Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voorbeschouwing OranjeLeeuwinnen tegen Estland

KNVB Media
KNVB Media
23 oktober, 9:30

Vivianne Miedema scoorde twee keer tijdens de vorige ontmoeting met Estland. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hopen vrijdagavond de laatste horde in de kwalificatiereeks richting WEURO2022 te nemen. In het Hitachi Capital Mobility Stadion in Groningen is Estland om 19.30 uur de tegenstander. Bij een overwinning zijn de Nederlandse vrouwen zeker van deelname aan het eindtoernooi in Engeland.

De OranjeLeeuwinnen lieten tot dusver nog geen punt liggen in de kwalificatie. Met zeven overwinningen uit evenveel wedstrijden is het team van bondscoach Sarina Wiegman koploper in groep A. In puntenaantal kan alleen Rusland de Nederlandse vrouwen nog achterhalen, maar omdat Oranje beide ontmoetingen met de Russen won is het onderlinge resultaat in het voordeel van Nederland.

Stand Stand Ga naar de stand van zaken in groep A.

Toch steun fans in stadion 

Geen fans in het stadion komende vrijdag. Jullie weten wel waarom. Maar mooi om te zien dat de fans het er niet bij laten zitten. Om de OranjeLeeuwinnen toch aan te moedigen tegen Estland, is er een spandoek gemaakt met daarop een ‘shout out’ van de supporters. Om er een paar te noemen:  'Leeuwinnen, jullie zijn toppers'; 'Ook zonder ons (Leeu)winnen'; 'Het is stil aan de overkant'. Geweldig, zijn jullie er toch een beetje bij.

Spandoek Shout Outs OranjeLeeuwinnen Spandoek Shout Outs OranjeLeeuwinnen Ga naar het spandoek voor alle 'Shout Outs'.

Eerdere ontmoetingen

De Estse voetballers zullen maar met weinig plezier terugdenken aan de eerdere ontmoeting met Nederland in de kwalificatiereeks. In de A Le Coq Arena in Tallinn waren de OranjeLeeuwinnen op 30 augustus 2019 heer en meester. Na negentig minuten stond er een 0-7 eindstand op het scorebord. Vivianne Miedema en Sherida Spitse scoorden beiden twee keer, Jill Roord, Dominique Janssen en Ellen Jansen zorgden voor de overige treffers. Roord zal er vrijdag overigens niet bij zijn. Ze kampt met een knieblessure.

7-0 was ook de eindstand bij de eerste ontmoeting ooit tussen Nederland en Estland, op 20 mei 2015. Ook toen was Jill Roord trefzeker. Voor de Oldenzaalse was het destijds haar eerste doelpunt in Oranje. Ook Merel van Dongen en Renate Jansen noteerden die dag hun eerste doelpunt voor de OranjeLeeuwinnen.

WedstrijdenGewonnenGelijkVerlorenDoelsaldo
220014-0

TV-uitzending

Het liveverslag van de wedstrijd Nederland - Rusland vanuit het  Hitachi Capital Mobility Stadion in Groningen is vrijdagavond rechtstreeks te volgen op Veronica. De uitzending begint om 19.20 uur. De aftrap is om 19.30 uur.

Selectie

Bondscoach Sarina Wiegman heeft 24 speelsters opgenomen in de selectie voor de EK-kwalificatieduels van de OranjeLeeuwinnen met Estland (23 oktober) en Kosovo (27 oktober). Wiegman heeft in de persoon van debutant Moon Pondes (PEC Zwolle) een vierde keeper geselecteerd, omdat Sari van Veenendaal met een heupblessure kampt. Lize Kop zal Van Veenendaal vervangen in de goal. Maandag werd PSV-aanvaller Joëlle Smits nog bij de selectie gehaald als vervanger van Victoria Pelova, die niet fit is. Ook Montpellier HSC-verdediger Anouk Dekker (bovenbeen), Kopparbergs/Göteborg-keeper Loes Geurts (hersenschudding) en Jill Roord (knie) van Arsenal zijn vanwege blessures niet beschikbaar.

Selectie OranjeLeeuwinnen Selectie OranjeLeeuwinnen Ga naar de selectie voor het duel tegen Estland.

Ongeslagen

De OranjeLeeuwinnen zijn sinds de WK-finale van 2019 inmiddels tien wedstrijden op rij ongeslagen (7x winst, 3x gelijk). Het record staat op 14 duels zonder nederlaag, en werd gevestigd onder Vera Pauw en Roger Reijners in de periode oktober 2009 tot en met december 2010 (10x winst, 4x gelijk). Eerder zette de ploeg van Sarina Wiegman ook al ongeslagen series neer van 12 wedstrijden (juni 2017 t/m januari 2018) en 10 wedstrijden (maart t/m juli 2019).

Weetjes Nederland en Estland

  • Dominique Janssen en Sari van Veenendaal hebben tot op heden geen minuut gemist in de EK-kwalificatiereeks. Jill Roord en Daniëlle van de Donk waren eveneens alle zeven duels van de partij, maar haalden bij een (Roord) of twee duels (Van de Donk) het einde niet.  
  • Het enige doelpunt dat Merel van Dongen in Oranje heeft gescoord in haar 41 interlands was tegen Estland.
  • Alle ‘Jansens’ bij de OranjeLeeuwinnen hebben gescoord tegen Estland, zowel Renate Jansen (2), Dominique Janssen (1) als Ellen Jansen (1).
  • De OranjeLeeuwinnen speelden een keer eerder op 23 oktober: in Parijs werd tegen Frankrijk in 2015 in een oefenduel een 1-2 overwinning geboekt.
  • De grootste overwinning van de OranjeLeeuwinnen ooit was de 13-1 winst op Macedonië op 29 oktober 2009. Sylvia Smit scoorde liefst zes doelpunten, ook Annemieke Kiesel-Griffioen (4), Sherida Spitse, Daphne Koster en Manon Melis waren trefzeker. Afrodita Saliihi redde voor Macedonië de spreekwoordelijke eer.
     

Zweedse leiding

De wedstrijd tussen de OranjeLeeuwinnen en Estland staat onder leiding van Tess Olofsson. De 32-jarige Zweedse scheidsrechter schreef onlangs historie, door als eerste vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd in de Superettan (het tweede niveau in Zweden) te fluiten. Het duel tussen Akropolis en AFC Eskilstuna eindigde in 3-2. Olofsson wordt in Groningen geassisteerd door haar landgenoten Almira Spahic en Camilla Stendahl. Pernilla Larsson is de vierde official.

Spitse en Miedema in top 3 topscorers

Met 9 doelpunten staat Sherida Spitse tweede in het topscorersklassement van het kwalificatietoernooi voor WEURO2022. Dat is opvallend als middenvelder. Vivianne Miedema staat in dit klassement met acht doelpunten op een gedeelde derde positie met de Finse Linda Sällström en de Italiaanse Cristiana Girelli. De lijst wordt aangevoerd door de Noorse Caroline Graham Hansen met 10 goals. De volgende spelers scoorden tot nu toe voor Nederland tijdens de EK-kwalificatie.

SpelerDoelpunten
Sherida Spitse9
Vivianne Miedema8
Daniëlle van de Donk5
Jill Roord2
Dominique Janssen1
Ellen Jansen1
Stefanie van der Gragt1
Lineth Beerensteyn1
Shanice van de Sanden1

De OranjeLeeuwinnen in Groningen

De OranjeLeeuwinnen speelden drie keer eerder in Groningen, op drie verschillende locaties.

  • Op 31 mei 1974 was Engeland de tegenstander op het sportpark van Velocitas. Het was de eerste interland in Nederland van de Oranjevrouwen. Engeland was die dag met 3-0 te sterk.
  • In het Oosterpark won Nederland op 13 oktober 1982 wel. In de EK-kwalificatie werd Denemarken die dag met 2-1 verslagen.
  • Nederland speelde een keer eerder in het Hitachi Capital Mobility Stadion (toen nog NoordLease stadion geheten). Op 24 oktober 2017 werd in de WK-kwalificatie met 1-0 gewonnen van Noorwegen.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen