Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Goudhaantje Roord bezorgt Oranje zuinige zege in Rusland

Francis Grondhuis
KNVB Media
18 september 2020, 17:45
2:42

Jill Roord (in het zwart) zorgde tegen Rusland op fraaie wijze voor de winnende treffer. - Foto: KNVB Media

Efficiënt en effectief. Dankzij een zuinige zege op Rusland heeft het Nederlands vrouwenelftal een reuzenstap richting WEURO 2022 gezet. De OranjeLeeuwinnen waren in Moskou 90 minuten de baas, maar misten franje in hun spel. Op dat ene briljante moment van Jill Roord na.

Niet voor het eerst was de 23-jarige middenvelder het goudhaantje van Oranje. Herinner je je nog de openiningswedstrijd van het WK tegen Nieuw-Zeeland vorig jaar? Toen kopte de Twentse in de 92e minuut de winnende treffer tegen de touwen. En recent, in de eerste twee competitieduels van haar club Arsenal, maakte ze beide keren een hattrick. Vrouw in vorm dus, die haar scorende modus vrijdag ook in dienst van Oranje voortzette.

De OranjeLeeuwinnen stevenen daardoor in volle vaart af op het EK-eindtoernooi in Engeland, dat door corona met een jaar is opgeschoven naar de zomer van 2022. De winst op Rusland was alweer de zevende winstpartij in evenzoveel wedstrijden, waardoor ze onbedreigd aan kop gaan in groep A van de kwalificatiereeks. Met de thuiswedstrijd tegen Estland en nog twee ontmoetingen met Kosovo voor de boeg moet het binnenhalen van het EK-ticket een formaliteit zijn voor de nummer vier van de FIFA-ranking.

De OranjeLeeuwinnen luisteren naar het Wilhelmus in de lege Sapsan Arena in Moskou.

Achter gesloten deuren

In de Sapsan Arena waren vrijdagmiddag alleen de echo's van coachende speelsters en de fluitsignalen van de Zweedse arbiter Larsson te horen. Net als bij de overige interlands in deze septembermaand gaf UEFA geen enkel land toestemming om met (beperkt) publiek te spelen. Helemaal nieuw was deze 'lege stoeltjes-omgeving' niet voor de OranjeLeeuwinnen. Zij kregen bij hun laatste optreden, op 10 maart tijdens het Tournoi de France, al een voorproefje van voetbal in coronatijden. Destijds besloten de lokale autoriteiten een dag voor de wedstrijd tegen Frankrijk dat die achter gesloten deuren moest plaatsvinden. Niet veel later legde de pandemie wereldwijd het maatschappelijke en sportieve leven plat en zagen de OranjeLeeuwinnen hun Olympische debuut met een jaar worden uitgesteld.

Jammer en teleurstellend, maar daar werd in Moskou niet meer over gesproken. Daar stond de EK-kwalificatie weer voorop en aangezien Rusland op papier als sterkste opponent in de poule gold, moest er wel een professionele klus worden geklaard door de regerend Europees kampioen. Die boodschap had de ploeg begrepen. Nederland voerde meteen de regie over het duel en gaf die geen moment uit handen.

Van de Donk en Janssen raken de paal 

Na 70 seconden was Oranje al dicht bij de openingstreffer toen Daniëlle van de Donk - niet bepaald de grootste van het stel - met een knappe kopbal de lat toucheerde. Lang hoefden de Leeuwinnen niet te wachten op tastbaar succes, want na een kwartier spelen brak Jill Roord de ban met een bijzonder slimme actie. De momenteel makkelijk scorende middenvelder gaf bij een corner een kort tikje op Van de Donk, kreeg de bal onmiddellijk terug, dribbelde ongestoord het strafschopgebied in en krulde hem fraai in de verre bovenhoek: 0-1. Een kunststukje dat eerder in de week op de training al was uitgedokterd en in de praktijk nog werkte ook.  

Bijzonder prettig om al zo vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen, hoewel het de Russinen nauwelijks verleidde de stellingen van hun opgetrokken rode muur te verlaten en op zoek te gaan naar aanvallend avontuur. Daardoor bleef de ruimte voor Oranje beperkt en slaagde alleen Dominique Janssen er voor de pauze in om gevaar te stichten. Haar schot van afstand in de 23e minuut belandde echter op de paal.

Weinig te doen voor aanvoerster Sari van Veenendaal in Rusland.

Weinig kansen

Recordinternational Sherida Spitse bekeek het allemaal thuis voor de beeldbuis. De 178-voudig international ontbrak in Moskou, omdat ze door haar Noorse werkgever Vålerenga niet werd vrijgegeven. Noorwegen kent geen zogeheten ‘sporting exemption’ voor niet-Schengenlanden, waartoe Rusland behoort. Hierdoor zou de 178-voudig international bij terugkomst van de interland een verplichte quarantaineperiode van tien dagen wachten.

Maar ook zonder Spitse had Oranje weinig te duchten van de Russinnen. Voor het eerst aantredend in het nieuwe zwarte uittenue van Nike kwam de ploeg na rust geen moment in de problemen op het Moskouse kunstgras.

Maar, zo moet ook gezegd, zelf creëerde Oranje in die tweede helft ook bitter weinig. Spits Vivianne Miedema kwam nauwelijks aan de bal, de vleugels lagen lam en het middenveld kwam niet door. Het tempo lag te laag en de creativiteit ontbrak om in de beperkte ruimte openingen te vinden. Zo kabbelde de wedstrijd voort en moest de achterhoede slechts scherp blijven op die ene verdwaalde counter die nog roet in het eten zou kunnen gooien. Zover kwam het gelukkig niet. Oranje pakte de punten. En Jill Roord bleek andermaal het goudhaantje.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Rusland - Nederland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen