Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Doelpuntrijk gelijkspel Oranjevrouwen tegen Frankrijk

Ruud Scheper
KNVB Media
10 maart 2020, 23:00

Shanice van de Sanden feliciteert Sherida Spitse nadat laatstgenoemde Oranje op een 0-2 voorsprong heeft gezet. - Foto: KNVB Media

Na de doelpuntloze remises tegen Brazilië en Canada hebben de Oranjevrouwen ook hun laatste wedstrijd van het Tournoi de France tegen het gastland gelijkgespeeld. In een wedstrijd die vanwege de coronaperikelen achter gesloten deuren werd afgewerkt, werd het 3-3 door een doelpunt diep in blessuretijd van Mouhamadou Naby Sarr.

Er was veel gebeurd in de afgelopen weken, concludeerde bondscoach Sarina Wiegman voorafgaand aan de laatste van drie opeenvolgende interlands. Niet in het minst door de coronacrisis, die eerder zorgde voor wisselingen in de staf en selectie en er nu voor zorgde dat het laatste treffen moest worden afgewerkt in een leeg Stade du Hainaut. Niet ideaal natuurlijk, maar er kon in ieder geval ‘gewoon’ gevoetbald worden.

Vertrouwde namen

In het laatste duel van het Tournoi de France had de bondscoach een plaatsje ingeruimd voor captain Sari van Veenendaal. De goalie had in de eerste twee duels nog vanaf de zijkant toegekeken, maar mocht nu weer plaatsnemen op haar vertrouwde plekje onder de lat.

De basiself voorafgaand aan het duel met Frankrijk.

Sowieso verschenen veel van de vertrouwde namen weer aan de aftrap, nadat Wiegman in het duel met Canada nog voor een zeer jeugdig Oranje had gekozen. Opvallend was opnieuw de rol van Lineth Beerensteyn. Was ze in het eerste duel nog rechtsback, ditmaal vond ze zichzelf terug in de spits. Na Beerensteyn en Kika van Es was de rechtsbackpositie ditmaal voor Lynn Wilms, die daarmee haar basisdebuut maakte.

Wilms breekt de ban

Uitgerekend de 19-jarige vleugelverdedigster zorgde na een klein half uur voor de eerste Nederlandse treffer van het toernooi. Een afgeslagen knal van Jackie Groenen belandde pardoes voor de voeten van Wilms, die niet nadacht en de bal van dichtbij langs de kansloze Solène Durand schoot.

Het laatste treffen moest worden afgewerkt in een leeg Stade du Hainaut.

Nauwelijks was de thuisploeg van de schrik bekomen of de bal ging op de stip na een overduidelijke overtreding van Aïssatou Tounkara op Lieke Martens. Sherida Spitse plaatste zich achter de bal en liet vanaf elf meter Durand opnieuw kansloos. Het was de veertigste goal in het shirt van Oranje van de 178-voudig recordinternational.

Aansluitingstreffer

Na de twee treffers van Oranje liet nu ook Frankrijk zich niet onbetuigd. Eerst moest Van Veenendaal handelend optreden bij een knal van Eugénie Le Sommer. Via de vuisten van de doelvrouw belandde de bal voor de voeten van Marie-Antoinette Katoto, die de bal voor het inschieten leek te hebben, maar de bal op de benen van Wilms mikte.

Op slag van rust viel de verdiende Franse aansluitingstreffer alsnog. Dominique Bloodworth probeerde een bal terug te koppen naar Van Veenendaal, maar zag tot haar afgrijzen dat ze het projectiel te weinig vaart had meegegeven. Valérie Gauvin maakte dankbaar gebruik van het presentje; 1-2.

Frankrijk trekt door

Na de pauze trok Frankrijk die lijn door en wankelde Oranje. Verschillende keren waren de Françaises dicht bij de gelijkmaker, maar achtereenvolgens de lat, Wilms en Van Veenendaal stonden succes voor Frankrijk in de weg. Het bleek uitstel van executie want na hands van Spitse ging de bal opnieuw op de stip en weer was er geen speld tussen te krijgen. Ditmaal plaatste Griedge Mbock zich achter de bal en ook zij maakte vanaf elf meter geen fout.

Lynn Wilms viert haar feestje nadat ze voor de 0-1 voor Oranje heeft gezorgd.

Meer en meer drukte de thuisploeg Oranje naar achteren en een Franse voorsprong leek slechts een kwestie van tijd. De goal viel echter aan de andere kant. Uit een spaarzame counter via Beerensteyn belandde de bal voor de voeten van Martens, die de bal prachtig in de kruising joeg; 2-3. Niet geheel volgens de verhoudingen misschien, maar niemand die erom maalde bij Oranje.

Late glijkmaker

Lang leek de treffer van Martens genoeg voor de overwinning, maar daar dacht Mouhamadou Naby Sarr anders over. In de vierde minuut van de blessuretijd verschalkte de invalster Van Veendendaal, waardoor ook het derde duel van de OranjeLeeuwinnen in het Tournoi de France in een gelijkspel eindigde. Volgende maand gaat de EK-kwalificatie verder voor de vrouwen van Wiegman, met wedstrijden tegen Kosovo (10 april) en Estland (14 april).

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en het scoreverloop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen