLeeuwinnen 2020

SpeelsterDoelpuntenWedstrijden
Katja Snoeijs75
Jill Roord34
Daniëlle van de Donk36
Lieke Martens38
Jackie Groenen, Sherida Spitse27
Vivianne Miedema14
Aniek Nouwen15
Lynn Wilms17

Laatste primeur

Net na de zomervakantie zorgde bondscoach Sarina Wiegman voor een laatste primeur. Ze maakte in augustus 2020 bekend de overstap te maken naar Engeland. Als eerste Nederlandse coach zal Wiegman daar aan de slag gaan met het nationale Engelse vrouwenelftal, the Lionesses. Dat doet ze overigens wel pas nadat ze met de OranjeLeeuwinnen deel heeft genomen aan de Olympische Spelen in Japan. En ja, die deelname is ook een primeur.

Vertrek Sarina Wiegman Vertrek Sarina Wiegman Lees hier meer over het vertrek van Sarina Wiegman.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen