Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen vergeten zich te belonen tegen Brazilië

Ruud Scheper
KNVB Media
4 maart 2020, 21:00

Lieke Martens keerde terug in het shirt van Oranje na een afwezigheid van bijna acht maanden. - Foto: KNVB Media

Het was even geleden dat ze bij elkaar waren gekomen, de OranjeLeeuwinnen van Sarina Wiegman. 110 dagen om precies te zijn. En dus waren ze maar wat blij om weer terug te zijn, Lieke Martens voorop. Tegen Brazilië kreeg Oranje woensdagavond in het Stade du Hainaut voldoende mogelijkheden om er met de winst vandoor te gaan, maar gescoord werd er niet; 0-0.

Maandenlang was ze afwezig, Lieke Martens. De pijnlijke teen, tijdens het WK vrijwel iedere dag onderwerp van gesprek, bleek uiteindelijk een veel grotere kwelgeest dan vooraf gedacht. Haar laatste wedstrijd in Oranje? De verloren WK-finale tegen de Verenigde Staten, bijna acht maanden geleden. Tegen Brazilië keerde de beste voetbalster ter wereld van 2017 dan eindelijk terug in het shirt van de nationale ploeg.

Beerensteyn rechtsback

In de eerste wedstrijd van het prestigieuze en sterkbezette Tournoi de France had bondscoach Sarina Wiegman een plekje in de basis ingeruimd voor de teruggekeerde sterspeelster. Ook haar Barça-maatje Stefanie van der Gragt, eveneens terug na langdurig blessureleed, mocht vanaf de start beginnen.

Stefanie van der Gragt keerde net als Martens terug na langdurig blessureleed.

Naast Van der Gragt en Martens kende de basiself diverse verrassingen, maar de grootste was toch wel de keuze van Wiegman voor Lineth Beerensteyn als rechtsback. Een uitprobeersel, aldus Wiegman, die na het stoppen van Desiree van Lunteren en de zware blessure van Liza van der Most op zoek moet naar een vervanger op die positie richting de Olympische Spelen deze zomer.

Kansen voor Oranje

Gelegenheidsback Beerensteyn kweet zich aardig van haar taak, in een duel waarin Oranje tijdens de eerste helft steeds wat steviger de touwtjes in handen nam. Kansen kwamen er ook, maar een poging van Vivianne Miedema werd op het laatste moment gekraakt, een knal van Jackie Groenen vloog net langs de verkeerde kant van de paal en Daniëlle van de Donk treuzelde te lang, waardoor een enorme kans verloren ging.

Loes Geurts had een rustige avond. Niet één keer hoefde ze écht in actie te komen.

De grootste kans voor de pauze kwam op slag van rust. Na een prima Oranje-aanval wist Shanice van de Sanden volledig vrijstaand op een meter of vijf van het doel de bal niet tegen de touwen te werken. Omdat Brazilië daar aanvallend in 45 minuten eigenlijk niets tegenover wist te stellen, gingen beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamers in.

Noodrem

De eerste echt grote kans na de pauze was wél voor Brazilië, waar de lastige Ludmila da Silva op weg leek naar het Nederlandse doel van Loes Geurts, maar onderweg werd neergelegd door Beerensteyn. De rechtsback mocht niet klagen dat ze voor dat vergrijp slechts een gele kaart voorgehouden kreeg, hoewel de aanwezigheid van Aniek Nouwen die kleur ook wel weer rechtvaardigde.

Shanice van de Sanden baalt na een gemiste kans.

Het antwoord van Oranje liet niet lang op zich wachten. Eerst verscheen Miedema na een prima combinatie dwars door de vijandelijke linies voor de ingevallen Natascha Honegger, maar haar poging vloog net over en naast. Slechts een paar minuten later stuurde diezelfde Miedema Van de Sanden richting Honegger, maar de speersnelle aanvalster wist de bal niet langs de Braziliaanse goalie te krijgen.

Weer geen goal

Ook kans nummer drie was niet aan Van de Sanden besteed. Weer werd de vleugelflitser prachtig richting het Braziliaanse doel gestuurd door Miedema, maar opnieuw moest ze in een één-tegen-één haar meerdere erkennen in de Braziliaanse doelvrouw. Met debutant Joëlle Smits  - in de Eredivisie goed voor zestien goals in twaalf duels - probeerde Wiegman in de slotfase nog wat te doen aan de stand, maar gescoord werd er niet meer, waardoor het duel eindigde in 0-0.

Zaterdag speelt Oranje haar tweede duel in het Tournoi de France. Dan is om 19.00 uur Canada de tegenstander. Dinsdag volgt het laatste duel, tegen gastland Frankrijk. Dat treffen start om 21.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en het scoreverloop.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen