Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tiental Oranjevrouwen houdt Canada op gelijkspel

Ruud Scheper
KNVB Media
7 maart 2020, 21:00

Shelina Zadorsky houdt Renate Jansen vast in een poging haar af te stoppen. - Foto: KNVB Media

Na de 0-0 tegen Brazilië hebben de OranjeLeeuwinnen ook hun tweede duel in het Tournoi de France tegen Canada met 0-0 gelijkgespeeld. Daarmee was vooral Oranje tevreden, omdat het na de rode kaart van Lize Kop kort na de pauze, ruim veertig minuten lang met z’n tienen verder moest.

Bondscoach Sarina Wiegman had de opstelling flink omgegooid ten opzichte van de wedstrijd tegen Brazilië, drie dagen eerder. Acht wijzigingen telde de basiself maar liefst. Alleen Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse en Dominique Bloodworth mochten opnieuw aantreden in de basis. Meest opvallende afwezige was Aniek Nouwen, de verdedigster was net als keeperstrainer Erskine Schoenmakers wat verkouden en had daarom uit voorzorg zaterdagmorgen de selectie verlaten.

Lastige tegenstander

In de tweede wedstrijd in het Tournoi de France stond met Canada opnieuw een team uit de top-10 van de FIFA-wereldranglijst tegenover Oranje. Opnieuw een tegenstander van formaat dus, waartegen Nederland in de eerste dertien ontmoetingen slechts één keer tot een overwinning wist te komen. Die overwinning was wel direct de laatste ontmoeting tussen beide landen overigens. Tijdens het WK van afgelopen zomer werd het 2-1 voor Oranje, door goals van Anouk Dekker en Lineth Beerensteyn.

Inessa Kaagman raakte de lat.

In het Stade de l'Épopée in Calais was er maar weinig te genieten voor de pauze. Het eerste en eigenlijk enige wapenfeit van Oranje kwam van de voet van Inessa Kaagman, die zelf de bal veroverde en vanaf een meter of 25 ineens het doel van Canada onder vuur nam. Gelukkig voor de Canadese keepster Sabrina D'Angelo spatte het projectiel boven haar uiteen op de lat.

Blessure voor Van de Donk

Niet lang daarna moest Van de Donk – bezig aan haar 104e interland, waarmee ze Wiegman evenaarde – het strijdtoneel verlaten. Een dubbelgeklapte enkel maakte verder spelen onmogelijk. Terwijl Jackie Groenen zich klaarmaakte om de plaats van Van de Donk in te nemen zag ze Canada bijna op voorsprong komen. De kopbal van Deanne Rose vloog echter net voorbij de tweede paal van keepster Lize Kop.

Ashleigh Weerden moest kort na de pauze plaatsmaken voor Lieke Martens.

Echt veel gebeurde er op die ene kans aan weerszijden eigenlijk niet voor de pauze, maar daar kwam in de tweede helft vrijwel direct verandering in. Na drie minuten dook Janine Beckie gevaarlijk op bij de zestien van Nederland. Kop kwam haar doel uit, maar raakte in een poging de aanval onschadelijk te maken vol de Canadese invalster. Rood, zo oordeelde scheidsrechter Florence Guillemin. Dat de keepster nog gesteund werd door twee verdedigsters in haar rug, maakte bij die beslissing kennelijk geen verschil.

Verder met z'n tienen

Meteen greep Wiegman in. Met Loes Geurts als nieuwe keepster onder de lat, de snelheid van Shanice van de Sanden en de brille van Lieke Martens moest Oranje het restant van de wedstrijd uit zien te spelen met z’n tienen en hopen op een vlugge uitval. Meer en meer kroop Canada in het vervolg richting het doel van Nederland, maar verder dan een knappe poging uit een zeer moeilijke hoek van Jessie Flemming, die eindigde op de paal, en een knal van Ashley Lawrence, die gekeerd werd door Geurts, kwamen de Canadese vrouwen lange tijd niet. De grootste kans moest nog komen, maar in de 94e minuut schoot Vanessa Gilles vogelvrij voor Geurts de bal wild over.

Dinsdag staat het laatste treffen in het Tournoi de France op het programma. Dan ontmoeten de OranjeLeeuwinnen het gastland. Het eerste fluitsignaal in Stade du Hainaut in Valenciennes klinkt dan om 21 uur.
Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en de andere statistieken.

Spelers en staf Oranjevrouwen

Alle informatie over de speelsters en de technische staf van de OranjeLeeuwinnen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen