Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen voor het eerst tegen Kosovo

KNVB Media
KNVB Media
27 oktober 2020, 9:30

De Oranjevrouwen staan dinsdag om 19.00 uur aan de aftrap voor de allereerste interland tegen Kosovo. - Foto: KNVB Media

Dankzij acht overwinningen op rij zijn de OranjeLeeuwinnen al verzekerd van deelname aan het Europees kampioenschap in 2022 in Engeland (WEURO 2022). Na de 7-0 zege vrijdagavond op Estland kon de ploeg de geslaagde kwalificatie vieren. De laatste twee duels met Kosovo, te beginnen dinsdagavond (19.00 uur) met de uitwedstrijd, zijn voor de kwalificatiereeks niet meer van belang.

Met 12 punten voorsprong op Rusland, de nummer twee in poule A, is Oranje nu al zeker van een EK-ticket en kan het in de zomer van 2022 de Europese titel verdedigen. Ook Duitsland – met acht gewonnen EK’s all-time recordhouder – is al geplaatst voor de eindronde. De Duitse vrouwen kwamen zelf niet in actie, maar danken het startbewijs aan Oekraïne dat een 1-0 zege boekte op het Ierland van Vera Pauw. Ierland was tot gisteren Duitslands enige concurrent in groep I.

België, Denemarken, Frankrijk, Italië en Zwitserland zijn in ieder geval zeker van de tweede plek en daarmee (op zijn minst) de play-offs. Engeland is als ‘host’ van de Europese eindronde automatisch geplaatst. Het EK, dat oorspronkelijk in juni 2021 zou plaatsvinden, is in verband met de coronapandemie verplaatst naar 6 tot en met 21 juli 2022. Alles over het EK Alles over het EK Veelgestelde vragen over de plaatsing voor WEURO 2022.

Live op Veronica

Het liveverslag van de wedstrijd Kosovo - Nederland is dinsdagavond rechtstreeks te volgen op Veronica. De uitzending begint om 18.50 uur. De aftrap in het Fadi Vokkril Stadium - in 2018 vernoemd naar bondsvoorzitter en voormalig voetballer Fadil Vokrri - is om 19.00 uur.

Dominique Janssen stond in alle acht voorgaande EK-kwalificatieduels in de basis, net als Daniëlle van de Donk.

Primeur tegen Kosovo

Nooit eerder speelden de OranjeLeeuwinnen een interland tegen Kosovo. Heel vreemd is dat niet, want het Balkanland werd in mei 2016 toegelaten tot de competities van UEFA. Een jaar later, in 2017, kwam het nationale vrouwenelftal van Kosovo voor het eerst in actie in een oefenwedstrijd tegen Polen (0-5). De ploeg deed mee aan de pré-kwalificatie voor het WK 2019, maar overleefde die schifting niet. De huidige plaatsingsreeks op weg naar WEURO 2022 is de eerste keer dat Kosovo deelneemt aan de EK-kwalificatie.

Kosovo verrast in kwalificatie

Kosovo zet goede resultaten neer in de lopende EK-kwalificatie. Met 10 punten uit 7 wedstrijden heeft de ploeg momenteel de vierde plaats in handen, achter Nederland, Rusland en Slovenië. De formatie van bondscoach Aferdita Fazlija opende met een verrassende 2-0 thuiszege op Turkije. Ook won het twee keer van Estland en leverde het bezoek aan Turkije nog een punt op. Aanvaller Modesta Uka is met drie goals de topscorer van het team in de EK-kwalificatie.

Stand van zaken Stand van zaken Bekijk de huidige stand in groep A van de EK-kwalificatie.

Shanice wel, Sari niet

Met 23 speelsters is Oranje maandag naar Pristina gevlogen. Sari van Veenendaal, die kampt met een heupblessure, is daar niet bij. De keeper ontbrak vrijdag al tegen Estland, maar zou mogelijk alsnog aansluiten voor het duel met Kovovo. Mits zij voldoende hersteld zou zijn, wat dus niet het geval is. Shanice van de Sanden ontbrak vrijdag vanwege familie-omstandigheden, maar heeft zich inmiddels weer bij de selectie gevoegd. Keepers Barbara Lorsheyd en Moon Pondes zijn de enigen die nog geen A-interland speelden.

Shanice van de Sanden (midden) is tegen Kosovo van de partij.

Ervaren Spaanse arbiter

De 40-jarige Marta Frias Acedo (40) leidt de ontmoeting in Pristina. Zij wordt geassisteerd door haar landgenote Guadalupe Porras Ayuso en de Portugese Diana Henriques. María Eugenia Gil Soriano fungeert als vierde official.  Frias Acedo is de meest ervaren scheidsrechter van Spanje. Ze begon haar scheidsrechterscarrière in 2001, kreeg in 2012 haar internationale FIFA-badge en werd vorig seizoen uitgeroepen tot beste scheidsrechter van de Liga Iberdrola, de hoogste vrouwencompetitie in Spanje. Ze heeft inmiddels ruim 2.000 gefloten duels op haar naam. Frias Acedo floot de OranjeLeeuwinnen een keer eerder: de oefeninterland Spanje-Nederland (2-0) op 20 januari 2018 in Pinatar.

Spitse aan kop

Dankzij de verzilverde penalty tegen Estland, voert recordinternational Sherida Spitse op dit moment het topscorersklassement van de EK-kwalificatiereeks aan. Zij deelt de koppositie met de Noorse Caroline Graham Hansen. Ook als team gooit Nederland hoge ogen waar het gaat om het aantal gescoorde goals in de huidige kwalificatiereeks. Met 36 keer doelpunten moet het alleen Denemarken (45 doelpunten) en Duitsland (37 doelpunten) voor zich dulden.

SpeelsterLandAantal goals in kwalificatie
Sherida SpitseNederland10
Caroline Graham HansenNoorwegen10
Cristiana GirelliItalië8
Linda SällströmZweden8
Pernille HarderDenemarken9

Sherida Spitse: met tien goals topscorer in de EK-kwalificatie.

Ongeslagen

De OranjeLeeuwinnen zijn sinds de WK-finale inmiddels 11 wedstrijden op rij ongeslagen (8x winst, 3x gelijk). Het record staat op 14, en werd gevestigd onder Vera Pauw en Roger Reijners in de periode oktober 2009 tot en met december 2010 (10x winst, 4x gelijk). Eerder zette de ploeg van Sarina Wiegman ook al ongeslagen series neer van 12 wedstrijden (juni 2017 tot en met januari 2018) en 10 wedstrijden (maart tot en met juli 2019).

Nederland klopte vrijdag in de EK-kwalificatie Estland met 7-0.

Weetjes OranjeLeeuwinnen

  • Het doelpunt van Katja Snoeijs - haar eerste interlandgoal - tegen Estland betekende de 150e treffer van de OranjeLeeuwinnen onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman.
  • Dominique Janssen en Daniëlle van de Donk begonnen als enige twee speelsters alle acht EK-kwalificatieduels in de basis.
  • De grootste overwinning van de OranjeLeeuwinnen ooit was de 13-1 winst op Macedonië op 29 oktober 2009. Sylvia Smit maakte liefst zes doelpunten, ook Annemieke Kiesel-Griffioen (4), Sherida Spitse, Daphne Koster en Manon Melis waren trefzeker. Afrodita Saliihi redde voor Macedonië de spreekwoordelijke eer.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen