Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Trainersstaf Oranje vrouwenteams voor 2020/’21 rond

KNVB Media
KNVB Media
15 mei 2020, 10:30

De staf van de OranjeLeeuwinnen bij de oefeninterland tegen Mexico in april 2019. - Foto: KNVB Media

De invulling van de trainersstaven van de nationale vrouwenteams - van Onder 15 tot en met de OranjeLeeuwinnen - voor het seizoen 2020/’21 is rond. Waar de afspraken met Leeuwinnen-bondscoach Sarina Wiegman en haar twee assistenten Arjan Veurink en Arvid Smit al eerder werden bezegeld, heeft nu ook keeperstrainer Erskine Schoenmakers voor een jaar bijgetekend.

Ook voormalig recordinternational Marleen Wissink (141 caps) en 62-voudig ex-international Jessica Torny blijven voor de KNVB behouden. Wissink gaat door in de rol van respectievelijk hoofdscout van de OranjeLeeuwinnen en assistent-coach bij Onder 17. Torny, die binnenkort samen met onder anderen oud-profs als Dirk Kuyt en John Heitinga als vierde vrouw ooit de UEFA Pro Opleiding hoopt af te ronden, gaat door als hoofdcoach van Onder 19. Zij zal bovendien de vrouwenselectie Onder 20 leiden op weg naar en tijdens het WK, dat in januari 2021 in Panama/Costa Rica wordt gespeeld. Een derde ex-international, Roos Kwakkenbos (3 caps), schuift als hoofdcoach door van Onder 16 naar Onder 17.

Jessica Torny gaat door als hoofdcoach Onder 19 en coacht ook Onder 20 op het WK in januari 2021.

Keeperscoach Eline Sol, ex-sluitpost van eredivisionisten Willem II, Telstar en sc Heerenveen, blijft bovendien betrokken bij Onder 23, Onder 17 en Onder 16. Sol is bovendien de eerste Nederlandse vrouw die komend seizoen de papieren voor UEFA Goalkeepercoach A-opleiding kan behalen.

De Onder 16-selectie, ten slotte, krijgt in de persoon van Thomas Oostendorp een heel nieuw gezicht voor de groep. De 27-jarige Oostendorp komt over van S.B.V. Excelsior Rotterdam waar hij hoofdtrainer was van Jongens onder 14 en assistent-trainer van Jongens onder 19. Als jeugd- en seniorentrainer was Oostendorp eerder onder andere actief bij DHC, ADO Den Haag, SV RKDEO, KON HCVV en C.V.V. Be Fair. Hij wordt tevens assistent van Jessica Torny bij Onder 19.

'Mooie uitdaging'

Erskine Schoenmakers, sinds oktober 2016 keeperstrainer van de OranjeLeeuwinnen: “Gezien de actuele ontwikkelingen in de wereld en dus ook in het voetbal, is niets meer zo vanzelfsprekend. In dat licht ben ik dus extra blij met het vertrouwen, en dat we dus met elkaar door kunnen. In mijn geval betekent het bovendien dat ik, na een EK en een WK ook de Olympische Spelen mee ga maken in deze rol. Supermooi en ik kan niet wachten tot we weer het veld op kunnen met de Leeuwinnen.”

Supermooi en ik kan niet wachten tot we weer het veld op kunnen met de Leeuwinnen

Marleen Wissink, die tijdens haar actieve carrière onder meer twee keer de Champions League voor vrouwen won: “Het is fantastisch om te zien hoe het vrouwenvoetbal groeit en bloeit, hier in Nederland en ook internationaal. Ik ben dan ook trots dat ik in mijn steentje kan blijven bijdragen aan de verdere ontwikkeling van die mooie sport, waar ik zelf als speelster altijd ook zoveel plezier aan heb beleefd. Er ligt een mooie uitdaging om het maximale uit mezelf te halen en daarmee ook de teams en de individuele speelsters verder te helpen.”

'Bijzonder tintje'

Jessica Torny: “Ik ben superblij met het vertrouwen van de KNVB en sta te trappelen om weer met de meiden en de rest van de staf aan de slag te kunnen gaan. Hopelijk verbetert de gezondheidssituatie in de wereld snel, dat zou namelijk betekenen dat er ook weer gevoetbald mag worden. Er wacht een mooi voetbaljaar voor de grootste talenten van Nederland, met niet alleen de EK-kwalificatiereeks met Onder 19, maar ook een WK met Onder 20. En voor mij persoonlijk krijgt dit jaar mogelijk een extra bijzonder tintje, omdat ik in september de UEFA Pro-opleiding hoop af te ronden. Na Vera Pauw, Hesterine de Reus en Sarina Wiegman, zou ik in Nederland de vierde vrouw zijn met dit papiertje, geen verkeerd rijtje om in te staan!”

Roos Kwakkenbos, behalve ex-international ook oud-speelster van onder meer FC Utrecht: “Het is super dat ik weer een stap kan maken naar de Onder 17-selectie, die in tegenstelling tot Onder 16 meedoet om plaatsing voor het Europees kampioenschap. Ik kijk er dan ook naar uit om met de talenten van deze leeftijdsgroep aan de slag te gaan en hen samen met de andere leden van de staf verder te ontwikkelen. Ik kan niet wachten!”

Thomas Oostendorp: "Een hele mooie stap"

Eline Sol: “Sinds eind vorig jaar was ik al fulltime aan de slag bij verschillende nationale vrouwenteams. En het feit dat ik me nu volledig kan focussen op deze klus, in combinatie met de UEFA goalkeepercoach A-opleiding, maakt mij in de eerste plaats een betere keepercoach. En het is natuurlijk supermooi dat ik die kennis ook komend seizoen kan en mag inzetten voor de ontwikkeling van al die talenten die we in Nederland hebben.”

Nieuwkomer Thomas Oostendorp kon deze kans niet laten lopen: “Voor mij is dit een hele mooie stap in mijn trainerscarrière. Ik heb een goede tijd gehad bij Excelsior en ben ook dankbaar voor de kansen die ik daar heb gehad, maar deze mogelijkheid om trainer te worden bij de KNVB kon ik niet laten schieten. Ik kom hier echt terecht in een kweekvijver van talent, qua spelers, maar ook qua trainers. Naast het ontwikkelen van speelsters kijk ik er vooral naar uit om met Onder 16 de internationale strijd aan te gaan en hopelijk eindtoernooien mee te maken met Vrouwen onder 19.’’

Vanwege de actuele (corona-)situatie, en de hiermee samenhangende onzekerheden, zijn de contracten van alle (assistent-) coaches vooralsnog voor één jaar verlengd.

Overzicht

Onderstaand een compleet overzicht van de trainer-coaches van alle vrouwenselecties van de OranjeLeeuwinnen tot en met Onder 15:

SelectieHoofdcoachAssistent-trainer(s)Keeperstrainer
OranjeLeeuwinnenSarina WiegmanArjan Veurink en Arvid SmitErskine Schoenmakers
Vrouwen onder 23Stefan HoogstederRoos KwakkenbosEline Sol
Vrouwen onder 19Jessica TornyThomas OostendorpAlex van Roessel
Speelsters onder 17Roos KwakkenbosMarleen WissinkEline Sol
Speelsters onder 16Thomas OostendorpJessica Torny en Roy WaalboerEline Sol
Speelsters onder 15Maria van KortenhofSherida van BruggenAlex van Roessel

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen